.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: FreddieM
2013-08-26, 23:57
Problem z obrotami i reakcją na gaz
Autor Wiadomość
olaf Krzan 
126pBIS'87

Wysłany: 2010-04-27, 23:13   Problem z obrotami i reakcją na gaz

Witam
Mam bisa z '87 i mam z nim problem. Mianowicie gdy jest zimny to jak odpalam go bez ssania to zaraz gaśnie. A gdy odpalam go ze ssaniem to po odpaleniu łapie odrazu maksymalne obroty a jak spuszczę dźwignie ssania to obroty spadaja (nie zawsze) i auto gaśnie lub dalej wyje. na pedał gazu wogóle nie reaguje. Linka gazu jest cała, z początku myslałem że jest urwana i sie zblokował gaz sle linka jest wporządku... prosze doradźcie cos bo bez auta to jak bez ręki...

kaszlak_maniak 
ziomy rezerwy
warszawiakofob

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-04-28, 01:15   

Winy szukałbym w gaźniku. Zalewa go prawdopodobnie. Ale dobrze by było, gdyby mądrzejsi ode mnie w tym temacie się wypowiedzieli.

olaf Krzan 
126pBIS'87

Wysłany: 2010-04-28, 10:41   

Dziś właśnie bede wykrecał gaźnik i próbował coś z nim kombinować... tylko nie wiem czy to kwestia wykręcenia-wyczyszczenia-wkręcenia i ponownego ustawienia czy może to jakiś defekt mechaniczny... To jest moje pierwsze autko z gaźnikiem (wcześniej był wtrysk) więc nie jestem za bardzo obyty z obsługą i nie za bardzo wiem nawet czego szukać w tym gaźniku....

siwyZ 
Weteran
SMG

Wysłany: 2010-04-28, 12:31   

rozkrec gaznik sprawdz jak wyglada w srodku czy jest czysty czy nic tam z jakis "brudów" niepływa przedmuchaj cały gaznik sprawdz czy pływak niejest dziurawy czy sa luzy na osce przepustnicy posprawdzaj uszczelki z gaznika jak bedzie jakas uszkodzona wymien , złóz i zobacz wtedy co sie bedzie działo powodzenia

k4rgu1 
ziomy rezerwy
ŁYSY !!!

Wysłany: 2010-04-28, 12:37   

siwyZ napisał/a:
czy sa luzy na osce przepustnicy
Dobrze Ci mówi siwy,
rzeczywiście się mogła ta przepustnica poluzować czy zwichrować i za dużo powietrza łapie...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

olaf Krzan 
126pBIS'87

Wysłany: 2010-04-29, 15:53   

Dziś wykręciłem gaźnik, rozebrałem go i powodem wkręcania sie na maksymalne obroty był zablokowany pływak i "gnój" w komorze pływakowej... troche mnie to nie dziwi bo auto stało 3 lata nie ruszane. Wyczyściłem go, skręciłem, pokręciłem silnikiem chwilę no i odpalił. Zanim sie rozgrzał trzymał wysokie (już nie maksymalne) obroty a potem już pracował w miare spokojnie i równo. . Problem jest teraz taki że albo coś źle skręciłem albo ustawiłem ale teraz po odpalaniu na ssaniu ładnie zaskakuje, ma ładne spokojne obroty (jak sie trochę zagrzeje) a jak wyłącze ssanie to zaczynają strasznie rosnąć... prawie do maksymalnych a jak znowu włącze ssanie maleją do normalnych... no i w czasie jazdy jest takie coś dziwnego że jak zmieniam bieg np z 2 na 3 to w momencie jak wciskam sprzęgło i puszczam gaz (by zmienić bieg) to na sprzęgle (gdy silnik nie ma obciążenia) obroty stasznie podskakują co w efekcie po puszczeniu sprzęgła daje szarpanięcie autem (czyli coś na kształt tego jakbym zmieniał bieg wciskając sprzegło ale nie puszczając gazu).. co może być powodem??

siwyZ 
Weteran
SMG

Wysłany: 2010-04-29, 16:20   

ustawic skład mieszanki paliwowej :> ? moze jest za uboga badz za bogata ;)

banasiewicz02 
ziomy rezerwy
Towarzysz Bananov :]

Wysłany: 2010-04-29, 21:12   

samochód stał bardzo długo z paliwem w komorze pływakowej prawdopodobnie,i troche wody się wytrąciło i spowodowało korozję mosiężnych dysz oraz kanałów gaźnika,teraz potrzebne jest rokzręcenie gaźnika do ostatniej śrubki i wyczyszczenie wszystkiego co się nadaje do dalszej eksploatacji,oraz zastąpienie skorodowanych elementów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

olaf Krzan 
126pBIS'87

Wysłany: 2010-05-02, 13:52   

Witam.
Wczoraj zasiadłem przy bisie i problem okazał sie w gaźniku. Przeczyściłem,ustawiłem odpowiednie obroty,położenie przepustnicy ssania oraz ilość dostarczanego paliwa i wszystko gra :D teraz już ładnie pracuje (nawet na ssaniu) ładnie wchodzi na obroty i jeździ też ok:) więc problem można uznać za rozwiązany :D dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu