Yugo Koral - Yogurt |
Autor |
Wiadomość |
Bobby

|
Wysłany: 2016-08-04, 20:34 Yugo Koral - Yogurt
|
|
|
Jako, że Yugo w moich rękach zostanie trochę dłużej to postanowiłem założyć mu temat a co! Nie ma
Jako, że maluszka zaczęło mi się robić żal i trochę jednak zaczęło brakować miejsca bagażowego na przewożenie elementów do remontu poloneza, a znajomy chciał się pozbyć całkiem dobrego Korala na ładnej feldze z całkiem żwawym silniczkiem to zdecydowałem się i drogą kupna-sprzedaży nabyłem Yugo Koral 65 EFI (65 EFI jak to dumnie brzmi xD) z roku 1998.
Yugo jest delikatnie zmodyfikowane a dokładniej:
- ma obniżone zawieszenie
- zdjęte zderzaki
- zdemontowaną tylną kanapę
- założone felgi ATS Pepperpots 13"
- rozpórki dolne
I mniej więcej w takim zestawieniu auto kupiłem. Obecnie Yugola doprowadzam małymi kroczkami do stanu używalności. Wymieniłem w nim łożysk w wszystkich 4 kołach przy okazją obejrzałem jak wyglądają hamulce oraz inne podzespoły podwozia, usunąłem ledy do jazdy dziennej . Na montaż czeka kolektor gdyż stary ma urwaną jedną szpilkę, plecionka gdyż przy obniżaniu zmodyfikowali wydech lecz nie dali mu możliwości redukcji drgań i wstawili tylko prostą rurę przez co raz się już rozłamał, czekają na montaż również fotel IG pomarańczowo-czarne tylko brakuje mi jeszcze szyn uniwersalnych. W układzie wydechowym chciałbym końcowy tłumik zamienić jeszcze na końcowy z DF. Jako, że Yugo jak na swoje 18 lat jest naprawdę zdrowe a nie chciał bym żeby zgniło to będzie niedługo konserwowane oraz może dostanie parę gratów o ile będą dostępne w Serbii
Co do naklejki to po tygodniu pytań "co to za golf" stwierdziłem, że szkoda odpowiadać i już na szybie dam odpowiedź |
Ostatnio zmieniony przez Bobby 2016-09-17, 21:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Aron
|
Wysłany: 2016-08-04, 21:45
|
|
|
OOOO JA JEBE ALE KOSA!!!! Super mi się podoba! No to teraz kierowncia z osadzeniem, dwa kubły i miodzio! |
_________________ Pasja 126p |
|
|
|
 |
grzesiol
126BIS

|
Wysłany: 2016-08-04, 21:48
|
|
|
O ładny Golf 0
Dawno już Yugo jakiegokolwiek nie widziałem. Pamiętam jak rodzice chcieli kupić Yugo ale akurat zbombardowali fabrykę w Jugosławii i zdecydowali się w końcu na CC 700. |
|
|
|
 |
dizzyx

|
Wysłany: 2016-08-04, 22:15
|
|
|
Z przodu akurat dobrze jest jak jest, wygląda super, ale z tyłu jakiś zderzak by się przydał
Tam oryginalnie przednie kierunki były w zderzaku? Jak to rozwiązałeś? |
_________________ Zapraszam do Garażu Dziadka |
|
|
|
 |
CZESIO1958
ziomy rezerwy

Wiek: 66 Dołączył: 27 Sty 2010 Posty: 2729 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2016-08-05, 05:16
|
|
|
Taki Brzydal że aż mi się podoba
Właśnie co z Tymi przednimi kierunkami? ? |
|
 |
r3mix

Wiek: 27 Dołączył: 04 Lis 2013 Posty: 912 Skąd: Kościerzyna
|
|
|
|
 |
Bobby

|
Wysłany: 2016-08-05, 07:19
|
|
|
Aron napisał/a: | No to teraz kierowncia z osadzeniem, dwa kubły i miodzio! |
Zamiast kubłów będzie IG polonezowski ale może kiedyś wpadnie coś innego. Nad kierownicą właśnie się zastanawiam co kupić. Myślę obecnie nad MC.
dizzyx napisał/a: | Tam oryginalnie przednie kierunki były w zderzaku? Jak to rozwiązałeś? |
CZESIO1958 napisał/a: | Właśnie co z Tymi przednimi kierunkami? ? |
Fabrycznie kierunki powinny być na zderzaku/w zderzaku a tutaj są zamocowane w miejscu mocowania zderzaka. Ja tego nie robiłem i niestety nie mogę się doszukać od czego one są na pierwszy rzut oka są powiększeniem kierunków bocznych z borewicza. Jednym z poprzednich właścicieli był Serb mieszkający w Polsce i to właśnie on zmodyfikował to Yugo a że do auta jest karta pojazdu to chyba będę musiał się do niego odezwać w kwestii paru pytań.
r3mix napisał/a: | Chciałem sobie takiego kupić, ale zniechęciła mnie słaba dostępność części. |
Kupno nowych elementów blacharskich w Polsce graniczy z cudem lecz elementy eksploatacyjne są dostępne gdyż pochodzą z innych fiatów. Np: Piasto-łożysko tylnego koła oraz przednie łożysko jest takie samo jak w Uno. |
|
 |
ernesttraczyk

|
|
|
|
 |
Wąski75
Kierownik Imprezy

|
Wysłany: 2016-08-05, 16:01
|
|
|
Fajnie że można jeszcze spotkać takie fury na ulicy, aby służyła jak najdłużej bo sztosik niesamowity
Dbaj o nią |
_________________ "Słowo „maserati” znałem wcześniej niż „mama”. " - Jeremy Clarkson |
|
|
|
 |
Aron
|
Wysłany: 2016-08-11, 15:21
|
|
|
Wąski75, ta z Łodzi też jest niczego sobie, i jaką ma historię fajną |
_________________ Pasja 126p |
|
|
|
 |
Wąski75
Kierownik Imprezy

|
Wysłany: 2016-08-13, 16:55
|
|
|
O historii akurat nic nie wiem chyba ten wątek mnie ominął |
_________________ "Słowo „maserati” znałem wcześniej niż „mama”. " - Jeremy Clarkson |
|
|
|
 |
Bobby

|
Wysłany: 2016-09-10, 15:20
|
|
|
We wnętrzu Yugo zaszła drobna zmiana. Wleciały IG polonezowskie i kierownica MC.
 |
|
 |
Rocky

|
Wysłany: 2016-09-10, 16:46
|
|
|
Jak dla mnie,zmiany na duży + |
_________________ Rocky Garage(Facebook) Zapraszam
Polski Fiat 126p '79 "kundel"
ZRR Komar 2330 '71
Fiat 126el'96 "Elefant"
FSO Polonez Caro Plus 1.4 GTI 16v'97
Toyota Corolla E12 1.8 T-Sport '02 "Karolina"
Były:
Fiat Uno 1.4'92 "Funiak" vel. "Łunolot"
VW Passat B3 Variant 1.8'89 R.I.P.
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta |
|
|
|
 |
xlar1
forumowy elektryk

|
Wysłany: 2016-09-26, 10:36
|
|
|
Otworzyłem temat i z letka oniemiałem. W sumei nie poznałbym że to Yugo. Jak na codzienny stosunkowo niewielki dupowóz to i parametrami silnika nie odstaje od aut nowożytnych. Może nie jest demonem prędkości, ale i tak lepsze to niż C1. Wygląda kozak. W sumie 14 sekund do setki to całkiem dobry wynik. No i malczana nie będziesz katował. Silnik 2 razy większy niż w maluszku to i komfort jazdy zdecydowanie wyższy. No i ogrzewanie zimą pewnie wydajniejsze, nadmuchy. I coś istotnego, czyli 5ty bieg |
_________________ Problemy z elektryką w domu / samochodzie?
Potrzebujesz zrobić audio w domu lub samochodzie?
Problem z siecią?
Budujesz dom lub remontujesz mieszkanie i chcesz położyć nowe instalacje elektryczne?
Potrzebujesz pomocy z eNką, Cyfrą lub Polsatem - Splittery, multiroom, montaż i ustawianie anten. Rozbudowa posiadanych instalacji SAT i antenowych.
Dzwoń: 602-711-569 lub pisz gg:2609730
Xlar Tech Serwis |
|
|
|
 |
Bobby

|
Wysłany: 2016-10-08, 20:50
|
|
|
Jako, że potrzebowałem paru części do Yogurta to kupiłem za nie wygórowaną cenę taką budę:
Może ktoś już ją kojarzy ale nie wie skąd to podpowiem, że jest to to samo Yugo co wystąpiło w 9 odcinku 16 sezonu Legend PRL'u. |
|
 |
|