.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
elektroniczny przerywacz zapłonu
Autor Wiadomość
robert83 

Dołączył: 22 Mar 2024
Posty: 21
Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2024-03-22, 22:32   elektroniczny przerywacz zapłonu

Cześć wszystkim!

Jestem szczęśliwym posiadaczem fiata 500r, zatem wszystko to co w 126p.

W autku jest przerywacz mechaniczny i cewka zapłonowa jednobiegunowa. Montaż elektronicznego przerywacza jest bezproblemowy ale niestety na tym auto nie odpala. Czerwony przewód podłączamy do +12V z cewki i tu nie ma problemu. Czarny przewód jednak powinien pójść według danych w instrukcji jako albo - (minus) albo sygnał na cewkę.

Skoro mam cewkę jednobiegunową to teoretycznie powinienem zainstalować dwubiegunową. Wtedy rozumiem palec rozdzielacza będzie zbędny - podobnie jak kopułka.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć co dokładnie muszę zainstalować aby uruchomić ten system?

Pozdrawiam Robert.
 
     
Suchy2 


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sty 2017
Posty: 64
Skąd: Kielce
Wysłany: 2024-03-23, 11:21   

Może rozrysuj problem, to coś poradzimy. I daj zdjęcia auta w odpowiednim dziale, wszyscy chętnie zobaczą poprzednika Malucha.
 
     
robert83 

Dołączył: 22 Mar 2024
Posty: 21
Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2024-03-24, 11:03   

Cześć

W załączeniu wrzucam prosty schemat jak to ma wyglądać. U mnie jest pojedyncza cewka z dwoma podejściami 1 i 16. Rozumiem, że 1 to jest ujemny, a 16 to jest biegun dodatni. Standardowo mam podłączoną cewkę w ten sposób, że do bieguna 16 dochodzi mi +12V po stacyjce, a na biegunie 1 mam podłączony przewód do kondensatora. (o dziwo tam też jest +12V).

Nie mierzyłem oporności cewki, a podobno musi być powyżej 1,5 Ohm.

Teraz jak montuje elektorniczny przerywacz i podłączam czerwony przewód do bieguna 16, a czarny do bieguna 1 to niestety nie mam iskry i auto nie odpala...

fotki są czysto poglądowe:

instalacja przerywacza

Schemat
  
 
     
zolo 


Wiek: 39
Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 1307
Skąd: Kraśnik
Wysłany: 2024-03-25, 00:06   

Masz podłączone dobrze (czerwony plus na cewce, czarny "minus" na cewce). Jeśli masz kondensator przy aparacie to go zdemontuj. Na pewno po zamontowaniu takiego przerywacza trzeba na nowo ustawić zapłon używając lampy stroboskopowej. Rodzaj cewki czy to jedno czy dwu biegunowa nie ma znaczenia tak samo jej oporność. https://www.youtube.com/watch?v=Q5CaiPJ08Uk
_________________
YouTube
Fiat 126p Biała Padaka
Nowe białe szaleństwo
  
 
 
     
robert83 

Dołączył: 22 Mar 2024
Posty: 21
Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2024-03-26, 16:58   

No właśnie problem w tym, że po takim podłączeniu systemu w ogóle nie mam iskry i auto nie odpala…
 
     
zolo 


Wiek: 39
Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 1307
Skąd: Kraśnik
Wysłany: 2024-03-27, 20:37   

to znaczy ze jest uszkodzone
_________________
YouTube
Fiat 126p Biała Padaka
Nowe białe szaleństwo
 
 
     
Daniel22 
Moderator


Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 229
Skąd: Pokój Administracji
Wysłany: 2024-03-29, 23:32   

A dobra jest szczelina powietrzna pomiędzy elementami wirującymi?
_________________
 
 
     
robert83 

Dołączył: 22 Mar 2024
Posty: 21
Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2024-04-09, 18:07   

Ok, problem rozwiązany. Uszkodzony był moduł elektronicznego zapłonu. Kolejny działa bez zarzutu.

Zapłon ustawiony i wszystko chyba ok. Jest jednak problem z odpaleniem na ciepłym silniku ale to chyba inny już topic.
 
     
Daniel22 
Moderator


Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 229
Skąd: Pokój Administracji
Wysłany: 2024-04-24, 13:07   

robert83 napisał/a:
Jest jednak problem z odpaleniem na ciepłym silniku ale to chyba inny już topic.


Sprawdź luzy zaworowe, czy nie są za ciasne.
_________________
 
 
     
robert83 

Dołączył: 22 Mar 2024
Posty: 21
Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2024-04-24, 18:16   

Uszkodzony moduł to jedno ale luzy zaworowe też były źle ustawione. O ile ssące miały 0.20 to wydechowe ustawiona niemalże na zero. Ustawione na 0.25 i wszystko pracuje jak należy.

Dzięki za pomoc
  
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Rusztowania Szalunki
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14