Przesunięty przez: głodny 2012-11-15, 23:48 |
Cisnienie oleju i jego brak |
| Autor |
Wiadomość |
Domage
ziomy rezerwy buh

Wiek: 115 Dołączył: 08 Lis 2009 Posty: 3198 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2009-11-10, 18:24 Cisnienie oleju i jego brak
|
|
|
Brak cisnienia oleju:
-sprawdzic czujnik cisnienia
-Wymienic pompe oleju/ ew sama sprezyne dociskowa
-sprawdzic czy w wale nie wypadla zaślepka
-sprawdzić uszczelnienie smoka
-pomierzyc/w razie potrzeby zmienic pokrywe rozrzadu
-sprawdzic czy walek rozrzadu w gnieździe się nie wyrobił
-zmienic walek rozrzadu razem z blokiem i wałem korbowym i panewkami wszystkimi.
Jeśli wszystko inne zawiedzie:
-wyjebać malucha w piździeć :-/
Pogrubione wykonałem, jak mi się uda zlikwidować ew. wymyslec czemu po nagrzaniu traci mi sie cisnieni to napisze. |
| Ostatnio zmieniony przez Domage 2010-01-02, 20:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
banasiewicz02
ziomy rezerwy Towarzysz Bananov :]

Wiek: 39 Dołączył: 10 Lis 2009 Posty: 1626 Skąd: Goleniów
|
Wysłany: 2009-11-10, 18:45
|
|
|
| Podstawowa najważniejsza rzecz to gniazdo wałka rozrządu od strony łancucha,występują tam duże naprężenia oraz tarcie między metalami(alu kontra metal) przez co już po małym przebiegu pasowanie owych elementów nie mieści się w normach fabrycznych.Zaznaczyc trzeba też,że oprócz panewek głównych(które są grube i nawet gdy pasowanie nie mieści się w danych fabrycznych,to ciśnienie i tak będzie)gniazdo wałka jest miejscem największej nieszczelności układu smarowania. |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny |
|
|
|
 |
|
|