focker
Retro-rowerzysta

|
Wysłany: 2024-05-28, 10:21 Szczęki hamulcowe do cytrynek - doświadczenia
|
|
|
Jest sporo postów o szczękach hamulcowych do hamulców nowego typu, ale niewiele o cytrynkach. Mam za sobą kilka doświadczeń - może się komuś przydadzą.
Zacznę od szczęk których nie polecam nawet wrogowi, czyli Kampol. Szczęki montuje się źle. Żeby weszły bęben trzeba dużo siły i pracy młotkiem (pomimo rozsuniętych samoregulatorów). U mnie efektem było to, że odkleiło się kilaka centymetrów okładziny. Gorsze jest jednak to, że tam są montowane samoregulatory, o średnicy wewnętrznej większej o ponad milimetr niż w oryginałach (!). Prawdopodobnie producent montuje samoregulatory od nowego typu do szczęk starego typu. Niestety w nowym typie średnica trzpienia w tarczy kotwicznej jest większa. Większa średnica sameregulatora powoduje więc w cytrynkach za duży luz na trzpieniu i samoregulator nie ma się o co zaprzeć. To skutkuje brakiem możliwości przestawienia się jak należy. Generalnie na nowych bębnach hamulec jakoś działa ale od samego początku bierze bierze nisko i z każdym hamowaniem pedał będzie się opuszczać. Na używanych bębnach u mnie hamulce w ogóle nie chciały pracować. Naprawdę tragedia i szkoda pieniędzy. Te same szczęki były sprzedawane pod marką AD Polska (na pudełku jako producent wskazany jest Kampol).
Miałem też szczęki Bosch (wg mnie z tej samej fabryki wychodzą Ferrodo i A.B.S. - napisy na szczękach są robione tą samą czcionką w tych samych miejscach, wykonanie identyczne). Jeden sameregulator przyjechał do mnie pęknięty na pół (podkładka cierna). Może to od transportu - nie wiem. Próbowałem z ciekawości to zamontować, ale bębny też wchodziły z dużym oporem i odesłałem w ramach gwarancji. O samym działaniu trudno mi powiedzieć, ale się zraziłem. Średnica samoregulatorów ok.
L.P.R./Samko/Brembo. Na szczękach każdej z tej marek są takie same numery, w tym samym systemie, tą samą czcionką i na żadnym nie ma wybitego logo. Szczęki wyglądają identyczne jeśli chodzi o wykonanie. Brembo wkłada to na 100% tylko do swojego pudełka. Średnica samoregulatorów ok. Wszystko pracuje jak należy. Bębny wchodzą ładnie i bez zbędnej siły. Wg mnie obecnie najlepszy wybór, choć bardzo sceptycznie podchodziłem do marki Samko/LPR. Duża dostępność.
Podobno Fomary też są ok - ale nie miałem nigdy w ręku i już trudno dostać. Mi się udało dostać ze starych zapasów szczęki Trusting - też z nimi wszystko jak najbardziej ok i ładnie się montuje, ale to raczej egzotyka (plus za rozbierane samoregulatory).
Macie jakieś swoje doświadczenia? |
_________________ Lubisz również stare rowery? Zapraszam na:
http://forum.retromtb.pl |
|