Przesunięty przez: FreddieM 2013-08-26, 23:57 |
Problem z obrotami i reakcją na gaz |
| Autor |
Wiadomość |
olaf Krzan
126pBIS'87
|
Wysłany: 2010-04-27, 23:13 Problem z obrotami i reakcją na gaz
|
|
|
Witam
Mam bisa z '87 i mam z nim problem. Mianowicie gdy jest zimny to jak odpalam go bez ssania to zaraz gaśnie. A gdy odpalam go ze ssaniem to po odpaleniu łapie odrazu maksymalne obroty a jak spuszczę dźwignie ssania to obroty spadaja (nie zawsze) i auto gaśnie lub dalej wyje. na pedał gazu wogóle nie reaguje. Linka gazu jest cała, z początku myslałem że jest urwana i sie zblokował gaz sle linka jest wporządku... prosze doradźcie cos bo bez auta to jak bez ręki... |
|
|
|
 |
kaszlak_maniak
ziomy rezerwy warszawiakofob

|
Wysłany: 2010-04-28, 01:15
|
|
|
| Winy szukałbym w gaźniku. Zalewa go prawdopodobnie. Ale dobrze by było, gdyby mądrzejsi ode mnie w tym temacie się wypowiedzieli. |
|
 |
olaf Krzan
126pBIS'87
|
Wysłany: 2010-04-28, 10:41
|
|
|
| Dziś właśnie bede wykrecał gaźnik i próbował coś z nim kombinować... tylko nie wiem czy to kwestia wykręcenia-wyczyszczenia-wkręcenia i ponownego ustawienia czy może to jakiś defekt mechaniczny... To jest moje pierwsze autko z gaźnikiem (wcześniej był wtrysk) więc nie jestem za bardzo obyty z obsługą i nie za bardzo wiem nawet czego szukać w tym gaźniku.... |
|
|
|
 |
siwyZ
Weteran SMG
|
Wysłany: 2010-04-28, 12:31
|
|
|
| rozkrec gaznik sprawdz jak wyglada w srodku czy jest czysty czy nic tam z jakis "brudów" niepływa przedmuchaj cały gaznik sprawdz czy pływak niejest dziurawy czy sa luzy na osce przepustnicy posprawdzaj uszczelki z gaznika jak bedzie jakas uszkodzona wymien , złóz i zobacz wtedy co sie bedzie działo powodzenia |
_________________ "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców..." |
|
|
|
 |
k4rgu1
ziomy rezerwy ŁYSY !!!

Wiek: 34 Dołączył: 30 Gru 2009 Posty: 1568 Skąd: wziąć piniądze ?
|
Wysłany: 2010-04-28, 12:37
|
|
|
| siwyZ napisał/a: | | czy sa luzy na osce przepustnicy | Dobrze Ci mówi siwy,
rzeczywiście się mogła ta przepustnica poluzować czy zwichrować i za dużo powietrza łapie... |
_________________ SZAJN BRAJT LAJK E DAJMONTS
 |
|
|
|
 |
olaf Krzan
126pBIS'87
|
Wysłany: 2010-04-29, 15:53
|
|
|
| Dziś wykręciłem gaźnik, rozebrałem go i powodem wkręcania sie na maksymalne obroty był zablokowany pływak i "gnój" w komorze pływakowej... troche mnie to nie dziwi bo auto stało 3 lata nie ruszane. Wyczyściłem go, skręciłem, pokręciłem silnikiem chwilę no i odpalił. Zanim sie rozgrzał trzymał wysokie (już nie maksymalne) obroty a potem już pracował w miare spokojnie i równo. . Problem jest teraz taki że albo coś źle skręciłem albo ustawiłem ale teraz po odpalaniu na ssaniu ładnie zaskakuje, ma ładne spokojne obroty (jak sie trochę zagrzeje) a jak wyłącze ssanie to zaczynają strasznie rosnąć... prawie do maksymalnych a jak znowu włącze ssanie maleją do normalnych... no i w czasie jazdy jest takie coś dziwnego że jak zmieniam bieg np z 2 na 3 to w momencie jak wciskam sprzęgło i puszczam gaz (by zmienić bieg) to na sprzęgle (gdy silnik nie ma obciążenia) obroty stasznie podskakują co w efekcie po puszczeniu sprzęgła daje szarpanięcie autem (czyli coś na kształt tego jakbym zmieniał bieg wciskając sprzegło ale nie puszczając gazu).. co może być powodem?? |
|
|
|
 |
siwyZ
Weteran SMG
|
Wysłany: 2010-04-29, 16:20
|
|
|
ustawic skład mieszanki paliwowej ? moze jest za uboga badz za bogata |
_________________ "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców..." |
|
|
|
 |
banasiewicz02
ziomy rezerwy Towarzysz Bananov :]

Wiek: 39 Dołączył: 10 Lis 2009 Posty: 1626 Skąd: Goleniów
|
Wysłany: 2010-04-29, 21:12
|
|
|
| samochód stał bardzo długo z paliwem w komorze pływakowej prawdopodobnie,i troche wody się wytrąciło i spowodowało korozję mosiężnych dysz oraz kanałów gaźnika,teraz potrzebne jest rokzręcenie gaźnika do ostatniej śrubki i wyczyszczenie wszystkiego co się nadaje do dalszej eksploatacji,oraz zastąpienie skorodowanych elementów. |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny |
|
|
|
 |
olaf Krzan
126pBIS'87
|
Wysłany: 2010-05-02, 13:52
|
|
|
Witam.
Wczoraj zasiadłem przy bisie i problem okazał sie w gaźniku. Przeczyściłem,ustawiłem odpowiednie obroty,położenie przepustnicy ssania oraz ilość dostarczanego paliwa i wszystko gra teraz już ładnie pracuje (nawet na ssaniu) ładnie wchodzi na obroty i jeździ też ok:) więc problem można uznać za rozwiązany dzięki za pomoc. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|