.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Swap - zawiesznie w swapie 1.2 mpi

progress - 2013-05-03, 09:16
Temat postu: zawiesznie w swapie 1.2 mpi
moj maluszek przy wiekszej predkosci pow 100 km:)zaczyna plywac po drodze jaki macie patent??czy to wina zbieznosci (mam orginlanie ustawioną)czy za lekki przod??
Xexull - 2013-05-28, 10:34

Może troszkę odkopuje temat, ale...

1) Pamiętaj, że to 126p, a 100 km/h to jednak dużo.
2) Jesteś pewny, że masz dobrze ustawioną zbieżność? Mój maluszek ze złą geometrią/zbieżnością zachowywał się jak by miał wspomaganie (coś za coś - opony nierówno się zdzierały). "Pływał" po drodze...
3) Jakie amortyzatory masz z przodu? Resor był klepany? Jakie opony?

Magic - 2013-05-28, 14:28

To maluch więc przy większej prędkości pływa po drodze nie mówiąc jak jest duży wiatr od boku gdy wyjeżdża się z zabudowań... Do swapa lekko obniżone zawieszenie moim zdaniem to podstawa. Ustawienie zbieżności na tyle też jest ważne w takim przypadku.
Krzysztof0430 - 2013-05-28, 14:48

Zachowanie podczas jazdy na wprost zależy od ustawienia zbieżności i nie tylko. Tutaj trzeba działać metoda prób i błędów tak aby na prostej zachowywał się stabilnie, ale za to zaś w zakrętach może być nerwowy. Coś za coś.

Kąty pochylenia kół w negatywie zrobiłbym, zarówno z przodu jak i z tyłu.

Dość często przy regulacji geometrii z przodu jest pomijanie ustawiania wyprzedzenia sworznia zwrotnicy, co też ma wpływ na zachowanie podczas jazdy na wprost.

rafał - 2013-05-28, 21:11

Moje doświadczenia są następujące : seryjne amortyzatory koniecznie zastąpić czymś twardszym, tył- zmiana i skócenie sprężyn, przód- minimalnie niżej niż tył+ dociążenie przodu.Odpływ powietrza, które wpada przez przednie wycięcia karoserii i unosi auto. B. starannie geometria i lekko szerzej.
Guzio - 2013-07-05, 12:07
Temat postu: Nowe Serducho ale co dalej ?
Mam w głowie plan zmiany silniczka na 900 lub 1.1 z Cinquecento, o takim swape znalazłem troszkę informacji jednak męczy mnie inna kwestia. Mianowicie , czy ktokolwiek próbował zaadoptować zawieszenie z innego samochodu do Maluszka ? Chodzi mi cały czas po głowie pomysł żeby wrzucić inne zawieszenie bo jednak troszkę strach na seryjnym rozwijać większe prędkości prawda ?
hacki - 2013-07-05, 12:19

http://www.budowaswapow.com/
Serec - 2015-10-11, 18:44

Z deka odkopie aby nie zakladac nie potrzebnie nowego tematu.
Jestem na etapie tworzenia zawieszenia przodniego i sprawa dotyczy rozstawu kol z przodu. Wiadomo ze u mnie w centralu teraz tyl jest szerszy niz seryjnie. Oryginalne wymiary to 1142mm przod i 1203 tyl. Roznica to 61mm czyli 30,5mm na strone. Jak myslicie zachowac ta roznice czy przod robic w takiej samej szerokosci?? jak bedzie lepiej?? Ktos cos??

Anzel - 2015-10-11, 18:48

O takie coś najlepiej pomęcz Żurawia.Zdobył tyle expa,budując swoją pokrakę,jak mało kto :) Myślę,że chętnie podzieli się wiedzą,którą praktykuje od kilku ładnych lat.
ATi - 2015-10-11, 19:00

Serec, szerszy przód to większa podsterowność. Będziesz miał lekki przód co w połączeniu z szerokim rozstawem da mocną podsterowność.
Do tego szeroki przód to zmniejszona sterowność.

Zaś wąski przód i szeroki tył daje nerwowy samochód, popatrz na stare wyścigówki z wąskim przodem, a szerokim tyłem jakie są nerwowe. ;)

Serec - 2015-10-11, 20:32

Cos mi sie kiedys o uszy obilo zeby starac sie zblizyc szerokoscia przodu do tylu ale nie wiem czy to na 100% bedzie dobrze. Mozna tez zachowac roznice z seryjnego 126p czyli po te 3 cm na strone ale tego tez pewny nie jestem do konca :roll:
Zwoje sie prostuja juz dzisiaj :E

ATi - 2015-10-11, 21:07

Serec, stare prosiaki 911 miały też po 30 mm na stronę, więc ja bym celował w pomiędzy 15-30 mm.
Serec - 2015-10-11, 21:58

Wlasnie bardziej sklonny jestem do celowania tak aby te wlasnie proporcje zachowac, mysle ze bedzie to jakis kompromis miedzy komfortem podczas jazdy np w koleinach jak to na naszych drogach bywa a podsterownoscia do ogarniecia
ATi - 2015-10-11, 22:47

Serec, dawaj ori stosunek. Najwyżej jak będzie źle to dystanse dasz albo różnymi szerokościami felg ogarniesz pod siebie.
ramzes92 - 2015-10-11, 23:26

nie ma co się pieprzyć, leć w ten sam stosunek rozstawu co fabrycznie, u mnie się spisuje wzorowo, a jak rzeźbisz na uniballach to zawsze możesz te 10mm na stronę pokorygować w razie potrzeby ;)
Serec - 2015-10-12, 10:07

dokladnie, uniballe tez daja jakis manewr:) Dzieki za info :)