.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Zawieszenie i układ kierowniczy - Montaż haka holowniczego

lobo14 - 2014-10-04, 21:34
Temat postu: Montaż haka holowniczego
Witam, kupiłem hak i nową puszkę elektryczną i nie mam zielonego pojęcia jak podłączyć się pod elektrykę w samochodzie i w puszce. Może ktoś mi dokładnie wytłumaczyć co mam zrobić . A może gdzieś jest kostka przez którą można się wpiąć. :/
Raito - 2014-10-04, 21:51

Tylko kolorami sie nie sugeruj bo to z forum gulfa
Ja bym sie podczepił pod kostki lamp tylnych, oraz kostki lampy cofania i przeciwmgielnej o ile masz je w przyczepce

lobo14 - 2014-10-05, 12:38

Pod kostki to znaczy jak dokładnie mam to zrobić, bo w elektryce to ja ciemny jestem :/ :)
Raito - 2014-10-05, 13:29

Jak robisz to pierwszy rac to radze Ci oddac tą robote do kogoś kto już lutował i sciągał izolacje. Jak nie masz takiej osoby pod ręką to warsztac z montażem car-audio. Tylko przygotuj im wszystko to będzie taniej. Jak chcesz zrobić sam to najpierw kup 1m kabla takiego:
Naucz sie na nim ściągać izolacje jak wyczujesz to dopiero robisz to w aucie. Chodzi o wyczucie zeby nie zrobić tego za mocno i nie przeciąć kabla. Kostki to połączenie kabli z lampa i tam masz sie wlutować z kablami. To Ci pomoże w zlokalizowaniu odpowiedniego kabla zeby sie w niego wlutować: http://www.rezerwa126p.pl...ji-fiat-126p-fl
Przeczytaj uważnie a będziesz wiedział wszystko

lobo14 - 2014-10-07, 19:07

A czy do tego haka potrzebne są jakieś dokumenty do wbicia go czy wystarczy tylko tabliczka znamionowa i przegląd ??
CZESIO1958 - 2014-10-07, 19:11

Faktura zakupu i druga montażu w warsztacie z uprawnieniami.
lobo14 - 2014-10-07, 19:37

Czyli jak kupiłem go na szrocie to już dupa :(
xemup - 2014-10-07, 19:44

Z tego co wiem, to wystarczy wyraźna tabliczka znamionowa na haku ;)
Krzysztof0430 - 2014-10-07, 19:59

xemup, zgadza się.

lobo14, skąd hak masz to diagnostę nie interesuje.

skib - 2014-10-07, 20:05

Tak na dobrą sprawę jeśli masz w dowodzie rejestracyjnym auta wbitą maksymalną masę przyczepki z i bez hamulca to nie potrzebna jest tabliczka na haku - przynajmniej u mnie tak było. A dlaczego miałem wbite te liczby do dowodu - nie wiem, może ktoś wcześniej montował hak... aczkolwiek nie widziałem żadnej ingerencji w instalacji elektrycznej.

PS Ja wpiąłem się bezpośrednio w przewody za pomocą szybkozłączek czy jak to się tam nazywa - i poprowadziłem sobie odpowiednio z każdej strony dwoma przelotkami na zewnątrz gdzie z jakiejś kostki do radia zrobiłem sobie możliwość szybkiego odpinania gniazda od instalacji ;)

jak chcesz mogę porobić jakieś zdjęcia, generalnie trochę druciarsko to zrobiłem ale działa i łatwo się montuje/demontuje całość ;)

lobo14 - 2014-10-07, 20:07

Jak możesz to zrób parę fotek, a będę wdzięczny :)
Krzysztof0430 - 2014-10-07, 20:11

skib napisał/a:
dlaczego miałem wbite te liczby do dowodu - nie wiem, może ktoś wcześniej montował hak... aczkolwiek nie widziałem żadnej ingerencji w instalacji elektrycznej.
zwykłe dopuszczenie producenta samochodu do ciągnięcia przyczepy. Brak wpisanych tych masy przyczepy w dowodzie = brak możliwości ciągnięcia przyczepy.
Karol - 2014-10-07, 21:18

Podobno jeżeli nie masz ściąganej kuli to nie wbiją Ci w dowód :)
Raito - 2014-10-07, 21:33

Wszystko zalezy od diagnosty. Jeden bedzie sprawdzał wszystko skrupulatnie a drugi zobaczy tylko czy sie trzyma auta i podbije
skib - 2014-10-07, 21:43

lobo14 napisał/a:
Jak możesz to zrób parę fotek, a będę wdzięczny :)

jutro postaram się poszukać z tych fotek co już zrobiłem bo ostatnio właśnie zdjąłem hak na spot ;)

Karol napisał/a:
Podobno jeżeli nie masz ściąganej kuli to nie wbiją Ci w dowód :)

chyba nie do końca... nie pamiętam już dokładnie jak tłumaczył mi to diagnosta, ale jedyne do czego od razu się przyczepią na drodze to brak tego plastikowego kapturka na haku ;)

skib - 2014-10-08, 21:06

Dobra, fotki:

mocowanie przy wahaczach

mocowanie przy zderzaku

instalacja na lewą lampę + przeciwmgielne

instalacja na prawą lampę + masa

za zderzakiem kable spięte do jednej kostki

no i hak

w sumie te blaszki przy zderzaku i wahaczach zamontowałem dlatego, że mam chyba hak do ST czyt. chromów, bo po założeniu na te same szpilki/śruby co zderzak obcierało o niego a dzięki blaszkom jest niżej i nie obciera ;) główna wada jest taka, że wystaje jeszcze niżej niż miska olejowa i boję się, że kiedyś wyrwie mi tył jak porządnie o coś zahaczę... na pewno będę to jakoś modyfikował w przyszłości ;) teraz było zrobione w sumie na przegląd, żeby w razie czego można było podpiąć hak (15-20 min) i pociągnąć przyczepkę :)

lobo14 - 2014-10-09, 20:04

Wielkie dzięki :)
zolwik - 2015-11-08, 07:33

Odkopie temat.
Kupiłem podobny hak, aktualnie czyszczony/malowany. Interesuje mnie mocowanie do wachaczy na pierwszej fotce przedostatni post (po co te blaszki ocynkowane ?)

jakubzaj - 2015-11-08, 12:21

Te blaszki są miedzy innymi po to aby przy demontażu haka nie odkręcać wahaczy
zolwik - 2015-11-08, 13:18

Ale to wystarczy nakrętki odkręcić, przez to wachacz nie odpadnie
lubelak.nl - 2015-11-08, 14:02

Może ta strona pomoże z hakiem:
http://www.autohak.com.pl...06%20polska.pdf

zolwik - 2015-11-08, 14:11

lubelak.nl, wielki + i wszystko wiadomo.

Mogę prosić o wymiary plaskownikow.

A po za tym jako drazacy temat zastanawiam się nad śrubami zderzaka które przy ST są zamkowe i nie dostępne powyżej 5,8.

lubelak.nl - 2015-11-08, 14:21

zolwik, znalazłem jeszcze takie coś: http://www.tmt.biz.pl/files/126.doc
strona pusta, zawartość automatycznie leci na dysk.

skib - 2015-11-09, 10:58

zolwik napisał/a:

jak wrócę do domu to postaram się złapać, ja kupiłem na oko w sklepie i na długość po prostu dociąłem, później zrobiłem otwory odpowiedniej wielkości i tyle ;)

Danz - 2015-11-09, 16:58

zolwik napisał/a:
lubelak.nl, wielki + i wszystko wiadomo.

A po za tym jako drazacy temat zastanawiam się nad śrubami zderzaka które przy ST są zamkowe i nie dostępne powyżej 5,8.

Firma Fabory. Poszukać, kupić, zamontować i zapomnieć o sprawie 8)

Poniżej linka do katalogu z interesującymi Cię śrubkami.

http://www.fabory.com/pl/...5%9Aruby/c/0101

Mają swoje punkty handlowe w prawie każdym,większym mieście. Tym bardziej,że Kolega "prawie" z 3City, to już w ogóle nie ma problemu. Gdynia ul.Przemysłowa 1.

zolwik - 2015-11-11, 20:46

Dzięki w tej instrukcji brak plaskownikow :?
zolwik - 2015-11-12, 20:38

Plaskowniki kupione w markecie i z takim samym nr.jak na zdjęciu :mrgreen: dla potomnych jest to 3,5x10cm :P
Nikita - 2019-04-14, 14:21

Witam teraz ja odkopie temat ale żądam troszkę inne pytanie dotyczące już samego urzędu.
Czy wpis w dowodzie rejestracyjnym muszę dokonywać w moim urzędzie komunikacji czy mogę w dowolnym??
Słowo wyjaśnienia, jestem zameldowany pod sanocki urząd ale od roku mieszkam już w Mielcu czyli około 150 km auto kupiłem w mielcu jeszcze nie przerejstrowalem więc jest na rmi i chciałem zamontować hak i wbić w dowód to muszę iść do urzędu w Sanoku czy wbija mi w Mielcu???
Mam nadzieję że jest zrozumiałe moje pytanie.

zolwik - 2019-04-14, 16:54

Aby wbic /wpisac w DR musisz być właścicielem z DR.

To samo przerabialem.

Założyłem hak, pojechałem na SKP po kwit (chyba 30zł) no i do WK by wpisać w DR ale musiałem na siebie przerejestrowac. Przy okazji dla potomnych jeśli posiada się nie wbity hak to na następnym BT auto wyjedzie z wynikiem negatywnym.

Maverin21 - 2019-04-14, 17:47

Kwit na skp prawidłowości przystosowania pon do ciągnięcia przyczepy 35 zł