|
.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI
|
|
Rekalkulacja OC - jak uniknąć? |
| Autor |
Wiadomość |
Bonifacy [Usunięty]
|
Wysłany: 2019-06-09, 13:33 Rekalkulacja OC - jak uniknąć?
|
|
|
Panowie i Panie, jest sprawa, może ktoś jest ogarnięty w tym temacie
Kupiłem Poldka z OC do 20 marca 2020, opłaconym przez poprzedniego właściciela, kwota 390zł. Teraz ubezpieczalnia przysłała mi pismo:
w którym domaga się dopłaty do tego OC. Czy da się tego uniknąć? Na forum prawnym znalazłem taki wątek:
https://forumprawne.org/ubezpieczenia-polisy-ubezpieczyciele/361843-jak-uniknac-rekalkulacji-skladek.html
I w jednej z wypowiedzi był wzór pisemka, które należy wysłać do ubezpieczalni - tak też zrobiłem
a OC zamierzam wypowiedzieć niedługo przed jego końcem, tzn. kończy się 20.03.20, więc wypowiem je np. 15.03.20. I teraz pytanie do ogarniętych w temacie - czy tak jest ok, i po temacie, czy może jednak będą mnie gonili, i chcieli wyciągnąć kasę? I kto ma rację tak na prawdę ? Dzięki wielkie za pomoc!!!
 |
|
|
|
 |
szaleniec1
ziomy rezerwy
|
Wysłany: 2019-06-09, 14:38
|
|
|
bedziesz miał rekalkulacje jesli wiek Twój nie przekracza 25 lat,on miał pelne znizki,Ty masz zwyzke wiekową,nie powojujesz zbytnio,jedyne wyjscie z sytuacji,umowa na kogos z Twojej rodziny,tata,mama, ktokolwiek kto ma duży pakiet,a ciebie jako wspólwłaściciela,inaczej jestes na przegranej pozycji |
|
|
|
 |
zolwik

|
Wysłany: 2019-06-09, 15:14
|
|
|
Z tymi ubezpieczeniami to ostatnio jest cyrk , domagają każdej złotówki jak jest okazja .
Ja ostatnio walczyłem i nadal walczę z EHestia , kupiłem auto z polisa jeździłem do końca po czym przed końcem wykupiłem u innego .... po miesiącu przychodzi automatyczne wznowienie na moje nazwisko , poszedłem do agenta (kazał to olać ) , po 2 ryg zaś przychodzi ponaglenie i nawet SMS !! Wiec zaś do agenta i pytam czy może to wypowiedzieć ? , nie nie trzeba !!!
A jednak jest paragraf ze trzeba (dowiedziałem się u innego agenta), wiec wypowiedziałem , ale zeszło od wystawienia do rezygnacji 2 miesiące i teraz się domagają za ten okres po mimo ma już polisę u kogoś innego .
Pierwszy raz w życiu taki przypadek mam .
Wracając do twojej rekalkulacji to niestety ale musisz to zapłacić .
W takich przypadkach jak się oleje płatność to komornik zacznie się upominać |
_________________ Wrzosowy
http://forum.rezerwa126p....c0c3213f#503396 |
|
|
|
 |
dizzyx

|
Wysłany: 2019-06-09, 21:28
|
|
|
| Bonifacy napisał/a: | | I w jednej z wypowiedzi był wzór pisemka, które należy wysłać do ubezpieczalni - tak też zrobiłem |
IMHO takie pismo nie ma żadnego "umocowania". Piszesz o ZAMIARZE, a w ustawie jasno opisane masz:
| Cytat: | 2. W razie niewypowiedzenia przez posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub
zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego, umowy ubezpieczenia
OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, zakład ubezpieczeń może dokonać
ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej,
poczynając od dnia przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu,
z uwzględnieniem zniżek przysługujących posiadaczowi, na którego przeszło lub
zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego oraz zwyżek go
obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek. |
Wypowiedzenie tej umowy jest konkretną czynnością prawną, umiejscowioną w czasie. Nie jest to zamiar. To tak samo jak być stwierdził, że masz zamiar dać komuś w mordę i sąd próbowałby skazać Cię za pobicie
Krótko mówiąc - póki nie wypowiesz, ubezpieczyciel ma prawo zrobić reklalkulację.
Mało tego:
| Cytat: | Posiadacz, na którego przeszło lub zostało
przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego, jest obowiązany podać do
wiadomości zakładu ubezpieczeń wszystkie znane sobie okoliczności, których
ujawnienie jest niezbędne do dokonania ponownej kalkulacji składki. |
Generalnie - takie pisma "z zamiarami" nic nie dadzą, bo efekt dają tylko konkretne działania - czyli albo zapłacenie składki, albo wypowiedzenie umowy. |
_________________ Zapraszam do Garażu Dziadka |
|
|
|
 |
Bonifacy [Usunięty]
|
Wysłany: 2019-06-09, 22:17
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi.
Czyli wypowiadając umowę (obojętnie kiedy) trzeba będzie i tak dopłacić rekalkulację za ten okres przed wypowiedzeniem? Ehh, masakra, kupi się auto z długim OC, a tu bach rekalkulacja (do tej pory nigdy jej nie miałem)... Czyli te całe "długie OC" w ogłoszeniach to lipa, i w sumie bez znaczenia, czy długie, czy krótkie, i tak trzeba płacić. |
|
|
|
 |
zolwik

|
|
|
|
 |
azbest
|
Wysłany: 2019-06-10, 12:18
|
|
|
| zolwik napisał/a: |
Ja ostatnio walczyłem i nadal walczę z EHestia , kupiłem auto z polisa jeździłem do końca po czym przed końcem wykupiłem u innego .... po miesiącu przychodzi automatyczne wznowienie na moje nazwisko , poszedłem do agenta (kazał to olać ) , po 2 ryg zaś przychodzi ponaglenie i nawet SMS !! Wiec zaś do agenta i pytam czy może to wypowiedzieć ? , nie nie trzeba !!!
A jednak jest paragraf ze trzeba (dowiedziałem się u innego agenta), wiec wypowiedziałem , ale zeszło od wystawienia do rezygnacji 2 miesiące i teraz się domagają za ten okres po mimo ma już polisę u kogoś innego .
Pierwszy raz w życiu taki przypadek mam .
|
zolwik poprzednia umowa rozwiązała się z mocy prawa, więc ubezpieczyciel nie może żądać kasy za 2 miesiące, bo ta umowa nie mogła się automatycznie wznowić.
Zgodnie z art. 31 ust. 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych:
"W razie przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, przechodzą prawa i obowiązki poprzedniego posiadacza wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że posiadacz, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, wypowie ją na piśmie. W przypadku wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC, ulega ona rozwiązaniu z dniem jej wypowiedzenia. Przepisów art. 28 nie stosuje się.". |
_________________ polish man in 126el |
|
|
|
 |
Jareg
Admin Sherlock Holmes

Wiek: 28 Dołączył: 21 Lis 2013 Posty: 1182 Skąd: Kraków/Krzeszowice
|
Wysłany: 2019-06-10, 14:13
|
|
|
| Bonifacy napisał/a: | Dzięki za odpowiedzi.
Czyli wypowiadając umowę (obojętnie kiedy) trzeba będzie i tak dopłacić rekalkulację za ten okres przed wypowiedzeniem? Ehh, masakra, kupi się auto z długim OC, a tu bach rekalkulacja (do tej pory nigdy jej nie miałem)... Czyli te całe "długie OC" w ogłoszeniach to lipa, i w sumie bez znaczenia, czy długie, czy krótkie, i tak trzeba płacić. |
Gratulacje, tak to właśnie wygląda, trochę dostałeś kubeł zimnej wody ale lepiej późno niż później
Jedyna opcja w tym momencie to rozwiązać tą umowę z obecnym ubezpieczycielem i zawrzeć od razu nową - no ale tak czy siusiak będziesz kilka stówek w dupe
a następnym razem sprawdź czy TU w którym jest ubezpieczone auto robi rekalkulacje (HDI np nie robi na 110%) albo sprawdź ile cię wyjdzie OC na takie auto żebyś potem nie skończył tak jak teraz |
Škoda Forman LS '93
Škoda Fabia 1.4 16v '06
Civic UFO 1.8 16v ‚08 LPGT
jakieś seicento za 200 zł jeszcze go nie odebrałem
Peugeot 205 GRD '91
K U P I Ę B O S M A L A |
|
|
|
 |
Bonifacy [Usunięty]
|
Wysłany: 2019-06-10, 19:04
|
|
|
| To w sumie po temacie, stare OC wypowiedziałem, a nowe na współwłasność z Ojcem w MTU wyszło 450zł. |
|
|
|
 |
zolwik

|
|
|
|
 |
Bonifacy [Usunięty]
|