|
Porthos Garage : Pomarańczka |
| Autor |
Wiadomość |
Porthos
Weteran porthos garage

Wiek: 43 Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 575 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2009-12-06, 08:55
|
|
|
Na dworzu zimno i wieje...trzeba przenieść się na strych :
W przeciągu grudnia-stycznia zamierzam złożyć 3-4 silniki (w zależności od posiadanych/kupionych części) :
2 x silnik na 385, raczej taki lekko dłubnięty, bez bredy itp, ale za to fajny w trasę i na codzień.
1 x silnik na ???
1 x modyfikacja silnika który obecnie siedzi w Pomarańczce : niebieskiego Lajta IIS. Będę testował w nim pare detali które będą potem szły (lub nie) do Lajta III.
Pomarańczka zostanie częściowo obspawana.
Kolejna rzecz to elektryczna pompa paliwa - znudziły mi się standardowe, co jakiś czas trzeba sprawdzać czy wszystko jest ok i inne takie...z elektrykiem będzie na pewno mniej takich zajęć
2009.11.21
stan licznika : 60478km (1812km od złożenia Lajta IIS)
Gaźnik seria ( uszczelka nieprzelewka)
dysze 130/190
sprzęgło na wykończeniu
-dolot: seria
-zapłon : 7stopni
-koła ALU Ronal z nowymi oponami zimowymi 145/70R13
obciążenie : 1 osoba (kierowca)
0-60km/h 5,50s
0-80km/h 10,41s
0-100km/h 16,80s
auto ciągnie równo między 3000 a 6000 obr/min - na III biegu na zwykłym dolocie nie ma sensu kręcić silnika do 100km/h. Czyli generalnie zakres obrotów przesunął się w dół o jakieś 1000obr/min względem Lajta II (żółtego).
Na razie do korekty/ustawienia są :
-luz zaworowy
- zapłon
- gaźnik
A jutro zmiana sprzęgła na nowe (spiek wymaga regeneracji) :
2009.11.23 stan licznika : 60677km
silnik działa jak potrzeba, trzyma ciśnienie oleju i temperature.
zostało założone nowe sprzęgło(docisk/tarcza/łożysko) i koło zamachowe zgodne z A-grupa.
2009.11.29 stan licznika : 61097km (Lajt II S ma przejechane 2421km)
W silniku został wymieniony gaźnik na starego typu.
W gaźniku należy ustawić wolne obroty, tak aby było płynne przejście z wolnych obrotów do pełnego otwarcia przepustnicy bez „dławienia”
Silnik zachowuje stabilną temperature.
dodatkowo zamiast wystartować w Barbórce ( o tym będzie w innym temacie), przewiozłem Kasie i Kaktuha autkiem - wydaje mi się że podobała im się praca mojego zawieszenia...niech sami ocenią
korekta przy lewarku zmiany biegów i regulacja sprzęgła
2009.12.05
stan licznika : 61337km (Lajt IIS ma przejechane 2661km)
Wymieniony został rozrusznik i jego tulejki - teraz auto odpala znowu tak jak powinno
Poza tym kupiłem pare fantów do silników, teraz czeka mnie trochę posiedzenia z suwmiarką i kartką aby pomierzyć i policzyć gdzie przyciąć, wyciąć, przyszlifować, zespawać
dodam tylko że nie będzie szło to do Lajta III
Będzie to silnik o pojemności około 800ccm, tłoki garba, ale robiony w trochę inny sposób niż ogólnie znany przepis Deniora |
_________________ http://www.facebook.com/PorthosGarage
 |
|
|
|
 |
Quick07
ziomy rezerwy jestę dymurę

Wiek: 35 Dołączył: 08 Gru 2009 Posty: 1848 Skąd: kLiKa$h mIsIaCzKó ?
|
Wysłany: 2009-12-17, 17:43
|
|
|
kto tam ?
Taki silniczek jak w pomarańczce styknoł by mi do mojego elegancika , tylko ze by mi się pewnie buda rozsypała |
|
|
|
 |
Quick07
ziomy rezerwy jestę dymurę

Wiek: 35 Dołączył: 08 Gru 2009 Posty: 1848 Skąd: kLiKa$h mIsIaCzKó ?
|
Wysłany: 2009-12-17, 18:06
|
|
|
A ta jojtam jeszcze trochę to się zrobi z mojego malucha czołg lekki tylko wieżyczki na dachu mi brakuje i szyb pancernych podłoga już jak z czołga wygląda |
|
|
|
 |
Porthos
Weteran porthos garage

|
Wysłany: 2009-12-17, 18:52
|
|
|
2009.12.09 Stan licznika : 61490km
Przymierzyłem wał korbowy do bloku odkupionego od Waldka Janeckiego i bardzo poprawiłem sobie humor : otwory na panewki główne są nieruszone po obspawaniu, więc wał porusza się bez problemu . Jeszcze kontrolnie sprawdzi się osiowość bloku, a potem obróbka końcowa pod cylindry.
Wykombinowałem sobie coś takiego :
generalnie świetna sprawa - bardzo treściwie wszystko opisane, jest dużo danych "wyjsciowych" dzięki którym będe mógł ustawić gaźnik pod swoje silniki bez dopytywania się "specjalistów". Polecam , nieważne czy DCOE, czy DHLA to te gaźniki pomogą odetchnąć silnikowi
Przyszedł kolejny "fancik" do Lajta III :
Stan określiłbym jako super : wszystkie gwinty ok, żadnych pęknięć międzyzaworowych czy innych takich.
Teraz czeka głowicę obróbka kanałów, wymiana gniazd i zaworów (Paradowscy), no i jakieś inne zmiany jak coś mi się przypomni
Teraz szukam czegoś takiego :
 |
 |
|
|
|
 |
Porthos
Weteran porthos garage

|
Wysłany: 2009-12-17, 22:24
|
|
|
Wiesz, mi kolorki nie pomagają, ale faktem jest że mija już 10 lat jak siedzę w temacie 126p.
Kolektor nie jest od pandy, to jest taki "custom" pod głowicę pandy i webera dcoe |
 |
|
|
|
 |
Porthos
Weteran porthos garage

|
Wysłany: 2009-12-21, 11:07
|
|
|
W niedzielę z Kaską^^ zaliczyliśmy małą wycieczkę :
Auto odpaliło bez problemu - mimo że było -16stopni a aku został na noc w aucie
Start przy stanie licznika 61983, koniec na 62565...razem 582km
Mogilno to fajne miasteczko, nie ma tam zadnej ulicy która byłaby pozioma - ale w górę, albo w dół
Spalanie :
62063-62288 (225km) 14,84l Jazda 90-100km/h w dwie osoby wyszło średnio : 6,6l/100km
62288-62562 (274km) 15,70l Jazda 80km/h solo (droga powrotna) wychodzi 5,7l/100km
 |
 |
|
|
|
 |
Porthos
Weteran porthos garage

|
Wysłany: 2009-12-24, 14:36
|
|
|
2009.XII.24 stan licznika 62677km
Ostatnie zdjęcia Pomarańczki w tym sezonie :
:arrow: [b]Plany na sezon 2010[/b]
Ogólne plany można nazwać "power klasyk" :
- silnik : Lajt III
- wszystkie kierunki białe
- usunięcie wszystkich naklejek - zostaną tylko "Porthos Wreackin Garage"
- chrom halogeny pod przedni zderzak
- Kolejne Alu felgi : tym razem srebrne, pewnie ATS classic 13x6ET33 , lub coś w tym stylu
- jeżeli finanse pozwolą to wymiana obitych elementów nadwozia (błotnik i pas przedni)
- lakierowanie
-wnętrze : flokowanie tapicerki, podsufitka w "racing kratkę "
...no i wiele wiecej, ale lepiej zamiast się rozpisywać działać, więc sukcesywnie będą umieszczane informacje w tym temacie
WESOŁYCH ŚWIĄT !!
Kaktuho - z żonka mi się bardzo dobrze żyje, ale lubię pojeździć w świat
Fifi temperatura na zewnątrz była w przedziale : -15do -18 stopni. W mojej pomarańczce nie było jakoś super ciepło - jechałem w płaszczu . Alu miska to nie jest dobry patent na zimę A w Kasi bąku nawet całkiem ciepło było |
 |
|
|
|
 |
|
|