|
Wydech Pachonia - oryginalny artykuł? |
| Autor |
Wiadomość |
Vexatus
|
Wysłany: 2022-11-16, 18:10 Wydech Pachonia - oryginalny artykuł?
|
|
|
Witajcie,
poszukuję źródła - artykułu, książki, z którego pochodzą rysunki wydechu według Pachonia:
Być może był to "Motor" z lat '90, ale nie jestem w stanie tego namierzyć. Udało mi się ustalić, że w numerze 43 z roku 1990 był artykuł o dolocie. Udało mi się nawet zdobyć ten numer (kupując pół rocznika). Ale nie widzi mi się kupowanie na oślep wszystkich "Motorów" z dekady
Gdyby ktoś był w stanie podać konkretny numer, albo chciał go sprzedać to będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdro! |
|
|
|
 |
buczek21
|
Wysłany: 2022-11-17, 09:12
|
|
|
Te rysunki pochodzą z książki Pana Szczecińskiego.
Modyfikacje i usprawnienia Fiat 126p Stefan Szczeciński
....
Ksiązka na OLX'ie
https://www.olx.pl/d/ofer...51-IDNKg7p.html
Miałem tłumik zbudowany wg tych rysunków...Tak naprawdę potrzebujesz 2/3 pół tłumika żeby to wyspawać..
Albo zamiast 2-3 tłumików lepiej kupic jeden+same rurki na metry.
Chodz masa roboty z tym i zabawy.. |
|
|
|
 |
Vexatus
|
Wysłany: 2022-11-17, 17:46
|
|
|
Posiadam zarówno tą książkę, jak i dwa wydania książki "Poprawa dynamiki i ekonomiczności samochodów osobowych" Panów J. Januła, J. Szczeciński, S. Szczeciński.
Wszystkie przeczytałem od deski do deski i nigdzie nie ma tego rysunku.
Udało mi się natomiast dostać skan (w bardzo kiepskiej jakości niestety) tego opisu i jest podpisany: "Adam J. Filutowski", czyli jak się okazuje jednak nie Wiesław Pachoń.
Ten opis z podaniem autora Pana Filutowskiego jest ma dwóch stronach internetowych (nie wiem, czy mogę tu linki wrzucić?). Ale nikt nie podaje oryginalnego źródła. Google też nie znajdują Pana A. J. Filutowskiego. No chyba, że skan jest na tyle nie czytelny, że nazwisko jest przeinaczone...
edit:
Udało mi się znaleźć dokumenty patentowe tego tłumika:
https://ewyszukiwarka.pue.uprp.gov.pl/search/pwp-details/P.239219
Niemniej jednak nadal nie wiem, gdzie był artykuł z opisem opublikowany. |
|
|
|
 |
michals
|
Wysłany: 2022-11-19, 13:44
|
|
|
Według tego rysunku można złożyć całkiem ciekawy tłumik, odetkany i z ładnym brzmieniem. Były kiedyś przymiarki do zamówienia wspólnego przez forumowiczów, ale jak to bywa ostatecznie nie zebrało się 10 osób.
To o co pytasz to może też być breda - strumienica - cygaro. Jak zwał tak zwał. Wrzucę zdjęcia to się wyjaśni. A tłumik ten przypominał rakietę, na wylocie miał min. turbulizator spalin. |
|
|
|
 |
Vexatus
|
Wysłany: 2022-11-19, 15:41
|
|
|
Breda, to Breda - strumienica. A popularny "Pachoń", to to z rysunku i z tego wątku:
http://forum.rezerwa126p.pl/viewtopic.php?t=14119
Jak się okazuje, to wcale nie Pachoń, ale jak masz jakieś rysunki, to dawaj.
Niemniej chciałbym zdobyć źródło oryginalne |
|
|
|
 |
|
|