| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Zawieszenie i układ kierowniczy - Montaż haka holowniczego
lobo14 - 2014-10-04, 21:34 Temat postu: Montaż haka holowniczego Witam, kupiłem hak i nową puszkę elektryczną i nie mam zielonego pojęcia jak podłączyć się pod elektrykę w samochodzie i w puszce. Może ktoś mi dokładnie wytłumaczyć co mam zrobić . A może gdzieś jest kostka przez którą można się wpiąć.
Raito - 2014-10-04, 21:51
Tylko kolorami sie nie sugeruj bo to z forum gulfa
Ja bym sie podczepił pod kostki lamp tylnych, oraz kostki lampy cofania i przeciwmgielnej o ile masz je w przyczepce
lobo14 - 2014-10-05, 12:38
Pod kostki to znaczy jak dokładnie mam to zrobić, bo w elektryce to ja ciemny jestem
Raito - 2014-10-05, 13:29
Jak robisz to pierwszy rac to radze Ci oddac tą robote do kogoś kto już lutował i sciągał izolacje. Jak nie masz takiej osoby pod ręką to warsztac z montażem car-audio. Tylko przygotuj im wszystko to będzie taniej. Jak chcesz zrobić sam to najpierw kup 1m kabla takiego:
Naucz sie na nim ściągać izolacje jak wyczujesz to dopiero robisz to w aucie. Chodzi o wyczucie zeby nie zrobić tego za mocno i nie przeciąć kabla. Kostki to połączenie kabli z lampa i tam masz sie wlutować z kablami. To Ci pomoże w zlokalizowaniu odpowiedniego kabla zeby sie w niego wlutować: http://www.rezerwa126p.pl...ji-fiat-126p-fl
Przeczytaj uważnie a będziesz wiedział wszystko
lobo14 - 2014-10-07, 19:07
A czy do tego haka potrzebne są jakieś dokumenty do wbicia go czy wystarczy tylko tabliczka znamionowa i przegląd ??
CZESIO1958 - 2014-10-07, 19:11
Faktura zakupu i druga montażu w warsztacie z uprawnieniami.
lobo14 - 2014-10-07, 19:37
Czyli jak kupiłem go na szrocie to już dupa
xemup - 2014-10-07, 19:44
Z tego co wiem, to wystarczy wyraźna tabliczka znamionowa na haku
Krzysztof0430 - 2014-10-07, 19:59
xemup, zgadza się.
lobo14, skąd hak masz to diagnostę nie interesuje.
skib - 2014-10-07, 20:05
Tak na dobrą sprawę jeśli masz w dowodzie rejestracyjnym auta wbitą maksymalną masę przyczepki z i bez hamulca to nie potrzebna jest tabliczka na haku - przynajmniej u mnie tak było. A dlaczego miałem wbite te liczby do dowodu - nie wiem, może ktoś wcześniej montował hak... aczkolwiek nie widziałem żadnej ingerencji w instalacji elektrycznej.
PS Ja wpiąłem się bezpośrednio w przewody za pomocą szybkozłączek czy jak to się tam nazywa - i poprowadziłem sobie odpowiednio z każdej strony dwoma przelotkami na zewnątrz gdzie z jakiejś kostki do radia zrobiłem sobie możliwość szybkiego odpinania gniazda od instalacji
jak chcesz mogę porobić jakieś zdjęcia, generalnie trochę druciarsko to zrobiłem ale działa i łatwo się montuje/demontuje całość
lobo14 - 2014-10-07, 20:07
Jak możesz to zrób parę fotek, a będę wdzięczny
Krzysztof0430 - 2014-10-07, 20:11
| skib napisał/a: | | dlaczego miałem wbite te liczby do dowodu - nie wiem, może ktoś wcześniej montował hak... aczkolwiek nie widziałem żadnej ingerencji w instalacji elektrycznej. | zwykłe dopuszczenie producenta samochodu do ciągnięcia przyczepy. Brak wpisanych tych masy przyczepy w dowodzie = brak możliwości ciągnięcia przyczepy.
Karol - 2014-10-07, 21:18
Podobno jeżeli nie masz ściąganej kuli to nie wbiją Ci w dowód
Raito - 2014-10-07, 21:33
Wszystko zalezy od diagnosty. Jeden bedzie sprawdzał wszystko skrupulatnie a drugi zobaczy tylko czy sie trzyma auta i podbije
skib - 2014-10-07, 21:43
| lobo14 napisał/a: | Jak możesz to zrób parę fotek, a będę wdzięczny |
jutro postaram się poszukać z tych fotek co już zrobiłem bo ostatnio właśnie zdjąłem hak na spot
| Karol napisał/a: | Podobno jeżeli nie masz ściąganej kuli to nie wbiją Ci w dowód |
chyba nie do końca... nie pamiętam już dokładnie jak tłumaczył mi to diagnosta, ale jedyne do czego od razu się przyczepią na drodze to brak tego plastikowego kapturka na haku
skib - 2014-10-08, 21:06
Dobra, fotki:
mocowanie przy wahaczach
mocowanie przy zderzaku
instalacja na lewą lampę + przeciwmgielne
instalacja na prawą lampę + masa
za zderzakiem kable spięte do jednej kostki
no i hak
w sumie te blaszki przy zderzaku i wahaczach zamontowałem dlatego, że mam chyba hak do ST czyt. chromów, bo po założeniu na te same szpilki/śruby co zderzak obcierało o niego a dzięki blaszkom jest niżej i nie obciera główna wada jest taka, że wystaje jeszcze niżej niż miska olejowa i boję się, że kiedyś wyrwie mi tył jak porządnie o coś zahaczę... na pewno będę to jakoś modyfikował w przyszłości teraz było zrobione w sumie na przegląd, żeby w razie czego można było podpiąć hak (15-20 min) i pociągnąć przyczepkę
lobo14 - 2014-10-09, 20:04
Wielkie dzięki
zolwik - 2015-11-08, 07:33
Odkopie temat.
Kupiłem podobny hak, aktualnie czyszczony/malowany. Interesuje mnie mocowanie do wachaczy na pierwszej fotce przedostatni post (po co te blaszki ocynkowane ?)
jakubzaj - 2015-11-08, 12:21
Te blaszki są miedzy innymi po to aby przy demontażu haka nie odkręcać wahaczy
zolwik - 2015-11-08, 13:18
Ale to wystarczy nakrętki odkręcić, przez to wachacz nie odpadnie
lubelak.nl - 2015-11-08, 14:02
Może ta strona pomoże z hakiem:
http://www.autohak.com.pl...06%20polska.pdf
zolwik - 2015-11-08, 14:11
lubelak.nl, wielki + i wszystko wiadomo.
Mogę prosić o wymiary plaskownikow.
A po za tym jako drazacy temat zastanawiam się nad śrubami zderzaka które przy ST są zamkowe i nie dostępne powyżej 5,8.
lubelak.nl - 2015-11-08, 14:21
zolwik, znalazłem jeszcze takie coś: http://www.tmt.biz.pl/files/126.doc
strona pusta, zawartość automatycznie leci na dysk.
skib - 2015-11-09, 10:58
| zolwik napisał/a: |
|
jak wrócę do domu to postaram się złapać, ja kupiłem na oko w sklepie i na długość po prostu dociąłem, później zrobiłem otwory odpowiedniej wielkości i tyle
Danz - 2015-11-09, 16:58
| zolwik napisał/a: | lubelak.nl, wielki + i wszystko wiadomo.
A po za tym jako drazacy temat zastanawiam się nad śrubami zderzaka które przy ST są zamkowe i nie dostępne powyżej 5,8. |
Firma Fabory. Poszukać, kupić, zamontować i zapomnieć o sprawie
Poniżej linka do katalogu z interesującymi Cię śrubkami.
http://www.fabory.com/pl/...5%9Aruby/c/0101
Mają swoje punkty handlowe w prawie każdym,większym mieście. Tym bardziej,że Kolega "prawie" z 3City, to już w ogóle nie ma problemu. Gdynia ul.Przemysłowa 1.
zolwik - 2015-11-11, 20:46
Dzięki w tej instrukcji brak plaskownikow
zolwik - 2015-11-12, 20:38
Plaskowniki kupione w markecie i z takim samym nr.jak na zdjęciu dla potomnych jest to 3,5x10cm
Nikita - 2019-04-14, 14:21
Witam teraz ja odkopie temat ale żądam troszkę inne pytanie dotyczące już samego urzędu.
Czy wpis w dowodzie rejestracyjnym muszę dokonywać w moim urzędzie komunikacji czy mogę w dowolnym??
Słowo wyjaśnienia, jestem zameldowany pod sanocki urząd ale od roku mieszkam już w Mielcu czyli około 150 km auto kupiłem w mielcu jeszcze nie przerejstrowalem więc jest na rmi i chciałem zamontować hak i wbić w dowód to muszę iść do urzędu w Sanoku czy wbija mi w Mielcu???
Mam nadzieję że jest zrozumiałe moje pytanie.
zolwik - 2019-04-14, 16:54
Aby wbic /wpisac w DR musisz być właścicielem z DR.
To samo przerabialem.
Założyłem hak, pojechałem na SKP po kwit (chyba 30zł) no i do WK by wpisać w DR ale musiałem na siebie przerejestrowac. Przy okazji dla potomnych jeśli posiada się nie wbity hak to na następnym BT auto wyjedzie z wynikiem negatywnym.
Maverin21 - 2019-04-14, 17:47
Kwit na skp prawidłowości przystosowania pon do ciągnięcia przyczepy 35 zł
|
|