.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Michu
2012-08-02, 22:00
Silnik dławi się, strzela, gaśnie
Autor Wiadomość
baqq 
asd

Wysłany: 2010-08-24, 00:31   Silnik dławi się, strzela, gaśnie

Witam, wszystko zaczęło około tygodnia temu.. odpaliłem, silnik średnio nagrzany, przejeżdżam koło 400 metrów, dojeżdżam do zakrętu, zmieniam bieg i silnik off. Zgasł. Pomyślałem, że może zimny to ssanie i heja, jedziem. Niestety silnik przygasał podczas mocnego hamowania, nawet na wciśniętym sprzęgle, czy na luzie, dodawałem gazu i udało się go utrzymać na obrotach. Dolałem innej benzyny, niczego nie zmieniałem zaczął mi strzelać silnik podczas jazdy. Zmniejszyłem nieco obroty, regulując dyszą wolnych obrotów, ale jak są niskie to gaśnie, jak są dość niskie, jak stoję i nie gaśnie to gaśnie podczas hamowania, klops. Obroty aktualnie są nieco za duże, ale jeździ i nie gaśnie. Na mechanice nie znam się prawie w ogóle, tylko to, co przeczytałem i usłyszałem, mam zamiar zmniejszyć obroty na tyle, żeby nie gasł podczas stania i pracował równo, jeśli będzie gasł podczas jazdy zabawa z ilością mieszanki, poprawcie mnie jeśli źle mówię. Co do strzelania; miałem lewe powietrze, wężyk, nie mam pojęcia od czego dokładnie. Strzelać podczas jazdy przestał, choć przy gaszeniu trochę go przydławi, rzuci silnikiem ze dwa, trzy razy i dopiero się wyłącza, a silnik wydaje mi się dużo bardziej nagrzewać. Ponadto mocniejsze dodanie gazu sprawia, że samochód się zadławi, rzuci nim i dopiero przyspiesza. Pomóżta sprecyzować, gdzie mogę znaleźć problem. Ach, przed tym wszystkim trochę długo jeździłem na rezerwie, za długo aż mnie bolało. :(

Edit: Silnik nie jest zajechany, nie ma możliwości; ma przejechane 43tyś. ;-)
Ostatnio zmieniony przez xemup 2010-09-09, 08:31, w całości zmieniany 1 raz  

Lukasz15 
GraćażProwincjonalny

Wysłany: 2010-08-24, 08:57   

Elektrodysza do sprawdzenia, gaźnik dobrze by było przeczyścić, może i świece zmienić razem za kablami. A jak nie to zajedź na szrot kup inny gaźnik (u mnie 10zł) i zamontuj w swoim. Ja miałem podobe objawy i założyłem inny i chodzi ;)

Domage 
ziomy rezerwy
buh

Wysłany: 2010-08-24, 12:30   

rozregulowałeś gaźnik :) , i tak jak Lukasz wspomniał sprawdź dysze wolnych.
Sprawdź czy ci świeci wsteczny, jeśli nie świeci to wywaliło bezpiecznik, ale przeważnie ułamują się kable albo dysze zawalają się syfem. wykręć przeczyść. złóż wyreguluj i będzie banglać.

Pussy Wagon

mlaynka0 

Wysłany: 2010-08-27, 09:40   

Miałem podobny problem tylko u mnie wystarczyło tylko wymienić świece i przewody od cewki i było wszystko w porządku :d

baqq 
asd

Wysłany: 2010-08-28, 15:23   

Gaźnik wyczyszczony, w zasadzie nie był nawet brudny, uszczelki nowe, świece po wymianie, kable od cewki kopią, założyłem z innego maluszka - bez rezultatu, nie kopią, aczkolwiek wszystko chodzi tak samo. Silnik pracuje strasznie nierówno, jak nigdy. Jakieś propozycje? Generalnie jak widzę większość osób z forum jest z okolic Sosnowca, jakby ktoś miał pomysł i trochę czasu, mogę śmiało zwrócić za koszty paliwa i coś dorzucić od siebie, jeśli się uda. Pozdrawiam. ;-)

ach, elektrodysza też hula w ogóle.

Lukasz15 
GraćażProwincjonalny

Wysłany: 2010-08-30, 08:46   

Zawory :/ :?:

kowal20061 

Wysłany: 2010-08-30, 19:38   

mój miał podobne objawy (tez el 99') a winą była ukruszona część zaworu więc zerknij pod pokrywę

baqq 
asd

Wysłany: 2010-09-03, 21:39   

termostat + uszczelka pod głowicą, naprawa in progess. Mimo wszystko dzięki za tipy, pozdrawiam i szerokości. ;-)

Odpowiedz do tematu