Silnik do Malucha od Patryka Mikiciuka |
Autor |
Wiadomość |
bsw
126p FL '92

|
Wysłany: 2023-06-06, 09:37
|
|
|
Knight_in_fire napisał/a: | Nagrałeś chociaż, jak chodzi? |
Nie nagrałem bo w trakcie zlotu nie był odpalany, przynajmniej kiedy byłem w pobliżu. Słyszałem go na odjezdnym - brzmiał normalnie. Są dwa filmy na YT na których go nieco słychać:
https://www.youtube.com/w...da%7CDudaGarage
https://www.youtube.com/w...nel=DamianKurcz
Knight_in_fire napisał/a: | michals napisał/a: | poziomy chłodzony cieczą silnik 704ccm. Może ktoś wie ile w nich było "naszego" wkładu? |
Najpierw gaźnik z Jikova, potem Asian i Weber, na pewno miska z Lancii, co do 704...
no i oczywiście, chłodnica z boku... |
Ten poziomy 704, chłodzony cieczą był opracowaniem polskim. Seryjnie montowany był w BISach, ale rozrząd miał nadal OHV i mocy mu specjalnie nie przybyło. Później przekonstruowano go na potrzeby Cinquecento (m.in. obracał się w drugą stronę) i był montowany w wersjach ED... |
_________________ Mój maluszek:
http://forum.rezerwa126p.pl/viewtopic.php?t=26798 |
|
|
|
 |
bsw
126p FL '92

|
|
|
|
 |
Hanss
Jo je stela

|
Wysłany: 2023-06-07, 16:28
|
|
|
Ciekawe jak długo to pojeździ na tych gratach Marka z Bystrej |
_________________ Ja wohl herr general !
 |
|
|
|
 |
michals
|
Wysłany: 2023-06-08, 17:42
|
|
|
Jestem pod wrażeniem
Po pierwsze że powstała działająca kopia silnika OHVC
po drugie jak szybko.
Obserwując projekty i projekciki (chociażby na tym forum) większość z kończy zanim zacznie na dobre. |
|
|
|
 |
zolo

|
Wysłany: 2023-06-08, 18:08
|
|
|
Kwestia pieniędzy i zaangażowania się w dany projekt. Mnie jakby budżet nie ograniczał mógłbym budować kilka takich silników miesięcznie W obu silnikach na pierwszy rzut widać pare niedoróbek żeby w ograniczony czasie się zmieścić. |
_________________ YouTube
Fiat 126p Biała Padaka
Nowe białe szaleństwo |
|
|
|
 |
Knight_in_fire

|
Wysłany: 2023-06-08, 23:28
|
|
|
zolo napisał/a: | Kwestia pieniędzy i zaangażowania się w dany projekt. Mnie jakby budżet nie ograniczał mógłbym budować kilka takich silników miesięcznie W obu silnikach na pierwszy rzut widać pare niedoróbek żeby w ograniczony czasie się zmieścić. |
Tylko trzeba by wydobyć (i wyrobić) kopię tej głowicy od Dudy, a ten Szafrańskiego to ma wielu, ale niekoniecznie na takim rozwiercie - z tego, co widzę, ma motocyklowy na 800 ccm. Nie wiem, czy Tadla na takim nie jeździł w GSMP.
Szafrański ma 5 biegów, Duda też, więc prawdopodobnie ten OHC ma więcej niż 40 KM. No i Duda twierdzi, że go ma jeszcze ulepszać.
michals napisał/a: | Jestem pod wrażeniem
Po pierwsze że powstała działająca kopia silnika OHVC
po drugie jak szybko.
Obserwując projekty i projekciki (chociażby na tym forum) większość z kończy zanim zacznie na dobre. |
I co ważniejsze - jeżdżąca, bo tamten oryginalny silnik z tą rozwaloną miską olejową (od Mikiciuka) nie był w żadnym maluchu. |
|
|
|
 |
michals
|
Wysłany: 2023-06-09, 09:04
|
|
|
zolo napisał/a: | Kwestia pieniędzy i zaangażowania się w dany projekt. Mnie jakby budżet nie ograniczał mógłbym budować kilka takich silników miesięcznie W obu silnikach na pierwszy rzut widać pare niedoróbek żeby w ograniczony czasie się zmieścić. | Znaczy to że nie ma kooperantów którzy pomogli by w rozsądnej cenie, czy też nie ma chętnych na takie silniki?
Bo jeśli ten drugi aspekt to TVN na dobre rozbudził zamiłowanie do 126p i miałem już kilku chętnych na Malucha ew. na silnik. Daj znać jeśli dałbyś radę poskładać taki silnik. |
|
|
|
 |
Hanss
Jo je stela

|
Wysłany: 2023-06-09, 15:04
|
|
|
Tak na logikę taniej i ciekawiej by wyszło wziąć pasująca rozstawem tłoków głowice 16v i przeciąć ją na pół, bodajże Chojnacki albo Świątek zrobił kiedyś taki myk na głowicy opla 1.6 albo forda i wtedy by już była faktycznie zabawa bo tak to zostało nadal na etapie praktycznie zupełnie nieosiągalnym dla zwykłego śmiertelnika |
 |
|
|
|
 |
Knight_in_fire

|
Wysłany: 2023-06-11, 15:40
|
|
|
Hanss napisał/a: | Tak na logikę taniej i ciekawiej by wyszło wziąć pasująca rozstawem tłoków głowice 16v i przeciąć ją na pół, bodajże Chojnacki albo Świątek zrobił kiedyś taki myk na głowicy opla 1.6 albo forda i wtedy by już była faktycznie zabawa bo tak to zostało nadal na etapie praktycznie zupełnie nieosiągalnym dla zwykłego śmiertelnika |
Albo na głowicy tego R2 z Pandy III. |
|
|
|
 |
Hanss
Jo je stela

|
Wysłany: 2023-06-11, 20:51
|
|
|
Miałem głowice z pandy kilka razy w rękach i jak dla mnie stosunek ceny do tego co sobą oferuje jest nieproporcjonalny. Za 2 tyś można dużo więcej mocy w inny sposób z tej motopompy wykrzesać |
 |
|
|
|
 |
|