Rezerwa 126p - Forum miłośników Malucha Strona Główna Rezerwa 126p - Forum miłośników Malucha
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pływak się zawiesił?
Autor Wiadomość
Quake96 


Wiek: 23
Dołączył: 24 Lip 2014
Posty: 93
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2019-08-24, 21:30   Pływak się zawiesił?

Siema :D


Miałem ostatnio trochę przebojów z moim bakiem. Jednego razu nie pokazywał on ani stanu paliwa, ani nawet nie palił rezerwy. Myślałem, że to uszkodzone przewody od czujnika, więc uciąłem fragment wiązki i dorobiłem nową. Finalnie okazało się, że bak po prostu nie miał styku do masy i po jej "podaniu" rezerwa się zaświeciła, a wskaźnik podskoczył do "0". W baku nie miałem wtedy benzyny, więc wszystko wydawało się byc okej, ale po ostatecznym montażu i zalaniu około 10 litrów benzyny, po przekręceniu kluczyka wita mnie radosna lampka "żyda" i wskazówka podnosząca się tylko do pozycji "0".

Teraz pada pytanie, czy padł pływak czy może się tylko przywiesił i co mogę teraz zrobic? Pamiętam, że gdy walczyliśmy z brakiem jakiegokolwiek sygnału z baku (brak masy jak się okazało), kumpel coś delikatnie gmerał w baku myśląc że to pływak się zawiesił. Nie wiem czy czegoś tym nie uszkodził w takim razie.

Jest też opcja że podłączyłem odwrotnie te dwa przewody od czujnika? Wiem, że jeden odpowiada za stan paliwa a drugi za rezerwę, ale czy odwrotne połączenie mogłoby skutkowac takim problemem jak mój? Jak kojarzę to przewody podpiąłem prawidłowo, ale kto wie, może przypadkiem się pomyliłem?

Dochodzi też jeszcze jedna kwestia. Mam jeszcze drugi zbiornik w którym z kolei odkąd go mam działała tylko rezerwa, która gasła po dolaniu odpowiedniej ilości paliwa, ale za to wskaźnik zawsze leży poniżej "0". Czy tutaj też można coś zaradzic? Jakim cudem zbiornik "wie" kiedy ma tylko paliwa do rezerwy, a nie wskazuje ilości? Gdyby pływak był uszkodzony to objaw przecież byłby taki jak w tym pierwszym zbiorniku, prawda?


Aaaa i jeszcze jedna rzecz! Czy te szpilki od czujnika paliwa są jakoś wykręcane? W tym drugim baku przy próbie odkręcenia czujnika, kilka szpilek zaczęło się kręcic razem z nakrętkami i nie wiem czy gdybym je jakoś "usunął" to dałoby się tam bez kombinowania zamontowac nowe, albo zastąpic je śrubami.
 
     
Quake96 


Wiek: 23
Dołączył: 24 Lip 2014
Posty: 93
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2019-08-25, 15:52   

Jakby ktoś kiedyś miał podobną usterkę, to oznajmiam że powodem był pływak. Do tego jakby "odważnika" oraz "cylinderka" od pływaka naleciało trochę drobnego syfu. Wystarczyło wszystko wyczyścic aby pływak zadziałał :twisted:
 
     
Dawdzio 


Wiek: 21
Dołączył: 25 Mar 2016
Posty: 48
Skąd: Chojnów
Wysłany: 2019-08-25, 16:25   

Tłumik drgań pływaka. Szkoda, że już wszystko zmontowałeś. Następnym razem wywal to badziewie w diabły, nie ma z niego żadnego pożytku, a jedynie problemy.
http://rezerwa126p.pl/war...plywaka-w-baku/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Rusztowania Szalunki
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 14