|
.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI
|
|
Wszystkie pojazdy simiego |
| Autor |
Wiadomość |
simi81
zbieracz

Wiek: 29 Dołączył: 28 Lis 2014 Posty: 119 Skąd: Częstochowa/Woźniki
|
Wysłany: 2014-12-24, 02:15 Wszystkie pojazdy simiego
|
|
|
Witam
Chcę wam przedstawić wszystkie moje sprzęty które mam obecnie jak i te których już nie mam. Moja przygoda z tym wszystkim zaczęła się w 2012r. Są to przede wszystkim rowery i motorowery.
Jak ktoś lubi czytać to zachęcam
Jako mały chłopiec zawsze chciałem mieć skuter. Jak przyszedł czas i wiek zacząłem się bardziej tym interesować, ale moja mam powiedziała mi że nie kupi mi z powodów finansowych, postanowaiłem sam uzbierać sobie pieniążki. Nie byłem w stanie uzbierać 2 czy 3 tyś. na cos nowego i wtedy wszedłem na ścieżkę ze starymi motorowerami, i od tamtej chwili tak to się zaczeło...
1) Pierwszym motorowerem był Ogar 200 podajże z `86. kupiłem go za 150zł w stanie jak na zdjeciach, czyli lekko tragicznym. Uczyłem się na nim całej mechaniki jak i też jeździć, z racji tego żę to pierwsza biegówka w moim życiu.
Pod koniec wakacji wyglądał juz lepiej
Ogar został sprzedany po wakacjach za kwotę "uwaga" 80zł
2) Jawka 50 Mustang. Kupiona w te same wakacje co ogar. Była nawet w dobrym stanie, ale i tak postanowiłem zrobić remont
Tu już po remoncie:
Została sprzedana od razu jak ją wyremontowałem. Trafiła się okazja na Simsona.
3) Simson S51 "swap" enduro, jak to wszyscy na to mówili. Simsona robiłem "pod siebie" każdy szczegół dopracowywałem, ale po długim okresie oczekiwania na fundusze których cały czas nie było, plany legły w gruzach i poszedł na części. Ale nie żałuję.
4) jeszcze przed Simsonem kupiłem ogara 205, którego wygrałem na aukcji allegro. Kupiony całkiem na spontana, którego później musiałem odpokutować. Okazało się że ogar znajdował się pod Poznaniem i na śląsk nie miałem jak go przetransportować. Czekałem na niego przez ponad pół roku, ale w końcu dotarł do nowego domu.
5) Czas na moją perełkę, jaką jest ogar 200 z `89r. Ogar kupiony praktycznie od sąsiada (byłem po niego 1km od domu. Był to jedyny motorower w życiu na którym wróciłem do domu. Ogar był wstanie prawie idealnym, ponad 90% oryginału. Był używany praktycznie codziennie, w 2 lata zrobił ok. 15tyś km. Po 2 latach ze mną i ciągłym dopieszczaniu, mogę stwierdzić że ma gdzieś 96% z oryginału i tak ma zostać. Mam nadzieję że zostanie ze mną na zawsze
6) Później kupiłem 50-T-1 za 150zł. Stan tragedia, ale dobra baza do remontu. 2 dni później sprzedałem koledze za 250zł. Niby zarobek bez wysiłku, ale żałuje. Miał pełną dokumentację.
Niestety nie mam zdjęć.
7) Następnym był znowu ogar 200 chyba z `84r. Kupiony niby w "dobrym stanie" późnie okazało się że nawet pierścieni nie miał Po dziś dzień walają mi się z niego części.
Po ogarze był czas na coś większego. Yamaha DT 80 LC II. Wpadła do mnie do poważnego remontu, ale ogarnąłem ją trochę mechanicznie i wizualnie. W dużym stopniu jej to pomogło, lecz była trasznie wadliwa. Ale dawała radę na krótsze trasy.
Zamieniłem ją na Simsona w dobrym stanie, ponieważ silnik w DT był już na wyczerpaniu, a z racji tego że cześci do Yamahy są w chorych cenach, wolałem się zamienić. Trochę żałuję.
9) Kolejny ogar 200. Kupiony dla samego silnika. Ramę ogarnąłem i sprzedałem dalej.
10) Dla odmiany kupiłem okazyjnie od kumpla Wigry 5 w stanie yyy... oceńcie sami. Po miesięcznej pracy wyglądał o niebo lepiej.
11) Wziął mnie nagle zapał na rowery. Kolejnym rowerem był Pelikan z `78. Dostał zupełnie nowe życie, pracowałem nad nim ok. 3 miesięcy. Chciałbym żeby tworzył komplecik razem z elx na zlotach itp.
12) Następnym rowerem był znowu Pelikan ale FSM. Kupiony tylko ze względu na bagażnik którego potrzebowałem do poprzedniego Pelikana.
13) Następnym był Konsul, kupiony jako zwykły dupowóz. Roiłem nim trasy po 70km, nawet wygodny
14) Kolejnym rowerem był Wigry 3. Totalny "składak" każda cześć z innego okresy produkcji, ale jeździło się przyjemnie.
15) Romet kalina, kupiona razem z poprzednim Wigry 3. Służy na działce jako transport do sklepu.
Na dzień dzisiejszy nie mam zdjeć.
16) Znowu rower. Jubilat 2 znaleziony pod sianem w stodole u kolegi podczas żniw. Sprzedalem go, bo już nie miałem gdzie tego wszystkiego składować.
17) Dla odmiany, teraz motorower. Simson S51 zamieniony jak wcześniej wspomniałem za Yamahe. Stan BDB tylko go przemalowałem. Simson był specjalnie dopieszczany na sprzedaż. Nie było chętnych na całość, więc poszedł na części. Z uzyskanych pieniędzy kupiłem malucha
18) Romet "uniwersal" sprint 2 z `89. Kupiłem go tylko ze względu na oryginalność. Niczego mu nie brakuję 100% oryginału. Robi jako ozdoba w domu xD
19) Ostatnim motorowerem jakim na razie kupiłem jest komar 3. Komar w stanie... powiedzmy dobrym, nie licząc tego że ktoś pomalował szprajem błotniki nawet ich nie ściągając trochę nie po dokręcany, widać że ktoś majstrował i mu nie wyszło.
20) A ostatnim rowerem była Syrena ze stajni ZZR. Długo polowałem na rower ZZR z mojej okolicy, ale się udało. Stan nie powala, szczerze mówiąc tragedia, ale jest czym się bawić. Chcę ją odrestaurować na wakacje.
21) Na sam koniec pierwszy i na pewno nie ostatni samochód jakim jest 126p elx z `98r. Nie będę tu opisywał, wszystko znajdziecie w tym temacie
http://rezerwa126p.pl/forum/viewtopic.php?t=15844
Mam nadzieję że was nie znudziłem do bólu Proszę komentować i oceniać |
|
|
|
 |
CZESIO1958
ziomy rezerwy

Wiek: 68 Dołączył: 27 Sty 2010 Posty: 2731 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2014-12-24, 16:10
|
|
|
Nooo sporo tego sprzta jest |
|
 |
ikarusenon
Człowiek simson

Wiek: 28 Dołączył: 10 Mar 2014 Posty: 411 Skąd: Ostrowy nad Okszą
|
Wysłany: 2014-12-24, 16:33
|
|
|
| CZESIO1958 napisał/a: | Nooo sporo tego sprzta jest |
Było* |
|
|
|
 |
CZESIO1958
ziomy rezerwy

Wiek: 68 Dołączył: 27 Sty 2010 Posty: 2731 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2014-12-24, 17:26
|
|
|
| ikarusenon napisał/a: | | CZESIO1958 napisał/a: | Nooo sporo tego sprzta jest |
Było* |
szkoda |
|
 |
simi81
zbieracz

|
Wysłany: 2014-12-25, 00:03
|
|
|
Nie sprzedawał bym, ale nie miał bym nastepnych Od wczoraj pracuję nad komarem, zdjęcia podeślę jutro |
|
|
|
 |
simi81
zbieracz

|
Wysłany: 2014-12-25, 22:10
|
|
|