|
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
|
Fiat 126 BIS - BIS, sprzêg³o, remonty
KRZYSIU - 2013-08-17, 09:34 Temat postu: BIS, sprzêg³o, remonty Witam. Pierwsza sprawa - W moim szatanie pad³o mi sprzêg³o. S³ysza³em od mechanika ¿e to bêdzie kupa roboty, ¿e silnik trzeba wyj±æ itp. Co Wy na to? Czy mia³ kto¶ z tym do czynienia?
Druga sprawa - mam ochotê wyremontowaæ swojego BIS-a, do ogarniêcia wszystko, blacharka, mechanika, wnêtrze itp. Ogólny remont. Znacie kogo¶ na ¦l±sku kto zajmuje siê takimi renowacjami? I jakie koszta siê z tym wi±¿±? Pozdro
Tasok - 2013-08-17, 10:13
Zadzwoñ do wró¿ki, ona bêdzie na pewno wiedzia³a
Bez zdjêæ i jakiego¶ opisu to siê ca³e gówno dowiesz, z tego co napisa³e¶ to mogê Ci podaæ przedzia³ cenowy 2-8 ty¶ z³. Pasuje? Chcesz konkretnej odpowiedzi? To zadaj tak pytanie, konkrety, zdjêcia, usterki, wady wtedy kto¶ co¶ powie. A i nazwij temat jak Bóg przykaza³ bo za chuja nie wiadomo o co chodzi!
KRZYSIU - 2013-08-17, 14:45
Jak nie wiesz o co chodzi to najlepiej wróæ siê do podstawówki. Pasuje mi odpowied¼ 2-8 ty¶, jednak¿e nie by³o to moje jedyne pytanie.
LOBUZ88 - 2013-08-17, 14:49
tak, do wymiany sprzêg³a trzeba wyj±c silnik, tak kupa roboty - generalnie siê nie op³aca robiæ
Szopen - 2013-08-18, 01:53
ale to bis, nie op³aca siê robiæ. Zaraz Ci wydmucha UPG i po ptokach.
KRZYSIU - 2013-08-18, 14:55
No to inne pytanie w zwi±zku z tym ¿e jak twierdzicie nie op³aca siê robiæ, to co z nim zrobiæ?
Nikita - 2013-08-18, 15:29
Szopen napisa³/a: | ale to bis, nie op³aca siê robiæ. Zaraz Ci wydmucha UPG i po ptokach. |
oplaca sie oplaca
co to niby ma znaczyc ze jak bis to nie oplaca sie robic bo co bo bylo go malo???
bo ludzie mowili ze awaryjny???
a podniesc reke kto wie jak sie z bisem obslugiwac???
a kto takowego mial???
rownie dobrze moge powiedziec ze jak ktos chce bosmala wyremontowac to nie bo to bosmal i zaraz dach sparcieje
o masakra ale mi cisnienie podniesliscie ale juz spoko teraz tak co do pytan z tematu
sprzeglo jest sporo roboty ale nie wiecej niz zmiana sprzegla w kazdym innym aucie
a remont bisa piekna rzecz dbaj o niego i ratuj bo jest ich naprawde malo
w razie pytan mozesz do mnie pisac bezposrednio chwile mialem bisa i wiec co i jak
jak bede z opoznieniem odpisywal to sie nie zrazaj poprostu jestem w trasie i rzadko mam internet
ai jeszcze jedna rada zamontuj sobie guziczek uruchamiajacy wentylator i nieliczac zimy to jezdzij z wlaczonym wentylatorem caly czas to nie bezie probleow typu
Szopen napisa³/a: | wydmucha UPG i po ptokach. |
tyle z mojej strony jak cos to dzisiaj jesszcze jestem do polnocy dostepny
Domage - 2013-08-18, 16:03
ja bym sprzeda³.
Na forum napewno znajdzie siê samobójca który go kupi.
Nikita - 2013-08-18, 17:08
jakby nie to ze dopiero kupilem fla to ja bym bardzo chetnie wziol bisek jest naprawde badzo wdziecznym autkiem jak sie o niego dba i wiele potrafi
nie sprzedawaj zrob wszystko co jest do zrobienia wiem ze to bedzie kosztowac i bedzie wymagalo troche czasu ale odwdzieczy ci sie z nawiazka i bardzo szybko docenisz jego wszystkie zalety
ATi - 2013-08-18, 18:53
Porz±dny remont ka¿dego silnika wi±¿e siê z kosztami.
Ostatnio nowy blok do bisa mo¿na by³o kupiæ za 250 z³.
Dok³adnych cen nie znam, ale mogê Ci powiedzieæ co ja mia³em robione.
-szlif wa³u i jego wywa¿enie,
-nowe t³oki 2szlif,
-panewki wszystkie nowe,
-regeneracja g³owicy, nowe gniazda , prowadnicê i zawory plus planowanie,
-wa³ek rozrz±du po regeneracji, z powodu zu¿ytej krzywki pompy paliwa,
-reperaturka pompy wody,
i parê innych drobiazgów.
Cena to zale¿y gdzie to bêdziesz robi³, lepiej do³o¿yæ kasy i zrobiæ to porz±dnie.
Szopen - 2013-08-18, 20:57
Nikita napisa³/a: | a podniesc reke kto wie jak sie z bisem obslugiwac??? |
Ty na pewno nie ...
Nikita napisa³/a: | ai jeszcze jedna rada zamontuj sobie guziczek uruchamiajacy wentylator i nieliczac zimy to jezdzij z wlaczonym wentylatorem caly czas to nie bezie probleow typu |
LOBUZ88 - 2013-08-18, 21:00
Nikita - 2013-08-18, 21:12
Szopen,
podpowiadam koledze jak najszybciej zapobiegac przegrzaniu silnika sam mialem bisa troche czasu i wiem ze problemy z temperatura wystepuja w bisie bardzo czesto
pozatym co mialo znaczyc
Szopen napisa³/a: | Ty na pewno nie .. |
nie znasz kogos ani jego historii czym jezdzil i z czym mial problemy to nie rzucaj takich glupich haselek
LOBUZ88 - 2013-08-18, 21:20
Nikita, chodzi nam o to ¿e Bis w rêkach osoby która z pierdo³ami je¼dzi do mechanika (bo czym¶ takim jest wymiana sprzêg³a w Malcu) nie ogarnia mechaniki w podstawowym choæby stopniu prêdzej czy pó¼niej skoñczy na z³omie albo na portalu tablica.pl w dziale uszkodzone. Bis to jest mo¿na powiedzieæ "Maluch specjalnej troski" i od strony mechanicznej albo wymaga remontu od podstaw, albo szczegó³owego dbania o niego je¿eli jest w dobrym stanie....
Szopen - 2013-08-18, 21:44
Nikita napisa³/a: | podpowiadam koledze jak najszybciej zapobiegac przegrzaniu silnika sam mialem bisa troche czasu i wiem ze problemy z temperatura wystepuja w bisie bardzo czesto |
Je¿eli wszystko jest zrobione tak jak powinno byæ, to ¿adne problemy z temperatur± nie wystêpuj±.
@LOBUZ88
+1
Nikita - 2013-08-18, 21:51
dobrze powiedziane jezeli jest zrobione ale wnioskuje po dosc ubogiej wypowiedzi zakladajacego temat ze nie jest skoro szykuje sie do beneralnego remontu a i z drugiej strony uklad chlodzenia w bisie nie nalezy do zbyt efektywnych przykladem jest blacha oslaniajaca od strony kola po jej sciagnieciu juz lepiej sobie bisik radzi
ATi - 2013-08-18, 22:44
BIS ma wystarczaj±cy uk³ad ch³odzenia. Mój BIS ma przebieg 157 ty¶. Km i nigdy siê nie przegrza³. By³o jedno prawdopodobieñstwo przegrzania, gdy urwa³ siê dolny w±¿.
Ale raczej by³o wszystko w porz±dku, je¿eli przed remontem czyli przy ponad 150 tysiêcy kilometrów wskazówka prêdko¶ciomierza wskazywa³a 130 km/h.
Je¿eli wszystko dzia³a tak jak powinno, problemów silnik Bisa nie sprawia.
I to nie s± bajki wyssane z palca, tylko jest to auto które tata zna od nowo¶ci.
Nikita - 2013-08-19, 06:45
LOBUZ88, no tu masz racje nie zrozumielismy sie poprostu wczesniej no bo jakby nie patrzec to ( zacytuje tutaj kolege z innego forum co mi napisal tak pare lat temu)
"bis uczy kombinowania bo nie wszystko do niego znajdziesz na internecie"
ale do tego faktycznie trzeba miec chociaz minimalna wiedze mechanika
ATi no ja mialem troche problemow z termostatem i zbiorniczkiem wyrownawczym wiec wiem jak potrafi byc to uciazliwe
ale jak sie z tym uporalem to fakt nie bylo sie do czego doczepic a i spalanie bylo piekne 5 litrow po miescie to byl max
KRZYSIU - 2013-08-19, 10:25
LOBUZ88 - we¼ siê zdecyduj...
LOBUZ88 napisa³/a: | tak, do wymiany sprzêg³a trzeba wyj±c silnik, tak kupa roboty - generalnie siê nie op³aca robiæ |
LOBUZ88 napisa³/a: | Nikita, chodzi nam o to ¿e Bis w rêkach osoby która z pierdo³ami je¼dzi do mechanika (bo czym¶ takim jest wymiana sprzêg³a w Malcu) |
Niestety nie jestem wszechwiedz±cy i z mechanik± mam niewiele wspólnego ale to chyba nie musi byæ przeszkod± w posiadaniu takiego auta. Jakby¶ mia³ jak±¶ M Power za 500ty¶. to robi³by¶ sam??
Szopen napisa³/a: | ale to bis, nie op³aca siê robiæ. Zaraz Ci wydmucha UPG i po ptokach. |
Tacy z Was mi³o¶nicy ¿e wg. Was lepiej jest go oddaæ na z³om...
S± tu jacy¶ prawdziwi mi³o¶nicy
Trochê pieniêdzy ju¿ w niego w³o¿y³em wiêc na pewno nie op³aca siê go z³omowaæ...
Je¿eli cena przekroczy moje oczekiwania to nie wykluczam mo¿liwo¶ci sprzeda¿y...
Tylko nie wiem ile móg³bym dostaæ, bo na pewno nie tyle, ile ju¿ do tej pory mnie kosztowa³...
Michu - 2013-08-19, 10:48
KRZYSIU, a nie mówi³em Ci ¿e bêdziesz mia³ z nim cyrki? Do posiadania BISa trzeba mieæ dobr± wiedzê mechaniczn± a przede wszystkim ¿elazn± cierpliwo¶æ i jaja ze stali by nie baæ siê tym je¼dziæ.
Delmut - 2013-08-19, 10:50
KRZYSIU napisa³/a: | Tacy z Was mi³o¶nicy ¿e wg. Was lepiej jest go oddaæ na z³om...
S± tu jacy¶ prawdziwi mi³o¶nicy |
Zaczynasz mnie powoli irytowaæ...
Zadajesz g³upie pytania to odpowiedzi te¿ s± g³upie...
Zastanów siê ciutek nad swoim pytaniem:
KRZYSIU napisa³/a: | Witam. Pierwsza sprawa - W moim szatanie pad³o mi sprzêg³o. S³ysza³em od mechanika ¿e to bêdzie kupa roboty, ¿e silnik trzeba wyj±æ itp. Co Wy na to? Czy mia³ kto¶ z tym do czynienia? |
Nie wiem która czê¶æ pytania jest g³upsza... To o wyci±gania silnika do wymiany sprzêg³a czy mo¿e ta o czynieniu ze sprzêg³em.
Na forum 126p pytasz czy kto¶ wymienia³ sprzêg³o?? Dobre!!
Pierwsza czê¶æ te¿ zabawna. Chcia³by¶ to sprzêg³o wymieniaæ przez rurê wydechow±?? Chyba tylko ginekolog Ci tutaj pomo¿e...
A pytanie nr dwa:
KRZYSIU napisa³/a: | Druga sprawa - mam ochotê wyremontowaæ swojego BIS-a, do ogarniêcia wszystko, blacharka, mechanika, wnêtrze itp. Ogólny remont. Znacie kogo¶ na ¦l±sku kto zajmuje siê takimi renowacjami? I jakie koszta siê z tym wi±¿±? Pozdro |
Sk±d mamy wiedzieæ ile mo¿e kosztowaæ naprawa Twojego BIS skoro nawet fotki nie da³e¶?? Sorry, ale ¿aden z naszych forumowych Maæków nie jest wró¿bit± i Ci kwoty nie wywró¿y.
Na Rezerwie zawsze znajdziesz chêtnych do pomocy, ale ¿eby pomoc otrzymaæ nale¿y zadawaæ pytania w sposób sensowny, inaczej zostaniesz potraktowany jak troll.
Zrób temat o swoim BISie, wrzuæ foty i wtedy chêtnie Ci pomo¿emy
KRZYSIU - 2013-08-19, 11:32
Michu napisa³/a: | KRZYSIU, a nie mówi³em Ci ¿e bêdziesz mia³ z nim cyrki? |
Mówi³e¶ Michu, mówi³e¶, ale nie wiedzia³em ¿e takie jaja bêd± na tym forum...
Moje pierwsze pytania zada³em poniewa¿ spotykam siê z tak± sytuacj± po raz pierwszy, je¶li chodzi o mechanikê to jestem jak Wy to mówicie nobem czy trollem... Jeden chuj... Chcia³em siê po prostu upewniæ tutaj czy to rzeczywi¶cie prawda, mo¿e uzyskaæ od Was jakie¶ dodatkowe informacje na ten temat, Delmut napisa³/a: | Na Rezerwie zawsze znajdziesz chêtnych do pomocy | a jak na razie to tylko jedziecie po mnie za to ¿e nie znam siê na mechanice...
Delmut napisa³/a: | Sk±d mamy wiedzieæ ile mo¿e kosztowaæ naprawa Twojego BIS skoro nawet fotki nie da³e¶?? Sorry, ale ¿aden z naszych forumowych Maæków nie jest wró¿bit± i Ci kwoty nie wywró¿y. |
Ju¿ siê wypowiedzia³em na ten temat i uzyska³em satysfakcjonuj±c± mnie odpowied¼... Dziêkujê.
Mateusz126FSM - 2013-08-19, 11:40
KRZYSIU, a wiesz co to http://sjp.pwn.pl/slownik/2574878/ ?
Sam wczoraj Bisa kupi³em i widzê ile pracy mnie czeka
KRZYSIU - 2013-08-19, 11:43
Mateusz126FSM, przestraszy³em siê ¿e mówi± na powa¿nie...
Mateusz126FSM - 2013-08-19, 11:53
Cz³owieku.. logicznie.. logicznie pomy¶l i popatrz ile bisów na ulicy widzisz i czy jest sens remontowaæ... jak by ich by³o jak mrówek ¿e na ka¿dym podwórku stoi to faktycznie nie by³o by sensu ich remontowaæ, ale jest ich MA£O i ka¿dego warto remontowaæ.
I nie polecam Ci jakich¶ mechaników bo zrobi± fuszerkê "bo to tylko maluch" i bêdzie tak o jako¶ zrobione. Je¶li nie masz zielonego pojêcia to przegrzeb forum na wszystkie strony, analizuj, dopytuj je¶li nie jeste¶ pewien.. i faktycznie zadawaj sensowne pytania, bo jak kto¶ widzi takie pytanie z d* wziête to sarkazm automatycznie siê w³±cza..
I w³asny wk³ad w pracê siê liczy bo to przynosi satysfakcjê.
KRZYSIU - 2013-08-19, 12:00
Wiêc w³a¶nie chcia³em ¿eby kto¶ mi poleci³ gdzie mogê wykonaæ remont... Mo¿e jest kto¶ taki kto nie robi³ sam i móg³by co¶ poleciæ... Albo kto¶ kto by siê tego podj±³...
Delmut - 2013-08-19, 12:13
KRZYSIU napisa³/a: | Mówi³e¶ Michu, mówi³e¶, ale nie wiedzia³em ¿e takie jaja bêd± na tym forum... |
Powtórzê Ci raz jeszcze!! Jaja sprowokowa³e¶ sam!!
I dalej bêdê trzyma³ siê wersji, ¿e nic nie wiesz. Samochód mo¿e byæ ca³kiem prze¿arty rdz± i wtedy nawet osiem ko³a nie starczy!!
Je¿eli masz do wymiany pod³ogê i progi to ju¿ strzela tysiak!!
Dochodzi jeszcze brak wiedzy. Je¿eli siê nie znasz, a remont bêdzie do¶æ rozleg³y to znaj±c podej¶cie fachowców do 126p efekt koñcowy bêdzie wieliczkowy...
Drug± kwesti± jest to jakie masz plany do auta. Ma byæ full seria czy tuning??
Je¿eli full seria to rób je¿eli ten samochód jest fajn± baz±, ale je¿eli tuning to nie ma sensu!!
KRZYSIU napisa³/a: | Wiêc w³a¶nie chcia³em ¿eby kto¶ mi poleci³ gdzie mogê wykonaæ remont... Mo¿e jest kto¶ taki kto nie robi³ sam i móg³by co¶ poleciæ... Albo kto¶ kto by siê tego podj±³... |
Mogê Ci poleciæ dobry zak³ad, ale... znowu pojawia siê problem wiedzy. Sam przyznajesz, ¿e jej nie masz, a warsztat nie bêdzie czeka³ w nieskoñczono¶æ a¿ znajdziesz element do BISa.
Zaproponujê Ci po raz kolejny wrzucenie zdjêæ. Jest na forum kilku fachowców je¶li chodzi o spawanie. Maj± oni do¶æ rozlegl± wiedzê nt. 126p i kitu Ci nie wcisn±, ale roboty bez zdjêæ auta nie wezm±!!
kaszlak_maniak - 2013-08-19, 14:18
Do wymiany sprzêg³a nie trzeba wyci±gaæ silnika. Wystarczy kana³ i mo¿na od spodu wyci±gn±æ sam± skrzyniê biegów. O ile w 650tce o wiele przyjemniej jest wywaliæ z auta ca³y zespó³ napêdowy, o tyle w BISie lepiej wyjmowaæ sam± skrzyniê. Odpada zabawa z rozbieraniem ch³odzenia, z reszt± ogólnie jest przy tym nieco wiêcej roboty ni¿ w zwyk³ym maluchu. W BISie za to dostêp do takich rzeczy jak rozrusznik, jest od spodu lepszy z racji innego kszta³tu dzwonu (jest tam zwyczajnie wiêcej miejsca). Jedyn± wad± takiego rozwi±zania jest, ¿e trzeba w³o¿yæ sporo wysi³ku by trafiæ ciê¿k± skrzyni± biegów trzymaj±c j± rêkoma nad g³ow± z powrotem na swoje miejsce. Ale jest to do zrobienia...
KRZYSIU - 2013-08-19, 14:28
No proszê... Co¶ nowego
Delmut - 2013-08-19, 14:29
KRZYSIU napisa³/a: | No proszê... Co¶ nowego |
Osobi¶cie nie polecam. Skrzynia troszkê wa¿y
Mateusz126FSM - 2013-08-19, 14:32
kaszlak_maniak, mo¿na te¿ podnie¶æ nie co ty³ Bisa na podno¶nikach wsadziæ skrzyniê pod niego i opuszczaj±c Bisa celowaæ skrzyni± która na ¿abie bêdzie spoczywaæ i nie trzeba rêkoma d¼wigaæ. Ale za to tu wchodzi w grê pe³zanie pod samochodem.
Delmut - 2013-08-19, 14:42
Dobra, nie oszukujmy siê...
Facet pisze, ¿e nie jest w stanie tego zrobiæ sam. Rozumiem, te¿ nie potrafiê wymieniæ sprzêg³a - na razie.
Rady w stylu, mo¿na w kanale wymieniæ albo unie¶æ ty³ niewiele wnosz± bo auto i tak wyl±duje u mechanika lub u kogo¶, kto i tak zrobi po swojemu.
Na miejscu kolegi wymontowa³bym ca³y zespó³ napêdowy i przy okazji, ¿e mam silnik na pod³odze zrobi³bym pe³ny przegl±d i powymienia³ wszystko co wygl±da na zagro¿one. Przy takim podej¶ciu jest szansa na to, ¿e nie spotkaj± go przygody podobne do tych, które mia³ Natt na majówce
Mateusz126FSM - 2013-08-19, 15:10
Delmut, dobra rada. i dobre by by³o ¿eby kto¶ obeznany obejrza³, wys³ucha³ ten silnik wiêc tak jak ju¿ nie raz wspominane fotki lub nagrania s± potrzebne
ATi - 2013-08-19, 15:46
Silnik wyjmowa³em w Bisie dwa miesi±ce temu.
Godzina roboty, a wszystko masz na zewn±trz, przy okazji przeczy¶cisz i posprawdzasz uk³ad ch³odzenia.
grzesiol - 2013-08-20, 02:00
Silnik wyci±gn±æ to tak jak pisze, ATi, oko³o 1h pracy.
Ale, je¿eli kolega pisze, ¿e BIS do remontu to ja bym wyci±gn±³ skrzynie i silnik i zrobi³ wszystko porz±dnie za jednym razem.
Niestety, wci±¿ nie wiemy w jakim jest stanie blacharskim bo byæ mo¿e nie warto jest cokolwiek przy nim d³ubaæ.
A co do kwestii samego sprzêg³a to ¿yczê powodzenia przy szukaniu tarczy sprzêg³owej do BISa.
KRZYSIU - 2013-08-20, 05:40
Allegro
lub zregenerowaæ...
kaszlak_maniak - 2013-08-20, 06:42
Statima siê nie kupuje...
grzesiol - 2013-08-20, 13:17
potwierdzam, STATIMa siê nie kupuje!
Ja siê wszystkiego pozby³em, tarcza nie pasuje, sprê¿yny w docisku s± tak twarde, ¿e peda³ chodzi ciê¿ko jak w Ursusie a ³o¿ysko oporowe huczy po 800km jak fabryczne po 60tys i pêka obudowa po 10tys km. Ogólnie, Z£OM!
Wkurwi³em siê, wsiad³em w auto, poje¼dzi³em trochê i znalaz³em kilka fabrycznych tarcz, jedn± nówkê i trzy u¿ywki, da siê? Da.
A co do regeneracji to czy da siê zregenerowaæ t³umiki drgañ skrêtnych w tarczy sprzêg³owej?
g³odny - 2013-08-20, 14:46
Da siê wszystko, nawet docisk zregenerowaæ. S± nawet firmy które oryginalne sprzêg³a na sportowe przerabiaj±.
Mateusz126FSM - 2013-08-20, 16:42
g³odny, ile taka us³uga mo¿e kosztowaæ ?
g³odny - 2013-08-20, 16:52
http://lmgtfy.com/?q=Rege...z%C4%99g%C5%82a
Michu - 2013-08-20, 19:01
grzesiol - 2013-08-21, 14:04
Wiedzia³em, ¿e przebijaj± ok³adziny ale nie wiedzia³em, ¿e i równie¿ mog± zregenerowaæ t³umiki drgañ skrêtnych.
Mateusz126FSM - 2013-08-22, 11:27
Masakra... z g³upa kupi³em Satima bo musia³em sprawdziæ czy faktycznie takie ujowe...
skrêci³em wszystko w ca³o¶æ, przejecha³em 2 kilometry i tarcza siê ROZSYPA£A !.. za piernika nie polecam nikomu Satima !!
kaszlak_maniak - 2013-08-22, 11:36
Oho, widzê statim bije nowe rekordy.
Mateusz23maw - 2013-08-22, 11:36
Ja przejechalem na nim 5tys i ma sie dobrze, a zdarza sie ze okrutnie jest traktowane.
Tasok - 2013-08-22, 14:00
kaszlak_maniak napisa³/a: | Oho, widzê statim bije nowe rekordy. |
Wyznacza nowe standardy.
Przyznam ¿e sam mam Statima, dzia³aæ dzia³a, ale i tak to wyjebie za psem, nie idzie ³adnie luzu ustawiæ, nie ma takiej "g³adkiej" pracy jak Ko¿uchow.
Anzel - 2013-08-22, 15:58
Tasok napisa³/a: | kaszlak_maniak napisa³/a: | Oho, widzê statim bije nowe rekordy. |
Wyznacza nowe standardy.
Przyznam ¿e sam mam Statima, dzia³aæ dzia³a, ale i tak to wyjebie za psem, nie idzie ³adnie luzu ustawiæ, nie ma takiej "g³adkiej" pracy jak Ko¿uchow. |
Dok³adnie.W czerwcu wrzuci³em to,co poniewiera³o mi siê po gara¿u,nowa tarcza z dociskiem Statimu.Od tej pory mam sprzêg³o dzia³aj±ce metod± 0-1 na przestrzeni jednego centymetra Regulacja nie pomaga,auto albo rusza z piskiem albo skacze jak ¿aba...Najlepsza opcja to oddaæ tarczê do ponownego nabicia i polowaæ na nowy,porz±dny docisk.Chyba ¿e uda siê dorwaæ now± solidn± tarczê
ATi - 2013-08-22, 19:27
Anzel, to fajn± t± tarczê masz, taka sportowa
Polecam popytaæ siê o tarczê Luk'a, s± jeszcze zestawy Sachs.
ps. Tarcza sprzêg³a Luk'a kosztuje 200 z³otych.
Mateusz126FSM - 2013-08-22, 23:11
zamówi³em w³a¶nie Lukasa.. mam nadziejê ¿e siê sprawdzi
grzesiol - 2013-08-23, 07:21
Mateusz126FSM napisa³/a: | Masakra... z g³upa kupi³em Satima bo musia³em sprawdziæ czy faktycznie takie ujowe...
skrêci³em wszystko w ca³o¶æ, przejecha³em 2 kilometry i tarcza siê ROZSYPA£A !.. za piernika nie polecam nikomu Satima !! |
Uda³o Ci siê wepchaæ STATIMa do BISa? U mnie tarcza nie pasowa³a jak i w kilku innych ko³ach zamachowych od BISa. Bo jak j± wepcha³e¶ na si³ê to siê nie dziwie, ¿e siê rozsypa³a po 2km.
Piszcie maile do STATIMu ze zdjêciami z ¿±daniem zwrotu pieniêdzy, mo¿e to im da co¶ do my¶lenia o jako¶ci ich wyrobów.
Mateusz126FSM - 2013-08-23, 14:15
wszystko wesz³o idealnie w³a¶nie ... chyba ¿e poprzednik co¶ majstrowa³ i przerabia³ ?
Pieni±dze zwrócili i "rzeczoznawca" stwierdzi³ ¿e to by³ wadliwy egzemplarz -.- are you kidding me ?....
grzesiol - 2013-08-23, 14:58
A mo¿e masz ko³o zamachowe z cc 700?
Tam nie by³o tego ko³nierza który uniemo¿liwia³ za³o¿enie sprzêg³a statimu.
Albo mo¿e mia³e¶ wersjê tarczy z czterema sprê¿ynkami od t³umików drgañ skrêtnych?
Bo ja mia³em t± z trzema i ona nie pasowa³a.
Anzel - 2013-08-23, 15:33
ATi napisa³/a: | Anzel, to fajn± t± tarczê masz, taka sportowa
Polecam popytaæ siê o tarczê Luk'a, s± jeszcze zestawy Sachs.
ps. Tarcza sprzêg³a Luk'a kosztuje 200 z³otych. |
G³ównie rozchodzi siê o dostêpno¶æ docisku dobrej jako¶ci.Jak ju¿ pisa³em,w Krakowie jest zak³ad potrafi±cy dobrze nabiæ tarczê,do Bisa kosztowa³o to 40pln.Je¶li do takiej zregenerowanej ok³adziny do³o¿ymy markowy docisk,otrzymamy ca³kiem niez³e sprzêg³o
Krzysztof0430 - 2013-08-23, 16:26
grzesiol napisa³/a: | A mo¿e masz ko³o zamachowe z cc 700? | mnie siê wydaje ¿e bez ko³a pasowego od CC700 konfiguracja: zamach z CC700 a ko³o pasowe od BISa mo¿e nie zadzia³aæ i spowodowaæ jakie¶ straty w silniku, bo chyba jest ró¿nica w masie przeciwwagi w kole pasowym od CC700 a tym z BISa.
Mateusz126FSM - 2013-08-24, 20:41
Za³o¿y³em Lucasa i polecam ka¿demu... perfekcja
ATi - 2013-08-24, 21:30
Mateusz126FSM, sama tarcza, czy te¿ docisk?
Polecam do tego docisk tej samej firmy i wtedy to ju¿ sprzêg³o idealne.
Mateusz126FSM - 2013-08-25, 00:06
Docisk seria, tarcza Lucas, pasuj± do siebie idealnie
Docisku nie zmienia³em bo wygl±da ¶wie¿o
Daro100 - 2014-09-08, 21:18 Temat postu: Re: BIS, sprzêg³o, remonty
KRZYSIU napisa³/a: | Witam. Pierwsza sprawa - W moim szatanie pad³o mi sprzêg³o. S³ysza³em od mechanika ¿e to bêdzie kupa roboty, ¿e silnik trzeba wyj±æ itp. Co Wy na to? Czy mia³ kto¶ z tym do czynienia?
Druga sprawa - mam ochotê wyremontowaæ swojego BIS-a, do ogarniêcia wszystko, blacharka, mechanika, wnêtrze itp. Ogólny remont. Znacie kogo¶ na ¦l±sku kto zajmuje siê takimi renowacjami? I jakie koszta siê z tym wi±¿±? Pozdro |
W BISie do wymiany sprzêg³a ³atwiej (szybciej) wyj±æ skrzyniê ni¿ silnik. Oczywi¶cie o ile dysponujemy kana³em, b±d¼ podno¶nikiem kolumnowym.
Pozdrawiam
DaRo
Domage - 2014-09-09, 10:53
Zale¿y... w zwyk³ym maluchu wymiana sprzêg³a jak robi³em z m³odym, zaje³a nam godzinê, z wyjêciem silnika.
W Bisie dochodz± rurki od wody, i ryzyko zapowietrzenia uk³adu, wiêc mo¿e faktycznie lepiej skrzynie. Chocia¿ celowanie w tarcze sprzêg³a wa³kiem od skrzyni nie nale¿y do przyjemnych.
Daro100 - 2014-09-09, 16:02
Domage napisa³/a: | Zale¿y... w zwyk³ym maluchu wymiana sprzêg³a jak robi³em z m³odym, zaje³a nam godzinê, z wyjêciem silnika.
W Bisie dochodz± rurki od wody, i ryzyko zapowietrzenia uk³adu, wiêc mo¿e faktycznie lepiej skrzynie. Chocia¿ celowanie w tarcze sprzêg³a wa³kiem od skrzyni nie nale¿y do przyjemnych. |
Swego czasu w ASO do wymiany sprzêg³a (w BISie i w 126p) standardowo zwala³o siê skrzyniê biegów. Trochê brutalnie, ale silnik po zdjêciu skrzyni nie by³ podpeirany i trzyma³ siê wy³±cznie na wsporniku, na belce. Filtr od¶rodkowy wgniata³ trochê belkê. Silne pochylenie silnika wisz±cego w ten sposób u³atwia³o w³o¿enie skrzyni przy monta¿u. I przy okazji uwaga - je¿eli kto¶ ¶ci±ga³by ko³o zamachowe, to bezwglêdnie musi pamiêtaæ o zamontowaniu we w³a¶ciwym po³o¿eniu (znak) w przeciwnym razie wbracja w pewnym zakresie obrotów jest taka, ¿e trzêsie ca³ym samochodem.
zawodnik - 2015-08-10, 07:46
pilnie potrzebuje info jak powinno byc ustawione kolo zamachowe w bisie, tloki w gorze, znak na kole ma byc tez na gorze (tak jak t³oki)? tak jak to sie ustawia w zwyklej 650?
maluch_bis - 2015-08-10, 07:54
t³oki w GMP, na kole zamachowym jest wy¿³obienie - zaznaczone czerwon± farbk± i to wy¿³obienie musi siê zgrywaæ z wy¿³obieniem, które jest w bloku
zawodnik - 2015-08-10, 07:56
czyli jak w 650 ok dzieki
zawodnik - 2015-08-11, 12:51
jeszcze jedno pytanie, jaka sruba wchodzi w gloqice i blok co trzyma obejme wydechu? bo m8 nie moge tam wlozyc?
marconi - 2016-03-22, 12:36
Witam,
Mam BISa, który przesta³ w gara¿u nie je¿d¿ony 10 lat. Do gara¿u wjecha³ o w³asnych si³ach. Pytanie co zrobiæ przed pierwszym uruchomieniem oprócz zakupu nowego aku?
Bêdê wdziêczny za podpowiedzi.
ATi - 2016-03-22, 16:13
marconi, przep³ukaæ uk³ad ch³odzenia, zmieniæ olej i powinno byæ git.
marconi - 2016-03-30, 10:04
Ciekawy jestem tego pierwszego odpalenia po takim czasie. Dam znaæ jaki wynik bêdzie tej próby.
kamilm0000 - 2016-10-06, 12:16
Witam czy posiada kto¶ sprzêg³o do bisa lub gdzie mogê kupiæ
|
|