.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Michu
2012-08-02, 22:27
Ogrzewanie przez nagrzewnicę w 126el...
Autor Wiadomość
MacGyver 
126el

Wysłany: 2010-09-11, 20:05   Ogrzewanie przez nagrzewnicę w 126el...

Witam

Planuję założyć ogrzewanie do mojego Eleganta. Myślę żeby nawinąć parę zwojów rury miedzianej na rurę tłumika (od strony kolektora wydechowego), dalej puścić węże tunelem do nagrzewnicy zamontowanej w mieszalniku (o ile znajdę taką która się tam zmieści) Zbiornik wyrównawczy zamontuję w komorze silnikowej z prawej strony u góry.

Ogólne założenie jest takie, żeby za bardzo nie ingerować w blachy (cięcie, wiercenie itp.) oraz otrzymać ciepło jak najszybciej po odpaleniu (szyba)
Co o tym myślicie :?:

Domage 
ziomy rezerwy
buh

Wysłany: 2010-09-11, 20:24   

Prosciej i taniej będzie założyć dodatkowy wentylator na tunelu środkowym, ew dodatkowy wlot na tym trójkąciku w środku.
Generalnie twój pomysł jest ciekawy (możesz kupić - chociaż ciężko dostać, nagrzewnice z BIS'a)
ale bez elektrycznej pompy wody to nie będzie miało sensu, poza tym obawiam się o tą wode w czasie lata kiedy nie będziesz używać nagrzewnicy.

Pussy Wagon

MacGyver 
126el

Wysłany: 2010-09-11, 20:48   

Domage napisał/a:
Prosciej i taniej będzie założyć dodatkowy wentylator na tunelu środkowym, ew dodatkowy wlot na tym trójkąciku w środku.
Generalnie twój pomysł jest ciekawy (możesz kupić - chociaż ciężko dostać, nagrzewnice z BIS'a)
ale bez elektrycznej pompy wody to nie będzie miało sensu, poza tym obawiam się o tą wode w czasie lata kiedy nie będziesz używać nagrzewnicy.

Wentylatorek w tunelu niewiele daje... Instalację planuje złożyć z elementów wymontowanych na złomie

xemup 
Admin
FL

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-09-11, 21:13   

Wentylatorek w tunelu nic nie daje, ale za to zamontowanie dmuchawy z bagażnika na drodze silnik - tunel wystarczy w 100% i chyba jest najlepszym rozwiązaniem.

Domage 
ziomy rezerwy
buh

Wysłany: 2010-09-11, 21:26   

jakby ktos chciał to mam taką obudowe z termostatem i dospawanym wentylatorem z żuka :mrgreen:

Pussy Wagon

MacGyver 
126el

Wysłany: 2010-09-11, 21:28   

pumex napisał/a:
Wentylatorek w tunelu nic nie daje, ale za to zamontowanie dmuchawy z bagażnika na drodze silnik - tunel wystarczy w 100% i chyba jest najlepszym rozwiązaniem.

Myślałem nad tym, ale musiałbym "trochę" poczekać na to ciepłe powietrze. Zależy mi nad tym, żeby powietrze pojawiło się jak najszybciej i działało głównie na przednią szybę (zima - szron, para)

xemup 
Admin
FL

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-09-11, 21:29   

W maluchu ciepłe powietrze pojawia się naprawdę szybko, szybciej niż w normalnych autach, chłodzonych cieczą. Tyle, że normalnie większość nie dociera do środka, a po wstawieniu tam tej dosyć wydajnej dmuchawy na pewno wystarczy. Jeśli nie wytniesz dziury w trójkącie, to będzie lecialo na przednią szybę jak najbardziej.

MacGyver 
126el

Wysłany: 2010-09-11, 21:42   

Pokombinuję z tą dmuchawą w poniedziałek. Jeśli to da zamierzony efekt to ją zostawię

kaszlak_maniak 
ziomy rezerwy
warszawiakofob

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-09-11, 23:01   

pumex napisał/a:
W maluchu ciepłe powietrze pojawia się naprawdę szybko, szybciej niż w normalnych autach, chłodzonych cieczą. Tyle, że normalnie większość nie dociera do środka, a po wstawieniu tam tej dosyć wydajnej dmuchawy na pewno wystarczy.

I wszystko w temacie.

Jak chcesz poprawić wydajność ogrzewania, to zanim zaczniesz się zabierać za montowanie przecudnych wynalazków, sprawdź najpierw dokładnie połączenie obudowy silnika z tunelem i szczelność samego tunelu. Ja mam w aucie całkowicie seryjne ogrzewanie, które działa perfekt. Nawet ostatniej zimy przy -20 stopniach pierwsze co robiłem przed wejściem do auta, to ściągałem kurtkę, bo po nawet nie 10 minutach pracy silnika w samochodzie robi się gorąco.

Olsza
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-11, 23:07   

kaszlak_maniak, mam dokładnie to samo, odpalam malucha, i idę otworzyć bramę wracam wyjeżdżam zamykam i sciągam kurteczke bo po 1 kilometrze, mam w autko cieplutki i przyjemnie :E :E :E :E

xemup 
Admin
FL

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-09-11, 23:09   

Ja dzisiaj pierwszy raz od zimy odpaliłem grzanie :D i nawet troche ciepla lecialo, pomimo tego że nie mam termostatu.

banasiewicz02 
ziomy rezerwy
Towarzysz Bananov :]

Wysłany: 2010-09-12, 09:24   

k4rgu1 napisał/a:
pumex napisał/a:
pomimo tego że nie mam termostatu.

To chyba tylko tyle leciało co żeś sobie napierdział... :lol2:

odchromol się,na wstecznym jechał to mu pęd powietrza nadmuchiwał do środka :E
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

xemup 
Admin
FL

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-09-12, 10:51   

Obudowę mam, termostatu nie mam :P

Odpowiedz do tematu