.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak części kontrolek na pulpicie
Autor Wiadomość
kajset 
Giepson

Wysłany: 2014-06-07, 17:29   Brak części kontrolek na pulpicie

Witam!

Jestem w posiadaniu BIS'a z 88 roku. Nie działała mi dmuchawa przez jakiś czas a ponieważ nie był to jakiś rażący problem (od czego mamy okna :mrgreen: ) to nie zabierałem się za to. Dziś bardzo mi się nudziło dlatego też postanowiłem zabrać się za wyżej wymienioną sprawę. Jak się okazało silnik wentylatora to była jedna wielka kupa rdzy. Po oczyszczeniu go i zmontowaniu wentylator otrzymał nowe życie. Jednak pojawił się nowy problem. Niektóre kontrolki przestały się odzywać a konkretnie od świateł mijania i od ładowania akumulatora. Po przekręceniu kluczyka a nawet odpaleniu silnika one najnormalniej w świecie się nie zapalają ... a powinny.

Przy pierwszych próbach zlokalizowania usterki było tak, że kontrolka świateł mijania przy włączeniu świateł zapalała się po 2-3 sekundach, natomiast z kontrolką ładowania raz się ona zapaliła i nie chciała zgasnąć a po wduszeniu gazu nagle zgasła. Teraz nie działa ani jedna kontrolka, ani druga. Dodatkowo problem występuje przy kierunkach. Przy ich włączeniu kontrolka zapali się raz, zgaśnie ... no i to by było na tyle.

Wszystkie inne kontrolki działają (awaryjne, ogrzewanie szyby). Nie wiem jak rezerwa bo pływak się zaciął a nie mam kanału by się w to bawić :D

Co ciekawe światła działają, długie i krótkie, kierunki działają poprawnie, awaryjne tak samo, dmuchawa też :) Sprawdzałem miernikiem napięcia akumulatora. Przy wyłączonym silniku napięcie wynosi ~12,3 V, a przy włączonym ~13,5 V czyli wnioskuję, że z ładowaniem jest wszystko ok.

Bardzo proszę o pomoc, bo problem potrzebowałbym jednak rozwiązać a bladego pojęcia nie mam co się mogło stać.

Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz do tematu