Nie wysprzęgla, brak sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
Covalsky
Covalsky
|
Wysłany: 2024-10-22, 20:10 Nie wysprzęgla, brak sprzęgła
|
|
|
Cześć. Nie pisał bym tu jeśli udało by mi się rozwiązać problem. Lecz przychodzę po pomoc. Może od początku. Wyjąłem silnik tj. rozpołowiłem ze skrzynią (docisku i tarczy niedotykałem) W silniku chodź to mało ważne wymieniałem aby uszczelniacze lasek popychaczy oraz upg. Złożyłem do kupy, wsadziłem silnik do skrzyni i się zaczęło. Brak sprzęgła, no może źle to ująłem jest, ale tak jak by cały czas wciśnięte (pracujące) Wrzucam bieg i mogę normalnie przepychać budę w przód i tył (łożysko stare, w bardzo dobrym stanie) myślałem że tarcza skleiła się z dociskiem, noo ale patrzyłem że ją wypycha. Dwa ustawiłem luz na lince sprzęgła - odkręciłem na maxa , sprawdziłem jak chodzi łapa bez linki, ustawiłem linkę i nadal nic. Już mi ręce padają (przed wyjęciem wszystko działało). Wyjąłem drugi raz obejrzałem i złożyłem i nadal to samo. Na odpalonym mogę wrzucić bieg, puścić sprzęgło i nic !
https://photos.app.goo.gl/1R5NAytnn7Zscj5V6 - tutaj jest film z pracy łożyska |
|
|
|
|
wojt
wojt
|
Wysłany: 2024-10-22, 20:14
|
|
|
Jest luz między łożyskiem a sprężyną docisku przy puszczonym pedale? |
|
|
|
|
Covalsky
Covalsky
|
Wysłany: 2024-10-22, 20:21
|
|
|
Z tego co udało mi się zauważyć, (palcem) to jak by łożysko opierało się o docisk - jednakże widełek nie idzie bardziej cofnąć żeby łożysko poszło w stronę skrzyni |
|
|
|
|
wojt
wojt
|
Wysłany: 2024-10-22, 20:27
|
|
|
To jak się opiera, do znaczy, że naciska na sprężynę , czyli tak jakbyś naciskał na pedał, samochód jest jakby na półsprzęgle. Coś musi być źle złożone, albo docisk nie dokręcony do koła. |
|
|
|
|
wojt
wojt
|
Wysłany: 2024-10-22, 20:27
|
|
|
To jak się opiera, do znaczy, że naciska na sprężynę , czyli tak jakbyś naciskał na pedał, samochód jest jakby na półsprzęgle. Coś musi być źle złożone, albo docisk nie dokręcony do koła. |
|
|
|
|
Covalsky
Covalsky
|
Wysłany: 2024-10-22, 20:34
|
|
|
Właśnie docisku i tarczy nie ruszałem, nie dotykałem. Znowu to zdejmować to już pół biedy, ale włożyć to spowrotem to już mordega. |
|
|
|
|
zolo
|
Wysłany: 2024-10-23, 10:39
|
|
|
Linka sprzegla a zwłaszcza pancerz nie wypadł ci przypadkiem z mocowania? Wyglada tak jakbyś mial za mocno naciągnietą linke ale skoro mowisz ze nic przy tym nie grzebaleś podejrzewam ze pancerz albo na skrzyni albo tunelu wypadł i sie zapiera. |
_________________ YouTube
Fiat 126p Biała Padaka
Nowe białe szaleństwo |
|
|
|
|
Covalsky
Covalsky
|
Wysłany: 2024-10-23, 11:37
|
|
|
Dziś okręce linkę z łapy, postaram się ją szarpnąć w stronę skrzyni. Ale pamiętam jak tak robiłem bez szarpania, to jak by łapa była w tym samym miejscu. |
|
|
|
|
Covalsky
Covalsky
|
Wysłany: 2024-10-23, 11:37
|
|
|
Dziś okręce linkę z łapy, postaram się ją szarpnąć w stronę skrzyni. Ale pamiętam jak tak robiłem bez szarpania, to jak by łapa była w tym samym miejscu. |
|
|
|
|
Covalsky
Covalsky
|
Wysłany: 2024-10-23, 17:29
|
|
|
Naprawione! Winna była linka sprzęgła (wcześniejsze ustawienie - naciąg) nie był zmieniany, lecz teraz odkręciłem (nakrętka w stronę silnika) i działa ! Nie wiem jak to mogło się stać że wcześniej było ok, a teraz się przedstawiało. Więc dla potomnych proszę bardzo |
|
|
|
|
|