.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiat 126p FL '93 Grzecha

Jak są małe ogniska rdzy i mało większych skaz lakieru to:
Warto go zostawić w oryginale i poprawić blacharkę i lakier w małym stopniu
78%
 78%  [ 32 ]
Lepiej całego pomalować od nowa
21%
 21%  [ 9 ]
Głosowań: 40
Wszystkich Głosów: 41

Autor Wiadomość
Beczka76 

Wysłany: 2015-10-03, 22:36   Fiat 126p FL '93 Grzecha

Witam! Mam 18 lat, uczę się w Toruniu, od dawien dawna kocham stare samochody i nie mogłem sobie i takiego odmówić na 1 auto. Interesuję się głównie tym, lotnictwem, sztuką i paroma innymi. Szukałem Audi 80 b2 na pierwszego klasyka, ale wszystko było daleko, trafił się kawałek od domu Fiacik.. Dobra wersja, stan i cena. Lepiej być nie mogło. :) Od razu sobie go zaklepałem, pojechałem w umówionym terminie i kupiłem :D Teraz czekam na dokończenie prawka no i muszę odświeżyć kaszlaczka, aby miał ten swój klasyczny i wyróżniający z tłumu blask. Baza dobra, bo "wręcz" od 1 właściciela, z wszystkimi dokumentami oraz paroma częściami i gadżetami w zanadrzu. Maluszek ma dość małe ogniska rdzy, trzyma się dość dobrze, dlatego też będę potrzebował pomocy, podpowiedzi jak go dobrze odświeżyć, aby bez grubszego remontu (chyba) cieszyć się nim jak najdłużej w oryginale. Poniżej fotki Fiacika, dzięki za uwagę, cześć! :)
Tu zdjęcia: http://pokazywarka.pl/z6741w/
Ten kołpak co pokazałem jest seryjny, czy ktoś dokupił takie? :)

r3mix 

Wysłany: 2015-10-04, 08:22   

Wygląda dobrze. Nie maluj go całego, tylko zrób te parę ubytków i ciesz się ładnym samochodem :) Jakbyś go robił całego, to efekt byłby może trochę lepszy, ale tracisz czas, nerwy i pieniądze ;)

CZESIO1958 
ziomy rezerwy

Wysłany: 2015-10-04, 09:56   

Zaprawki :D
I kupa uciechy i myślenia nad rudą tu i tam :luj:

Beczka76 

Wysłany: 2015-10-04, 12:30   

No też tak sądzę, a wie ktoś jak te bąble nieprzelotowe usunąć? Myślałem o piaskowaniu tych miejsc no ew. trochę szpachli i pomalować. Jak podorabiać te zgnite elementy podwozia? No i jeszcze chciałem zapytać jakich firm polecacie lakiery, podkłady, zwykłe i epoksydowe. Jaki najlepszy środek do konserwacji podwozia jest? Zwykły bitex starcza?

Serec 
Krzychu !!

Wysłany: 2015-10-04, 13:22   

Bez mechanicznego lub chemicznego usuniecia rdzy do zera szkoda cokolwiek maskowac bo wyjdzie to od nowa. Tam gdzie nie ma dziur musisz dokladnie do zywej blachy wyczyscic, na to podklad reaktywny i szpachlowanie a na koniec kolor docelowy. Jezeli chodzi o zgnite elementy to musisz wstawiac reparaturki lub ich kawalki ktore masz odpowiednio juz wymodelowane(nadwodzie) lub latki z blachy(podwozie). Niewiem jak dla innych ale dla mnie to najlepiej do konserwacji sprawdzaja sie produkty firmy BOLL.

ATi 
Moderator
Bis 714

Wysłany: 2015-10-04, 13:35   

Aaa tylko pamiętać, by na reaktywny nie nakładać szpachlówek. ;)

Beczka76 

Wysłany: 2015-10-04, 13:50   

To na reaktywny nie można szpachli, trzeba po reaktywnym, akrylowym i potem szpachlę? Chemicznie jak się usuwa rdzę? Piaskowanie będzie ok? Wiem że reperaturki, ja kupie jak będę to robić bo w kaszlaku to grosze :D Gorzej martwię się o podłogę, znaczy się te takie podłużnice. A jeśli mam no widać trochę zardzewiały wahacz? Co z takim fantem się robi? Spawać można, robił to kto, zna ktoś tu na rezerwie temat gdzie ktoś takie coś robił? Zaraz sam poszukam, ale tak w razie co pytam :) Dzięki za wszystko co piszecie, pomoże mi to w utrzymaniu kaszlaka! :)

ATi 
Moderator
Bis 714

Wysłany: 2015-10-04, 14:08   

Beczka76, reaktywny->akrylowy-> szpachlówki, akrylowy kładziesz "mokro na mokro".

Wahacze można obspawać, ale trzeba to robić z głową. Co do podłogi to podłużnice spokojnie można wymienić/zrobić, sam jestem na etapie podłogi. ;)

Beczka76 

Wysłany: 2015-10-04, 14:18   

Zobaczę co z tymi wahaczami, myślicie, że jak podmaluję (Pistoletem oczywiście) te niektóre miejsca z zewnątrz dorobionym pod obecny odcień to będzie mocno widać różnice? A no i dać go potem gdzieś to jakiejś ogarnietej polerki mechanicznej? Czy może samemu próbować? :? Kupiłeś tą całą podłogę gdzieś z allegro, czy sam Ati docinasz kawałki? Jak najlepiej zedrzeć starą koserwację i rdzę?

Tasok 

Wysłany: 2015-10-04, 14:30   

Jak chcesz pistoletem to malować całego jak już. Konserwa schodzi dłutkiem, przecinakiem, szpachelką i młotkiem. rdzę najlepiej piachem, ale może być szczota, potem listkownica i środki chemiczne, ale nie brunoxy tylko coś z wyższej półki. na to podkłady i powinno być.

Beczka76 

Wysłany: 2015-10-04, 15:15   

Yhmm, tylko że nie wiem jak jakościowo wyjdzie cały w nowym lakierze, nie mam hajsu ani dostępu do komory lakierniczej i wgl. Nie chcę aby potem cały wyglądał źle i lakier był niszowy. Może jednak spróbuję podmalować pistoletem (tzn to zrobi chyba znajomy dość dobry lakiernik nie ja), najwyżej zdecyduję się wtedy na całość jak będą różnice. :oops: A te chemiczne preparaty, dużo tego i wgl nie wiem co dobre, znalazłem jakieś produkty Loclite. Już o tym wcześniej gdzieś słyszałem, ale nwm co miałbym wybrać.

Beczka76 

Wysłany: 2015-10-09, 12:14   

Witam! Jutro zrobię mały detaling :luj: poczyszczę trochę malucha w paru zakamarkach i wgl. Wrzuce foty. Bylem sie pytam o lakier na felgi. Zestaw na ich pomalowanie wyjdzie mnie 120 zł. Ral 7034 to odcien moich felg z 1993 roku?

Beczka76 

Wysłany: 2015-10-18, 16:34   

Sorki za PPP no, ale nikt się nie odzywa... Wrzucam fotki fantów na półeczce no i maluszka. Zamówiłem parę części do niego dzisiaj, w tygodniu pewnie znikną czarne blaszki :cry: odbiorę prawko i śmigam na Toruń :D Zawieszenie (przód) dokładnie przejrzałem i nasmarowałem, wszystko w świetnym stanie, muszę tylko łożyska wymienić. Wie ktoś czy jeśli mam na liczniku kontrolkę z symbolem ssania, to może jej po prostu nie być? :E Nie działa mi, do żarówki dostać się nie mogłem (za mało miejsca) a do czujnika również.. Nie wiem właśnie czy w ogóle on jest? :roll:
Zdjęcia: Zdjęcia

Luke Sky Walker 

Wysłany: 2015-10-18, 20:11   

Maluszek super! :mrgreen: Jedyne co mi się w nim nie widzi to kołpaki :/

Beczka76 

Wysłany: 2015-10-18, 20:16   

Dzięki, w złożonym zamówieniu są i małe czarne kołpaczki :luj: Jeszcze muszę piach ogarnąć, kupię farbę i pomaluje fele, będzie prima sort :)
PS: chciałem ori kołpaczki z logiem FSM, ale narazie znaleźć nie szło, to te nowe kupiłem, drogie nie były (14zł), to sprawdzę jak będą leżeć!

Odpowiedz do tematu