.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Nasze żelaza - Zielona zabka FL - 1991

BHBASS - 2015-11-13, 18:48
Temat postu: Zielona zabka FL - 1991
Dzisiaj stalem sie szczesliwym posiadaczem zielonego FL-a z 1991 roku:

Polowalem co prawda na ST, ale przy poszukiwaniach wpadl mi w oko ten egzemplarz, wlasnie zmierza do mojego domu w Polsce na lawecie, jako ze nie ma waznego przegladu. Tak jak mialem pomysl postarzenia FL, ten jest na to za fajny, totez wszystkie fanty zakupione pod projekt ST ida poki co na polke. Jak trafie jakiegos ST w rozsadnej cenie to tez go wstawie do garazu. Pamietam ze kiedys staly juz w nim dwa maluchy zderzak w zderzak ;)

Emblemat 'Made by FSM' na tylnej klapie sugeruje chyba wersje eksportowa. W zasadzie seria, poza 'gleba' i poszerzonymi felgami: 5" z przodu, 5.5" z tylu. Poki co nie bede z nim nic robil, docelowo dostanie nowy lakier i przetapicerowane fotele Inter Groclin. No, jeszcze subwoofer pod siedzenie. Jak wejdzie. Jak nie wejdzie, chyba wyrzezbie jakis kumato wygladajacy soundsystem w miejsce tylnego siedzenia.

Trzeba w nim tylko wymienic tlumik, zamowilem juz Michaela ;)

Luke Sky Walker - 2015-11-13, 21:51

Na zdjęciu wygląda na bardzo fajny egzemplarz :P Zastanawia mnie tylko po co go lakierować, bo z tego co widzę to lakier jest w dobrym stanie. Według mnie wypadałoby go tylko przepolerować :>
BHBASS - 2015-11-13, 22:26

Tez mi sie tak wydawalo po fotkach. W sensie to ze lakier jest w dobrym stanie i tez juz rozkminialem jak go wypolerowac.

Ale podobno jeden blotnik przedni wymaga uwagi i jest kilka babli na lakierze. Moze da sie to wypucowac malo inwazyjnie, ale jak zacznie sie gadka o wymianie jakiegokolwiek elementu blacharki, to wtedy chyba juz pomaluje go w calosci. Mam tez w glowie inny kolor (RAL 5005)

Szczerze mowiac to jeszcze go nie widzialem na wlasne oczy bo mieszkam zagranico. Dzisiaj zostal przywieziony do domu w Polsce i postawiony w garazu. To juz jego czwarty maly mieszkaniec ;) Jutro sobie go chociaz poogladam przez Skype, bo w Polsce bede dopiero za miesiac.

BHBASS - 2015-11-18, 21:12

W garazu wifi domowe nie lapie, wiec z ogladania malca przez Skype nic nie wyszlo. Ale za to przyszlo mi kilka fotek:

Fotka tylu, widoczny wspomniany emblemat 'Made by FSM', za to '650 E' do wymiany, tudziez artystycznej regeneracji ;)

silnik suchy, olej sie niby chlopu rozlal przy nalewaniu

seryjna tapicerka z materialu

taka sama tapicerka drzwi, do poprawki

zegar rakiety :mrgreen:

radio rzecz jasna do wymiany ;) gniazdo zapalniczki tez zamowilem, podobno oryginalne

a tutaj taki sobie babel na podszybiu

good news, subwoofer wchodzi pod siedzenie kierowcy, ruszac go nikt nie bedzie, w koncu to dwumiejscowe auto ;)

w weekend jeszcze wpadl mi taki oto grajek za darmoszke 8)

BHBASS - 2015-11-20, 18:19

Dzisiaj przyszedl korek wlewu paliwa i wazny fant w projekcie 'sluchawki na kolach' 8)

Do tego dojda 4 stojace glosniki na polce tylnej. Grajek ma moc 4x50W a wzmacniacz suba 150W, mysle ze bedzie to dosc skladnie gadac. Oby tylko altek toto pociagnal :mrgreen:

Chociaz swoja droga maluch jest autem, ktore mozna zapalic samemu na popych. Zdarzylo mi sie raz czy dwa razy.

Jareg - 2015-11-20, 18:53

Świetny kolor ma ten maluszek, bardzo mi się podoba :)
BHBASS - 2015-11-20, 19:26

wydawalo mi sie ze to kolor fabryczny, jedyny na liscie bez nazwy, o taki:

...ale teraz nie jestem do konca przekonany. W sumie tez zaczynam sie powoli do niego przekonywac, fajnie na nim czarne plastiki wygladaja nawet ;)

ba, na maluchu w takim kolorze zdawalem egzamin na prawo jazdy...

Pan_Waclaw - 2015-11-21, 13:28

To na pewno nie jest ten sam kolor :)

Bardzo fajny egzemplarz. Ta koncepcja ze sprzętem grającym średnio mi tu pasuje, no ale mam nadzieję, że będzie fajnie grało :)

BHBASS - 2015-11-21, 15:09

No wlasnie, i tu mam zagwozdke, bo jestem przekonany ze jest to kolor fabryczny a na liscie kolorow FL na stronie glownej go nie ma :?:

Naglosnienie zas bedzie roznic sie dodatkowa para stojacych dwudroznych glosnikow na srodku tylnej polki:

razem z trojdroznymi po bokach, ktore sa w miare standardowa rzecza w malcach:

Po prostu grajek ma cztery wyjscia, wiec szkoda tak nic nie wpiac :mrgreen: a z przodu za bardzo nie ma jak nic wstawic bez rzezbienia. Swoja droga to mogli wymyslic jakas maskownice na glosnik na lewa strone. Mozna niby cos kombinowac z polka z anglika, ale pewnie dostep do pedalow bylby sredni. Te glosniki w sumie kupowalem pod ST, bo te mniejsze daloby sie przymocowac pod deske ;)

Sub schowany bedzie pod siedzeniem, wiec chyba bez wiekszej ekstrawagancji. Custom wynalazki rozwazalem w ostatecznosci, chociaz moze i cos wyrzezbie w wolnej chwili w miejsce tylnego siedzenia do wstawiania i wyjmowania wedle uznania. Polki na tylne podszybie nigdy mi sie nie podobaly.

a tu taki maly usmiech przy sobocie

r3mix - 2015-11-21, 17:01

BHBASS napisał/a:
No wlasnie, i tu mam zagwozdke, bo jestem przekonany ze jest to kolor fabryczny a na liscie kolorow FL na stronie glownej go nie ma :?:

Lista kolorów na stronie głównej jest niekompletna, a widziałem już kilka FLi w takim kolorze, więc bardzo prawdopodobne, że jest fabryczny.

Też się zastanawiałem nad jakimś sprzętem grającym ,ale stwierdziłem, że to nie ma sensu, bo czasem jak włączę radio, światła drogowe, wycieraczki i dmuchawę, to już mi się pali kontrolka ładowania :lol2:

BHBASS - 2015-11-21, 18:12

Mysle ze przy tym zestawie jak opisany powyzej, to jak skupie sie na barwie tonu zamiast na glosnosci i nie rozkrece powyzej polowy to chyba jeszcze uciagnie ;)

Jak juz pisalem, zdawalem na takim jak moj egzamin na prawo jazdy, stad moje przeswiadczenie ze to seria. Pozostaje pytanie, czy ktos wie co to za kolor?

Na pierwszy rzut oka wyglada na RAL6000:

synchro - 2015-11-21, 18:46

BHBASS napisał/a:
jestem przekonany ze jest to kolor fabryczny
Fabryczny na pewno. Miałem kiedyś takie '91 w IV pakiecie. Poszukam, mam chyba jeszcze gdzieś jego "historię papierową" z nr. lakieru.

BHBASS napisał/a:
zdawalem na takim jak moj egzamin na prawo jazdy
Ja na czerwonym, a "L" jeździłem białym ST :)
BHBASS - 2015-11-21, 19:00

Bylbym zobowiazany, bo bez poprawek lakierniczych sie na pewno nie obedzie. Na szczescie wypytawszy rodzine o stan blacharki i lakieru, dowiedzialem sie ze nie ma niczego powazniejszego niz ten babel ze zdjecia wczesniej ;)

No, i jeszcze czarny prog. Jeden, nie oba, drugi jest zielony. Mam nadzieje ze nie wyjdzie spod tej czerni zadna zgnilizna.

McGyver - 2015-11-21, 22:48

Ten lakier to jest numer 360 według FSM.
BHBASS - 2015-11-22, 09:07

Ooo, dzieki ;)

Czyli 'zielen patynowa' wedlug tego spisu, RAL6000 nazywa sie tak samo. Moze bedzie tez tak samo wygladal. Mozna dodac do spisu na stronie glownej, albo mozna poczekac na fotki jak go nieco wypucuje 8)

A tak przy okazji: poleci mi ktos jakas nie za droga polerke, w sensie samo urzadzenie? Ceny widze sa bardzo zroznicowane, a nie jest mi w sumie potrzebny nie wiadomo jak profesjonalny sprzet.

Co do samego lakieru do poprawek, znalazlem takie, opisuja je jako 'FSO - FSM'

http://www.polexpo.com.pl/list,1_1_1_4_19.html

Cena przystepna jak cholera ;) Ktos tego uzywal? Mowie tu rzecz jasna o drobnych miejscowych naprawach, jak bedzie gdzies wieksza lipa rzecz jasna oddam lakiernikowi.

endryoou - 2015-11-22, 13:22

Z polerkami mozna by sie rozpisac na kilka stron, bo sa rozne rodzaje itd. Ale polecam Polerke K2, nie jest bardzo ciezka i nie jest droga.
BHBASS - 2015-11-22, 14:14

taka?

http://allegro.pl/hit-pol...5023456750.html

wpadla w oko przy poszukiwaniach ;)

Majonez - 2015-11-23, 15:55

BHBASS napisał/a:

Co do samego lakieru do poprawek, znalazlem takie, opisuja je jako 'FSO - FSM'

http://www.polexpo.com.pl/list,1_1_1_4_19.html

Cena przystepna jak cholera ;) Ktos tego uzywal? Mowie tu rzecz jasna o drobnych miejscowych naprawach, jak bedzie gdzies wieksza lipa rzecz jasna oddam lakiernikowi.

kupiłem kiedyś do eleganta, pod względem dobrania koloru było ok, ale spray jak to spray, jak masz wprawną rękę i dobrze podlejesz w kilku cienkich warstwach to jakoś to wygląda ale cudów się nie spodziewaj o trwałości takiej powłoki nawet nie wspominając. Jak chcesz mieć igiełkę, to lepiej oddaj go do lakiernika żeby powłoka była trwała i wyglądało to jak należy . Sprayem to sobie można strupy z kiepskim stanem lakieru jeżdżące na co dzień pryskać :E .

endryoou - 2015-11-23, 19:05

BHBASS, tak. Dokładnie o niej mówie. Stosunek cena - jakos jest bdb !
BHBASS - 2015-11-23, 19:07

Tak tez pewnie zrobie, bo do igielki naprawde niewiele mu brakuje, przynajmniej wizualnie. A igielka bedzie, dzisiaj np. kupilem nowa konsole srodkowa i polke pasazera, jako ze te w aucie sa nieco dojechane. ;)

Mam nadzieje ze uda mi sie wyprac oryginalna tapicerke nieco, w sumie zastanawiam sie czy nie zostawic szarej oryginalnej z nakladanymi zaglowkami, bo to tez ma jakis klimat. Nie wiem jeszcze tylko do konca w jakim stanie jest fotel kierowcy.

Mam jeszcze zakupiony pod projekt ST zestaw 'gieldowych' foteli lotniczych, plan na nie byl na polskore w dwoch kolorach:

Kanape tylna do nich tez, ofkors ;) Nie sa jakies wypierdziane, musialbym chyba tylko tapicerke drzwi wymienic na czarna. Mialem takie fotele w moim pierwszym malcu i mysle ze sa wygodniejsze od IG. Jasne, jak sie jakies 'groki' trafia, mozna sie zastanowic, zwlaszcza ze ST jest wciaz w planach, a i szwalnia tez juz prawie 'good to go' 8)

endryoou, dzieki ;)

BHBASS - 2015-11-24, 20:08

Fotel kierowcy niestety ma przetarcie na oparciu :/

Tak wiec albo bede musial gdzies zapolowac na jeden taki szary fotel pasazera (z racji na ich z reguly mniejszy stopien wypierdzenia :D ) i przelozyc obicie, albo tak jak juz pisalem wymienic boczki na czarne i wstawic poki co te fotele co mam a docelowo IG. Musze jeszcze zobaczyc w jakim stanie sa boczki na drzwiach.

ikarusenon - 2015-11-24, 20:28

Moja ulubiona tapicerka sam szukam takiej do moich fl-i, :)
BHBASS - 2015-11-24, 20:47

ikarusenon, tez mi sie wlasnie podoba, bo jest inna niz wszystkie. Chociaz tutaj w UK ogladajac jednego malca z faltdachem tez zobaczylem cos podobnego, tylko w rudym kolorze:

Najchetniej znalazlbym gdzies rolke kilkudziesieciu metrow biezacych takiej tkaniny i wyrzezbil pare zestawow foteli i boczkow. Chociaz jak widac mozna tez pofantazjowac nieco z kolorami obic. W koncu nie moze byc to takie trudne ;)

Kupilismy z ziomalem dwie maszyny do szycia, dzisiaj poszlo zamowienie na stopki do lamowania i do 'pipingow', sky is di limit 8)

BHBASS - 2015-11-26, 18:30

no i udalo mi sie kupic nieco wypierdziane 'groki' za baaardzo malo pieniedzy ;) dwie szyby uchylne (uzbrojone, reszte mam) i dwa fotele za 100 PLN, super zacny deal 8)

Rzecz jasna do przetapicerowania w calosci. Ale to i lepiej, bo i tak chce inne kolory. W zyciu niczego nie uszylem na maszynie. Ale jak juz napisalem, to nie moze byc za trudne ;)

.

zolwik - 2015-11-26, 18:35

Oooo 126p anglik to fabryka ? też będziesz przerabiał ?
BHBASS - 2015-11-26, 19:02

Tak, fabryka. Jest ich tutaj troche nawet. Co ciekawe, przede wszystkim widuje sie BISy.

'Anglik' nie jest moj, tak pojechalem poogladac jak wyglada dach De Ville od srodka, zeby rozkminic czy daloby sie taki szyberdach jakos wyrzezbic.

Obejrzawszy stwierdzilem ze byloby to dosc zlozone zadanie. Ale moze uda mi sie kupic taki dach w calosci, wtedy go przeszczepie na jakies inne auto. Zabka jest na to za fajna, trafie jakiegos lekko dojechanego i zrobie z niego replike De Ville, tyle ze z kierownica po europejskiej stronie ;) Czyli w zasadzie replike 126 TA z lat 70-tych, w sensie wizualnym z zewnatrz. W srodku te lotnicze fotele ze zdjecia powyzej, tapicerka custom, przelaczniki podswietlane na czerwono, przycisk starter, trzy wskazniki Mery na desce. Silnik podkrecony. Taki tam Frankenstein :mrgreen: Konserwator powiedzial ze z dachem przeszczepionym na zolte blachy nie da rady, wiec moge olac oryginalnosc rocznikowa i poleciec dizajnersko. Wizualnie i funkcjonalnie.

Co do tego przerabiania: jak uda mi sie z tym dachem wyrwac tez tapicerke i blache deski oraz licznik w milach, to kto wie. Ale raczej na handel niz do jezdzenia, nie mam tutaj garazu. Czyli dwa auta dalej, bo najpierw do wypucowania jest ten, a potem zajme sie jakims ST. W koncu taka gore fantow pod to kupilem ze juz trzeba 8)

BHBASS - 2015-12-08, 19:52

Siedze sobie i odliczam dni az bede mogl zobaczyc malca na wlasne oczy, jeszcze niecale dwa tygodnie ;)

Zbierajac rozne fanty zakupilem drewniana galke zmiany biegow ze skorpionem Abartha do kompletu z kierownica, okazalo sie ze drewno jest duzo ciemniejsze niz kiera, wiec stwierdzilem ze zaloze te galke do tego auta bez drewnianej kierownicy, bo fajnie lezy w rece, a oryginalna jest nieco dojechana.

Dzisiaj zas wpadla mi kierownica Monte Carlo z bialo czerwonym znaczkiem, bedzie pasowac do galki, bo skorpion tez bialy na czerwonym tle

moim zdaniem zajebista 8) gdzies przyuwazylem tu na forum taka wlasnie trojramienna w FL i stwierdzilem ze spoko to sie komponuje. Galka wyglada tak:

.

.

Pan_Waclaw - 2015-12-08, 21:35

Fajne rarytasy :)
Depsu95 - 2015-12-08, 21:43

super ta gałka
BHBASS - 2015-12-08, 22:51

Galke akurat znalazlem tutaj, wiec jest to jeden z niewielu zakupionych fantow, ktorych faktycznie dotknalem poki co ;) Za to jak przyjade do domu, to chyba zwariuje tam wsrod tego wszystkiego dobra

Na zdjeciach wygladala na duzo jasniejsza, w zamysle miala byc w komplecie z ta kierownica:

Na stronie wygladala calkiem podobnle jaki jest jej kolor, kazdy widzi ;) zastanawialem sie czy nie odeslac, ale jak sie okazuje przydala sie

ale nic to, trafilem jeszcze taka:

Myslalem ze jest troche za jasna, ale zawsze sciemnic latwiej niz rozjasnic. Okazuje sie ze jest idealna. Jak tu wierzyc monitorowi :lol2:

Ten drugi zestaw jest do przyszlego projektu opisanego kika postow wczesniej.

.

BHBASS - 2015-12-24, 12:23

Przyjechałem do Polski na święta i wreszcie miałem okazję pomacać fiacika ;)

No i jak to zwykle bywa z zakupami w ciemno, pokazało się kilka niespodzianek, przede wszystkim ślad po jakimś niewielkim strzale od strony kierowcy. Szpachla na słupku i lekko krzywy próg. Z tego co widzę, bez poważniejszej interwencji blacharskiej się nie obędzie :/

Ale co tam, może jeszcze na niego założę dach De Ville, jak uda mi się go w końcu po powrocie do UK zakupić.

Dzisiaj założyłem tłumik Michaela, fajnie mruczy, poprzedni tłumik miał w sobie taką dziurę, że chodził głośniej niż bez :lol2: Zrobiłem też niewielką rundkę, tańczy na drodze i hamulce też są do poprawki. Ale co to za projekt jak do roboty nic nie ma, co nie?

BHBASS - 2015-12-29, 17:55

wykonałem wyprawę po fotele IG i szyby tylne uchylne, 'groki' sa w lepszym stanie niż myślałem, poza śladami czegoś, co wygląda na próbę przeciągnięcia pasów czteropunktowych przez jeden z nich :facepalm:

ale w zasadzie nie są wypierdziane, co cieszy, bo to mniej roboty przy obszywaniu ;) mam komplet karkołamaczy, lotników i groków do obszycia, mam nadzieję że uda mi się je niedługo zaprezentować

byłem obczaić te nasze maszyny do szycia, szyją przez wszystko 8)

zastanawiam się czy nie wywieźć go na warsztat przed wyjazdem, ale chyba zrobię to jak przyjadę następnym razem w lutym, jak już uda mi się kupić ten dach

BHBASS - 2015-12-31, 14:03

Korzystając z pięknej, choć mroźnej nieco pogody, wyprowadziłem malca na niewielki spacer ;)

Przy okazji założyłem 'groki' i wsadziłem listwę do podtrzymywania opadającej podsufitki, póki co nie wiem czy dach zostaje ten, czy będę zakładał faltdach (jak uda mi się go teraz kupić), tak więc chwilowo pozostaję przy tym zajebistym rozwiązaniu :mrgreen:

Aha, przypadkowo rozmawiając z moją ciotką wczoraj, dowiedziałem się że oddała malca z 1983 roku za friko jakieś 3 miesiące temu :facepalm: Family communication fail roku. Ale co tam, zdarza się, będę ratował 'żabkę'.

Przy okazji parę fotek, pierwsza wnętrza z 'grokami'

a tutaj ślad wspomnianego wcześniej wiejskiego tuningu na jednym z nich :shock:

tutaj głośniki na tylnej półce, na razie postawione tak na sztukę, nie zamontowałem jeszcze ich na stałe, bo muszę rozeznać jaki będzie zakres prac na całym aucie

co może się okazać ładnym kawałkiem roboty, bo martwi mnie ten lewy przód nieco, tutaj próbka czyichś 'umiejętności' spawalniczych na progu kierowcy:

tutaj sam próg, jak widać nie jest do końca prosty:

tutaj zaś popękana szpachla na słupku:

Cosik mi się widzi, że cały lewy bok, błotnik i lewe drzwi będą do wymiany. Być może jeszcze lewe nadkole. Ale może to i dobrze, bo jak już ruszy się dach z jednej strony, to można go już ściągnąć w całości i założyć De Ville ;)

Niestety nie udało mi się założyć kierownicy Monte Carlo, bo jak na złość jest inny wieloklin. Czyli muszę jeszcze zapolować na górny wałek kolumny z grubym wieloklinem. Mam nadzieję, ze to P&P.

BHBASS - 2015-12-31, 16:24

Jakoś tak nie mam ciśnienia sylwestrowego w tym roku, więc wymyśliłem sobie że wjadę malcem na kanał w drugim garażu i ocenię zucha od spodu. Oto kilka fotek, na dzień dobry takie tam niewielkie wgniecenie w baku:

Podłoga do wymiany od strony kierowcy, zdjęcie być może tego nie oddaje, ale jest wgnieciona:

próg od strony kierowcy nie do końca prosty:

lekko wpierdolona podłużnica środkowa:

i wreszcie coś, co sprawia że zastanawiam się, czy nie pojechać do tego kolesia co tego malca sprzedał i nie oklepać mu michy :evil:

Bo odwracanie pióra chyba nie może być zbyt bezpieczne? Kolo zarzekał się, że bryczka jest sprawna, bezwypadkowa i przejdzie przegląd bez problemu. Nie powiem, mam nauczkę żeby wszystko sprawdzić samemu.

Ale ogólnie nie ma tragedii, po prostu ktoś naprawił bąbla po niewielkim strzale byle jak. Od spodu wygląda na dość zdrowy egzemplarz, co mnie cieszy niezmiernie, bo nie będzie aż tyle roboty.

Piotrek Oława - 2015-12-31, 18:54

BHBASS, dziękuje Ci kolego serdecznie. Poprawiłeś mi humor i wejdę w nowy rok szczęśliwszy i radosny.
zolwik - 2015-12-31, 19:02

Fajny kolor
BHBASS - 2015-12-31, 19:43

Piotrek Oława, sam jestem szczerze ubawiony, nie powiem ;) Tak to czasami bywa z impulsywnymi zakupami. Zwłaszcza jak jest się 1500 km od towaru i nie chce się kumpli za bardzo fatygować.

Ale jak już napisałem, nie widzę jakichś większych problemów a części nie kosztują majątku. Baza nie jest zła, pośpiechu nie ma, a i robić to mam gdzie za względnie mało pieniędzy, w części samemu. Myślę że do wakacji go ukończę ;)

zolwik, mi też się podoba, ale mam w sumie dylemat czy zostawić go w takim kolorze, zwłaszcza jak będę zakładał do niego faltdach. Okaże się teraz w styczniu czy uda mi się go zakupić za rozsądną kwotę. Jeżeli tak, to chyba pomaluję go na taki:

Do tego jest cała wizja na kolory tapicerki, felg, etc.

Jeżeli nie, żabka pozostanie żabką.

zolwik - 2015-12-31, 20:24

Na ostatnich foto wyglada ladnieszy odcien jaśniejszy.
ŁADNY BLUE nie dlugo wszyscy beda miec , wg mnie kazdy ori kolor jest fajny jak mega nawoskowany i bez skaz

BHBASS - 2015-12-31, 20:47

Lakier na nim jest w sumie w bardzo dobrym stanie, jeżeli nie liczyć kilku drobnych parchów w tych miejscach co zwykle ;)

Stąd też mój dylemat, bo niby nie ma co go malować w całości bez potrzeby, poza tym nawet podoba mi się ten kolor. Ale pożyjemy, zobaczymy. Przy tym kolorze faltdach można założyć chyba tylko czarny, podczas gdy na niebieskim mam wizje na kolor kawy z mlekiem. Decyzje, decyzje ;)

lukio - 2015-12-31, 21:06

Moim zdaniem wybierz coś z orginalnej palety kolorów.
BHBASS - 2015-12-31, 21:56

Jak oryginał, to tylko taki jaki jest, w sumie mi się podoba, ale trochę 'krępuje ruchy' w temacie kolorów tapicerki, chociaż szary kolor też nie jest taki zły ;)

Przy niebieskim dodatkowo wchodzi w grę tapicerka kremowa, beżowa, kawa z mlekiem, tan i inne takie. Lubię jasne wnętrza, takie tam zboczenie 8)

Będę oryginalne karkołamacze obszywał na szaro, muszę tylko jakąś fajną tkaninę na to upolować, w fotelu kierowcy trzeba wymienić sprężyny, ale będzie fajny komplecik. Zacznę od nich, bo najłatwiejsze. Potem wymiana sprężyn w fotelu kierowcy w 'lotnikach', spróbuję też je jakoś fajnie obszyć, chociaż nie ma z nimi jakiejś tragedii.

Ten RAL 5005 swoją drogą zbliżony do Blu Biarritz:

lukio - 2016-01-01, 01:57

Właśnie miałem ci podesłać ten kolor,bardzo podobny jest.
BHBASS - 2016-01-01, 14:15

Patrzę na ten niebieski kolor na zdjęciu powyżej, i chyba jednak zostanę przy fabrycznym, bo prezentuje się moim zdaniem lepiej:

Śnieg dziś spadł, koniec sezonu ;) Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim!

zolwik - 2016-01-01, 14:23

:mrgreen:
BHBASS - 2016-01-02, 13:32

Wyciągnąłem dzisiaj licznik, żeby wsadzić na miejsce szybki kontrolek, jako że te od świateł zmieniły lekko pozycję, chyba coś pomerdałem, bo kontrolka awaryjnych ma teraz kolor pomarańczowy, ale co tam, będzie się wyróżniać, poza tym nie mam zamiaru używać ich zbyt często ;)

Zamówiłem jeszcze nabę do tej drewnianej kierownicy, bo wyszło to taniej niż górny wałek kolumny kierowniczej z grubym wieloklinem, a i roboty mniej. Kiera Monte Carlo idzie na półkę, w oczekiwaniu na zakup ST. Ciotka ma jeszcze jednego, więc kto wie 8)

Dzisiaj jestem ostatni dzień w Polsce, następny przyjazd pod koniec lutego, wezmę wtedy bąbla na lawetę i pojadę z nim do blacharza. Dowiem się czy z tej budy jeszcze coś będzie, jak nie, trzeba będzie zakupić samą budę na przekładkę ;)

BHBASS - 2016-01-02, 14:54

A w temacie przyszłego projektu ST, kilka fotek fantów z epoki i zamienników:

Jako że zamysł jest na '70s zaczynamy od znaczka do przodu:

oraz współczesny znaczek 'Licencja Fiat'

obrotomierz

woltomierz / termometr

wakuometr (nówka sztuka)

i tutaj jeszcze jeden emblemat przedni Fiata

Ten ostatni w sumie tak wpadł z eBaya, chyba raczej na biurko niż na auto, bo nie jestem przekonany czy takie były w ogóle montowane do 126?

W sumie szkoda że w FL nie ma za bardzo miejsca na nic poza może obrotomierzem ;)

BHBASS - 2016-01-04, 13:09

Chyba juz wiem co wywolalo wesolosc u kolegi Piotrka ;) Ale coz, kazdemu moze sie zdarzyc palnac bzdure jak sie zdenerwuje lekko :oops: :lol2:

Resor rzecz jasna sie tylko 'usmiechnal', ale to chyba nie ma tak wygladac? Pytam, bo nigdy nie mialem zglebionego malca. Przeczytalem gdzies, ze resor sklepany ponizej pewnej wysokosci usmiechnac sie w koncu musi. Ale w moim, patrzac na to, jak uklada sie tam pioro przy uchu, musi to byc nienaturalne polozenie i wieksze obciazenie mimo krotszego skoku, stad moje pewne obawy o bezpieczenstwo ;)

Mam jeszcze jedno pytanie o obnizanie: gdzies widzialem fabryczne wloskie resory sportowe z odwroconym uchem, ktore maja niby obnizyc przod o 20 mm przy zachowaniu wlasciwosci jezdnych. Jest tez wariant z dolozonym piorem, ktore jak zakladam dodatkowo ten resor utwardza.

Drogie to troche, ale podejrzewam ze zecydowanie trwalsze niz resor sklepany. Pytanie brzmi jak wyglada przod obnizony o 20 mm? Jak to ma sie w praktyce do zakladania kol 13 cali?

O ile macie obnizone swoje przody i jak to wyglada? Dzieki ;)

Piotrek Oława - 2016-01-04, 13:42

BHBASS, ja sam nie jestem zwolennikiem takiego glebowania,uważam to za druciarstwo. Resor z odwróconym piórem fajna sprawa.
Natomiast humor poprawiło mi to jak opisujesz stan blacharki :mrgreen: Jeśli piszesz że Twój jest ok to po prostu moje po-nurkowe oslo które nazywam druszlakiem wypada nazwać prawie idealną sztuką-co poprawiło mi właśnie humor.
Oczywiście bez urazy kolego.

BHBASS - 2016-01-04, 14:04

Spoko, nie ma problemu ;) Pewnie zrewiduje ten moj poglad na stan blachy po tym jak pacjent zostanie nieco rozebrany z tapicerki i bitexu :mrgreen:

Ale na tyle co go ostukalem, to jak juz napisalem nie ma tragedii. Podloga i progi do roboty to w sumie standard w tym aucie, a chyba juz prosciej wymienic to wszystko w pizdu w calosci, z tego co widze spawac jest do czego. Martwi mnie raczej ten slupek kierowcy, ale ten problem moze rozwiazac ten dach De Ville jak wezme go z podszybiem wlacznie ;)

A 20 mm obnizenia z przodu to duzo czy malo?

BHBASS - 2016-01-16, 19:01

Wolne na koniec lutego i bilety na samolot zabukowane, wtedy malec zostanie rozebrany na czynniki pierwsze ;) Potem do blacharza na kuracje.

Nie moge sie cos dodzwonic do tego kolezki od faltdachu, wiec moze byc z tym lipa :/ Ale co sie bede przejmowal, nie to nie. Czyli musze ocenic stan tego ktory jest, boje sie troche ze szpachli tam bedzie tona, a o dach do malucha nie jest juz tak latwo jaki kiedys.

W miedzyczasie dokupilem kilka fantow do srodka (zapalniczka, popielniczka, etc.), poliftowego pajaka z 4 kostkami i resor do obnizenia przodu, ten z fabrycznie odwroconym uchem. Stwierdzilem ze nie bede szalal z obnizaniem, 3 centy wystarczy, a i na kola bedzie wiecej miejsca. W planach dokupienie fabrycznych krotszych sprezyn do tylu, obnizajacych o tyle samo. Nie sa moze najtansze, ale w sumie kupuje sie je jeden raz. ;)

ikarusenon - 2016-01-16, 19:10

Przecież zdrowy dach można wyciąć na pierwszym lepszym szrocie ;) I na środkowej podłużnicy na pewno się niestety nie skończy, wiem z doświadczenia ;)
BHBASS - 2016-01-16, 19:34

Ja mysle ze pojdzie do wymiany podloga w calosci i oba progi, prawy moze jeszcze sie uratuje. W sumie najlepiej chyba byloby wyrwac bude w miare zdrowa w calosci, bo to mniej roboty, biorac ten dach pod uwage.

Ale tak czy tak rozbiore go na atomy, bo tylko tak mozna go w pelni ocenic i odrestaurowac. Silnik, skrzynia i inne takie domagaja sie oczyszczenia i dopieszczenia. Moze tez zlece jakies przedlubanie silnika celem dodania mu buta jak juz bedzie wyjety.

Mam nadzieje ze uda mi sie jeszcze chociaz wypiaskowac i pomaowac czesci podwozia, felgi i znalezc jakies fajne tkaniny na tapicerke. Zastanawiam sie nad pikowanym szarym skajem na drzwiach i fotelach. W sensie boczki tak dzielone z czarnym jak w oryginale, na fotelach tez taki podzial. Fotele przednie pozostawiam IG, tylko mam zamiar je obszyc ze wzgledu na prezentowane wczesniej uszkodzenie jednego z nich.

Plan na luty to zostawienie tego co nie polapie sam podwykonawcom, tak zeby mozna bylo na wiosne go poskladac.

lukio - 2016-01-16, 20:21

Dach jest aktualnie w sprzedaży na allego lub olx
BHBASS - 2016-01-16, 21:20

Widzialem, dobra cena bo z podsufitka (ktora tez potrzebuje dokupic), ale musze najpierw pogadac z blacharzem czy jest do wymiany czy nie. Nie ma co kupowac czesci w ciemno. W lutym rozbiore go i zrobie pelna liste zakupow ;)

Szkoda ze nie byl w stanie zeby przejsc przeglad (moim zdaniem), bo tak polapalbym ocene przez blacharza podczas swiat. Ale co tam, az takiego pospiechu nie ma. Mysle ze jak dobrze pojdzie, przyjade do PL na poczatku lub koncu maja, wtedy beda czekaly przygotowane do montazu wszystkie fanty. Zrobilym to moze i na Wielkanoc, ale moj budzet tez z gumy nie jest ;) Powoli, za to na lato moze nawet jakies kola wpadna, szeroka stal zostanie do zimowek 8)

lukio - 2016-01-16, 21:33

BHBASS napisał/a:
Widzialem, dobra cena bo z podsufitka (ktora tez potrzebuje dokupic), ale musze najpierw pogadac z blacharzem czy jest do wymiany czy nie. Nie ma co kupowac czesci w ciemno. W lutym rozbiore go i zrobie pelna liste zakupow ;)

Szkoda ze nie byl w stanie zeby przejsc przeglad (moim zdaniem), bo tak polapalbym ocene przez blacharza podczas swiat. Ale co tam, az takiego pospiechu nie ma. Mysle ze jak dobrze pojdzie, przyjade do PL na poczatku lub koncu maja, wtedy beda czekaly przygotowane do montazu wszystkie fanty. Zrobilym to moze i na Wielkanoc, ale moj budzet tez z gumy nie jest ;) Powoli, za to na lato moze nawet jakies kola wpadna, szeroka stal zostanie do zimowek 8)

Nie chodziło mi o tamten :P
na alegro jest poszycie z podszybiami za 250 nowe orginał.Taki strychowy leżak.

BHBASS - 2016-01-16, 21:42

Perelka czesc, nawet mialbym chyba po to kogo grzecznosciowo pofatygowac. Tak jak po bok karoserii, bo tez znalazlem Ale najpierw musze wiedziec czy musze to brac, moze do konca lutego mu to nie zejdzie. Fingers crossed ;)
Pawello652 - 2016-01-23, 23:40

Będę doglądał tematu, bardzo mi się podoba ta kierownica i gałka zmiany biegów :D
Co do blacharki to będziesz miał trochę roboty, ale wszystko do odratowania :)
Bardzo Ciekawy lakier, bardzo podobny egzemplarz był do sprzedania w okolicach Bochni

BHBASS - 2016-01-24, 09:30

Ja juz tez sie do tego koloru ostatecznie przekonalem, na pewno zostaje taki jaki jest. Moim zdaniem najfajniejszy z ori palety dla FL, roznie wyglada przy roznym swietle. Nawet te wszystkie czarne plastiki jakos nabieraja sensu.

Wpadna jeszcze oczojebliwie biale kola Minilite, bedzie koza 8)

Ale jak napisales, mam troche roboty. Za 4 tygodnie przyjezdzam do Polski na tydzien, w tym czasie mysle zeby zdjac tapicerke i zedrzec konserwacje. Wtedy sie dowiem ile naprawde mam roboty. Nastawiam sie pesymistycznie na cala podloge, lewy bok i drzwi i byc moze rowniez dach. Cokolwiek mniej bedzie milym zaskoczeniem ;)

Troche mi wadzi brak przegladu, bo nie moge nim pojechac do blacharza tak jak stoi. Warsztat z prawdziwego zdarzenia tez mam jakies 20 km o chaty, w swoim garazu za wiele nie zrobie, no chyba ze wszystko inne z niego wyjedzie hurtem.

synchro - 2016-01-24, 10:04

BHBASS napisał/a:
Troche mi wadzi brak przegladu, bo nie moge nim pojechac
Przecież jeździ...., nie wszystkich od razu kontrolują.
Tymek94 - 2016-01-24, 10:12

synchro napisał/a:
nie wszystkich od razu kontrolują.
Tak ale jak by się coś stało to może być nie mały problem.
r3mix - 2016-01-24, 10:18

Ja bym jechał. W razie kontroli możesz wytłumaczyć, że jedziesz do blacharza, który mieszka tak blisko, że nie opłaca się załatwiać lawety. Albo jedź po prostu jakimiś bocznymi drogami, a nie główną.
synchro - 2016-01-24, 10:31

Tymek94 napisał/a:
synchro napisał/a:
nie wszystkich od razu kontrolują.
Tak ale jak by się coś stało to może być nie mały problem.

Może, nie musi. Gdybym wiedział, że się przewrócę na ulicy, to nie wychodziłbym z domu np. do sklepu i w efekcie umarłbym z głodu.

Przy kontroli nie pokazuje się wtedy DR, mówiąc, że się zapomniało, tylko wyjmuje OC trzymane osobno. Co najwyżej, jeśli trafi się na upierdliwca, wystawi niski mandat, który można zapłacić kiedyś tam...
Jedynie podczas kolizji autem bez badania okresowego, ponosi się inny koszt. Ale to na prawdę trzeba być pechowcem. Decyzję pozostawiam zainteresowanemu.

BHBASS - 2016-01-24, 11:21

Jakbym nie mial zastrzezen do hamulcow i niecheci malca do jazdy w linii prostej (ktora moze wynikac ze zlego cisnienia w oponach, mam taka nadzieje, wpadlo mi to do glowy niedawno ze nie sprawdzilem), pewnie bym i zaryzykowal, zwlaszcza ze do tego blacharza da sie dojechac w miare niepostrzezenie ;)

Moze po prostu za wiele wymagam od hamulcow w maluchu :lol2:

Tak czy inaczej, zobaczymy za 4 tygodnie. Mam w sumie diagnoste znajomego na dzielni, do niego moge podjechac zeby spojrzal 'nieoficjalnie' na autko czy jest w ogole sens podchodzic do przegladu. Jakby co to laweta tez nie kosztuje nie wiadomo ile.

Aha, mam brytyjskie prawo jazdy, wiec mandaty place na miejscu :roll: Maluch zas jest magnesem na psiarnie, a przynajmniej tak bylo jak nimi jezdzilem ;) No chyba ze jest widocznie odpucowany na blysk i widac ze nie bedzie sie o co przyczepic.

Pawello652 - 2016-01-24, 13:52

Ja kupowałem Malucha beż przeglądu i przejechałem około 40 km po normalnych drogach.
Narzeczona jechała przed mną i jak by była kontrola to ją łapią :D a Ty przejeżdżasz dalej :) Tylko jazda bez szaleństw :D

BHBASS - 2016-01-24, 13:59

Problemem sa rzucajace sie w oczy tablice z innego wojewodztwa ;)

Mysle ze jak dobrze pojdzie to zalatwie przeglad/rejestracje i ocene blacharska podczas nastepnego pobytu. Jasne, bedzie troche pracy, ale dam rade. Najwazniejsza jest ta blacha, potem juz bedzie z gorki.

Przy okazji zaloze mu na sam koniec szybe przednia z pasem przyciemniajacym. Zostawilbym te co jest, ale i tak juz widac ze byla wymieniana, wiec zgodnosc rocznikowa sie poszla pasc i tak.

BHBASS - 2016-01-31, 14:56

Przegladajac ogloszenia natrafilem na pare szyb uchylnych bardziej zgodnych rocznikowo z moim autem, a przynajmniej z takim samym znaczkiem ;)

tylko ta smola :facepalm: mam nadzieje ze nie najebie sie za bardzo przy sciaganiu tego cuda :lol2:

Piotrek Oława - 2016-01-31, 15:13

BHBASS, to zależy ile wypijesz przy tym :lol2:
BHBASS - 2016-01-31, 15:28

Na trzezwo faktycznie sie nie da :lol2:

Ale to pewnie tylko folia, no bo co innego, co by nie zostalo na szybie, chlorokauczuk to polapie

Tak wlasnie szukalem ze zgodnym znaczkiem, widze ze to z odpowiedniego okresu. Mam jeszcze pare z serduszkiem, pojda do ST w przyszlosci.

Pawello652 - 2016-01-31, 20:39

Te szyby to wersja limuzyna :D :E
Jak dobra cenna to bym brał trochę popracujesz nad nimi i bedzie OK :D

BHBASS - 2016-01-31, 21:37

wzialem, wzialem, chwile szukalem i sie nie pojawialy, glownie Kunice, a ja mieszkajac zagranico nie mam jak pojezdzic po szrotach ;)

czarna folia: +50 do prawilnosci :lol2: ale temu maluchowi ciemne szyby pasowalyby jak swini siodlo

Pawello652 - 2016-01-31, 22:40

Teraz ciężko o części do maluszka, jeszcze rok. dwa lata wstecz było tego na szrotach i bardzo tanio :D
A teraz ciężko więc jak coś jest w dobrej cenie to brać :D
szybki masz z roku 91 ?
Mam u siebie eleganta z uchylnymi szybkami przymierzę do swojego i ciekaw jestem jak to będzie wyglądać i czy podejdą ;)

BHBASS - 2016-01-31, 22:56

To prawda, nawet ceny samych aut sa teraz, hmmm, inne :E

Ciezko stwierdzic rocznik tych szyb, pani co je sprzedawala nie miala ich pod reka jak dzwonilem. Te i te sa z pazdziernika, na tyle na ile widac na fotkach :lol2: Ale chociaz maja zgodny znaczek BESPO z tymi na aucie.

A podejsc podejda, tu nie ma czego zmieniac ;) Tylko bedziesz potrzebowal plastiki do karoserii: tulejki zawiasow i kolki do przykrecenia zamka:

http://www.motozbyt.net/c...ej-cnq126p.html

kolki kupowalem na allegro...

lukio - 2016-02-05, 19:58

http://allegro.pl/ramki-r...5970854124.html
http://allegro.pl/obramow...5965012693.html
ramki ;)

BHBASS - 2016-02-05, 20:16

rewelka, dzieki serdeczne ;)

score!

lukio - 2016-02-05, 20:20

Podziękuj jemu Grzes, on to wrzucił w ciekawych rzeczach ale nie wiedział kto tego szukał ;)
BHBASS - 2016-02-05, 20:31

Dopisalem podziekowania do tamtego watka ;)

No i pieknie. Duzy banan na twarzy gosci :mrgreen: W zasadzie mam w tym momencie wszystko co moze na malcu swiecic chromem. Teraz tylko wystarczy znalezc odpowiedniego kandydata na czerwona strzale 8)

Pawello652 - 2016-02-05, 20:57

lukio, Jak coś szukasz to tylko do Ciebie pisać :D Ty to wszystko wynajdziesz :P
BHBASS, I widzisz udało się :D bardzo ładne sztuki :)

BHBASS - 2016-02-05, 21:25

Pawello652, cieszy mnie ten zakup bardzo, bo reszta potrzebna do szczescia jest dostepna z polki.

Tak wiec w tym roku skoncze do lata tego FL i pojezdze nim w wakacje, caly czas polujac na ST. Pare dni temu widzialem sama bude ST na OLX na sprzedaz. Zastanawialem sie przez chwile, ale stwierdzilem ze to za powazne puzzle jak dla mnie :lol2:

Na jesien zajme sie zalatwieniem zoltych blach dla FL, no chyba ze mi wpadnie do glowy wywiezc go tutaj. Tyle ze musialbym znalezc mu jakis garaz, a to wcale nie jest takie proste.

Pawello652 - 2016-02-05, 21:52

jak dobrze pamiętam jak byś miał żółte tablice i chciałbyś jechać za granice to musisz mieć na to zgodę konserwatora zabytków, :D ?
BHBASS - 2016-02-05, 21:59

Stad wlasnie 'no chyba ze...' ;)

Ale raczej zostanie w Polsce, totez chyba pojdzie na zolte. Ubezpieczenia nie trzeba poza sezonem placic i przegladem sobie czlowiek nie musi dupy zawracac. Wiadomo ze dupowozem to raczej nie zostanie, totez prawie same zalety. Jedynym zgrzytem jest wlasnie koniecznosc zgody konserwatora na wyjazd gdziekolwiek za granice, chociaz to w sumie niby formalnosc.

BHBASS - 2016-02-09, 15:33

Jako ze prawdopodobnie wpadnie mi niedlugo wymarzony ST, zmienily sie nieco plany dotyczace 'zabki'. Remont nadal bedzie zrobiony, ale zamiast modzenia zostanie przywrocony calkowicie do serii. Posluzy mamie do jezdzenia po bulki, ST zostanie rakieta ;)

W zwiazku z tym poszukuje jednego takiego fotela, tudziez samego obicia fotela (glownie chodzi o oparcie) w takim kolorze:

Chodzi o dokladnie taki sam, bez zaglowkow. Znalazlem z zaglowkiem jedna sztuke na Allegro, ale nie ma pary. Jak ktos ma pare z zaglowkami w rozsadnej cenie, tez moge rozwazyc.

Przy okazji pytanie: na jaki kolor malowano felgi w 1991? RAL 7040?

lukio - 2016-02-09, 16:08

Czego ja nie znajdę :mrgreen: :luj:
http://olx.pl/oferta/fiat...html#234d289e14
ostatnie foto zobacz :)

BHBASS - 2016-02-09, 16:15

nie wierze :mrgreen:

szkoda ze odrzuca polaczenie, poprobuje jeszcze, dzieki ;)

Pawello652 - 2016-02-09, 19:17

lukio, Powinieneś dopisać do swojego nicku "Google" :D , Ty to wszystko wynajdziesz :P
BHBASS, Czyli jednak uda się zdobyć tego St :D ?

BHBASS - 2016-02-09, 19:38

Pawello652, nie tego, ale jak uda mi sie wyrwac tego co chce to bedzie powazna radosc ;)

co do tego z rodzinnego garazu, zaklepie sobie go jak bede teraz w PL, w sensie pierwokupu jakby mial nadejsc ten moment...

Pawello652 - 2016-02-10, 17:35

Jak tylko nadarzy się okazja to nic tylko kupować, na zlot się wybierasz do Wawy ? Jak nie St-kiem to FL jeszcze zostaje :)
BHBASS - 2016-02-10, 17:51

W sierpniu?

Akurat bede wtedy w Polsce, wiec o ile gdzies nie pojade, to moze sie to wydarzyc. Chcialbym bardzo, tym bardziej ze w Wawie tez mam gdzie bezpiecznie porzucic auto jakby co :lol2:

Na te okazje na pewno jeszcze jechalbym FL, plan na ukonczenie go jest wlasnie na wakacje. Troche malo reprezentacyjnie takim maminym ciapkiem :mrgreen: na seryjnym zawiasie nawet nie ma co chyba felg zakladac, ale co tam, liczy sie okazja 8)

ST to projekt na jesien/zime, najpierw musze go wyrwac, co przy odleglosciach bywa problematyczne. Ale jestem dobrej mysli, poki co wymyslilem dla niego kolor.

kolor wypala oko, szybszych nie ma :E

z chromem gdzie sie da i na kolach Milleringhe bedzie wygladal jak samo ZUO ;)

ba, nawet na tej szerokiej stali co mam, pomalowanej proszkiem na jasnobezowo powinien sie prezentowac zacnie...

zabka dostanie seryjne kola pomalowane na seryjny kolor, bedzie grzecznym kaszlaczkiem :P

Pawello652 - 2016-02-10, 20:13

http://rezerwa126p.pl/forum/viewtopic.php?t=15300 :)
Kolor kojarzy mi się tylko z jednym :D

Jak felgi standard to plus dekielki :D Fsm czy metalowe Polski fiat ?

BHBASS - 2016-02-10, 20:23

Na zabce plastikowy FSM, zgodnie z rocznikiem. Metalowe tez mam, ale te pojda do szerokiej stali na ST, tez zgodnie z rocznikiem.

ST dostanie kilka modow: obnizenie o 3 cm na wloskim resorze i sprezynach tez fabrycznych (nie cietych), rozruch na przycisk startera w miejsce tej smiesznej pompki spryskiwaczy i tapicerke w kolorze jasnobrazowym z czarnym welurem w oparciu o rzemieslnicze lotniki. Mam nadzieje ze zmieszcze sie w 75% zgodnosci. Najwyzej przedstawie do ekspertyzy z seryjnym wnetrzem, przekladka potem to malo roboty 8)

Alternator montowali w ST dosc szybko, wiec to moze uda sie wykpic jako nie-moda, tak samo zmiana cytrynek na nowe kola ;)

...a przedlubaniem silnika nie bede sie po prostu chwalil :luj: albo po prostu bede trzymal caly silnik na palecie na przekladke...

a czerwien bedzie jeszcze czerwiensza niz na tej fotce, kolor tez powiedzmy ze z grupy Fiata

Pawello652 - 2016-02-12, 18:20

Palny na przerobienie Maluszka masz to tylko zdobyć i robić :D
Fotel załatwiony ?
Widziałeś może jakieś radyjko do malucha które będzie wyglądało na stare ale żeby miała wszystkie bajery usb, karta pamięci itp :D ?

BHBASS - 2016-02-12, 22:27

Do projektu no. 2 potrzeba mi jeszcze tylko niby sprezyn na tyl, ale najpierw musze obczaic jaka jeszcze drobnice musze zakupic zeby nie placic za kuriera wiecej niz raz. Lepiej zaoszczedzony sos przepic, czy cos :lol2:

Po fotele mam pojechac jak bede w PL za tydzien, a w kierunku pozyskania ST agentura zostala uruchomiona i pracuje ;)

Mysle ze nie ma co szukac za bardzo vintage grajka jak ma miec te wszystkie bajery, po prostu wystarczy taki co nie jest choinka. Te niby retro sa drogie i wygladaja z reguly tak sobie, moze i maja sens w Warszawie M20, mi do kaszlaka wpadlo takie cos:

nie sugeruj sie kolorem wyswietlacza (chociaz do turkusa raczej zacny) , zielony tez mozna, jak i kilkadziesiat innych ;)

Pawello652 - 2016-02-13, 12:26

Zgadzam się z Tobą bo nie chce mieć choinki w samochodzie a czarne radio i podświetlenie na niebiesko było by idealne :D
w kwietniu wybieram się po jeszcze jednego maluszka i jak dobrze pamiętam tam było takie siedzenie, więc jak się nie uda z tamtym siedzeniem to będzie inne wyjście z sytuacji :P

BHBASS - 2016-02-13, 12:36

Grajek powyzej to Pioneer DEH 4300UB. Mozna zlozyc za niecale dwiesta:

grajek bez panela:

http://allegro.pl/radio-p...5975111278.html

panel:

http://www.ebay.co.uk/itm...RcAAOSwXshWqgwW

na Allegro znalazlem takiego Kenwooda, godny uwagi moim zdaniem:

http://allegro.pl/ShowIte...rs_socket_id=16

ja za tyle samo kupilem takiego do ST, teraz sa o stowke drozsze, czerwone podswietlenie ma grac z przyciskiem startera:

ten to juz w ogole jest pojechany, bo ma zestaw glosnomowiacy, wsadze byle smartfon i bedzie mial kaszlaczek wlasny numer telefonu 8)

dam znac jak mi pojdzie z tymi siedzeniami na pewno ;)

lukio - 2016-02-13, 13:49

Pawello652 napisał/a:
Zgadzam się z Tobą bo nie chce mieć choinki w samochodzie a czarne radio i podświetlenie na niebiesko było by idealne :D
w kwietniu wybieram się po jeszcze jednego maluszka i jak dobrze pamiętam tam było takie siedzenie, więc jak się nie uda z tamtym siedzeniem to będzie inne wyjście z sytuacji :P

Po co ci tyle maluchów? :) kolejnego na częsci

BHBASS - 2016-02-13, 14:11

Ja tam chyba jestem chory na te smieszne autka :lol2: mialem trzy za malolata, ostatnio je odkrylem na nowo, piekny polski Mini ;)

Dobrze ze do garazu wejda mi na luzie dwa, na upartego nawet trzy, nie zostawiajac miejsca na skuter lub wsiadanie/wysiadanie, ale co tam, zawsze mozna wtoczyc w najgorszym wypadku :E

lukio - 2016-02-13, 14:21

ja oprócz swojego, pamiętam Zomo fl-a,który poszedł na złom z racji tego żę zmar dziadek,który głównie nim jeździł ,a było coś z papierami nie tak i nie dało go się sprzedać, i mam plan żeby zrobić replikę tamtego kiedyś :) co do ilości maluchów to jak ma się jednego to chce się więcej. :mrgreen:
BHBASS - 2016-02-13, 14:54

ja mam zamiar poleciec w kierunku pierwszego malucha mojego dziadka, stad zakupy wszystkiego co sie swieci na zewnatrz ;) moj ostatni 'mlodziezowy' maluch tez byl po dziadku, ale juz mlodszy, bo z 1984 roku zdaje sie

tylko nie bede sie upieral na kanarkowy kolor z zielona tapicerka, fajne i klasyczne z epoki, ale czerwien z jasnym brazem bardziej do mnie przemawia...

ten FL jest tak jakby kopia mojego pierwszego auta, tyle ze tamto bylo czerwone, i rzecz jasna najszybsze :E spalanie wykrecane bylo godne duzo wiekszego wozka :lol2:

mialem jeszcze czerwone P4 w miedzyczasie, ale jak dostalem od dziadka jego ST na chromie, zostal sprzedany za grosze, a w sumie szkoda, bo calkiem wypasiony byl, tylko te listwy mi sie nigdy nie podobaly

Pawello652 - 2016-02-13, 17:08

lukio, Po co mi tyle maluchów :D hm... nie wiem ale zawsze chciałem mieć ich dużo :) , myślałem też nad budą z papierami i wszystko z białego poprzekładać :) kolejny maluch który na mnie czeka to "podobno" St 78 jakaś bogatsza wersja niestety też bez papierów, i niestety przeszedł remont w latach 90 i został przerobiony na FL :|
Co do rocznika to nie wierzę ale dopytam się jeszcze właściciela :)
Jak miałem 16 lat to udzierałem Zomowca :D , jak się go wypucowało to ładna sztuka była, może fotki znajdę to podrzucę :D
BHBASS, Mam podobne zamiary w przyszłości, zrobić replikę samochodu dziadka :) , Pomarańczowy St/FL 1985 roku :)

BHBASS - 2016-02-13, 18:34

Ten ostatni po dziadku tez byl pomaranczowy, fajny malec, szkoda ze musialem oddac go za darmoche. Po raz kolejny poklne sobie troche: co komu k... przeszkadza ze to stoi na mojej ziemi bez ubezpieczenia, nigdy nie zrozumiem :evil:

a z dziadkowych fur to najchetniej wyrwalbym tego zlego madafake:

ja pamietam jak jezdzila juz nim moja ciotka od Osy, potem sprzedala i kupila kanta 8) co najlepsze, jest mozliwe ze na zdjeciu jest wlasnie ta sama bryczka, za wiele ich w OP nie jezdzilo...

Pawello652 - 2016-02-14, 18:08

U mnie sąsiad już się dopytuje czy złom zakładam :P , cóż to za fura na zdjęciu ?
CZESIO1958 - 2016-02-14, 18:28

Pawello652 napisał/a:
U mnie sąsiad już się dopytuje czy złom zakładam :P , cóż to za fura na zdjęciu ?

Moskwicz 400 coś tam :mrgreen:

Paweł M-11 - 2016-02-14, 18:29

408. Sporo tego po Ukrainie się jeszcze turla.
Pawello652 - 2016-02-14, 19:39

408 zgadza się :)
http://olx.pl/oferta/mosk...html#366bcec6e7
ciekawy egzemplarz :)

BHBASS - 2016-02-15, 19:40

no prosze, taki Moskal na projekt w sam raz, tyle ze wiecej niz jedna rozgrzebana skorupa na posesji grozi banicja i wydziedziczeniem :lol2:

chociaz babci moze by sie spodobal, ostatnio sie smiala wspominajac jak sie przesiedli z tego do malucha ;)

marek1512 - 2016-02-15, 19:50

Dobrze by wyglądał Moskal dopieszczony :P
Pawello652 - 2016-02-16, 19:08

BHBASS, Oj tam oj tam, przykryjesz i sąsiedzi nic nie będą widzieć :D
BHBASS - 2016-02-23, 20:17

Przede wszystkim nie mam wolnego garażu, a pod chmurką to nieco szkoda klasyka katować, zwłaszcza że już teraz krzyczy 'ratuj' ;) Chociaż w domu pojawiły się bluźniercze głosy że Moskal jest o wiele ciekawszym projektem niż maluch :lol2:

Żabka jutro dostanie w końcu opolskie tablice i będę musiał załatwić termin u blacharza. Może jeszcze pobawię się w odnowienie emblematów podczas tego pobytu.

Ciasteczkowy - 2016-02-24, 18:13

moskala tak ale tylko na pedaly,choc i te juz w cenie
BHBASS - 2016-02-26, 09:17

No, takiego na pedały też restaurowałbym ;)

Ten Moskal z ogłoszenia jest ciekawym tematem na projekt, bo faktycznie wygląda na kompletnego. Tyle że stopień trudności projektu też jest dość wysoki, ze względu na słabą dostępność części 'eksploatacyjnych' i konieczność dorabiania. Ale warto, szkoda że nie mogę sobie go tak o postawić bez ubezpieczenia, itp.

Aha, żabka ma w końcu opolskie blachy, a dzisiaj mam nadzieję umówić się jakoś z blacharzem. Przy rejestracji okazało się jeszcze że nie mam w dowód wpisanych wartości takich jak moc, masa przyczepy i inne takie, w związku z czym musiałem jechać do diagnosty jeszcze raz. Tak jakby wszystkie te wartości nie były dostępne chociażby na głupiej Wiki. Ja prdl. :evil:

dzisiaj regeneruję emblematy, próbowałem szarą farbą, wyszło za szaro, jadę po srebrzankę ;)

BHBASS - 2016-02-26, 13:27

Kilka fotek z regeneracji emblematów i efekt (prawie) końcowy. Na początek oklejone i zeszlifowane:

tutaj tryśnięte podkładem:

tutaj na moim zajebistym stojaku do malowania 8)

tutaj zaś pacjenci już po zdjęciu bandaży:

muszę tylko poczekać aż dobrze wyschnie żeby wydłubać wypełniacz z 'Polski' i z 'Made by'. Myślę że wyszło całkiem kumato, muszę tylko zlikwidować delikatnie kilka małych zacieków.

Tak wygląda przedni po wydłubaniu wypełniacza (nie wytrzymałem :lol2: )

r3mix - 2016-02-26, 14:06

Jeszcze 15 minut precyzyjnej pracy i będzie elegancko ;)
zolwik - 2016-02-26, 14:09

Robota dla zegarmistrza :lol2:
Pan_Waclaw - 2016-02-26, 17:31

Nie jest źle! Jeszcze tylko obróbka, ostatnie szlify i efekt jak z fabryki :D
BHBASS - 2016-02-26, 18:24

faktycznie zegarmistrzowsko upierdliwa robota :lol:

jeszcze tylko jakiś zmywacz wezmę i usunę zacieki tu i ówdzie, będzie na pewno dużo lepiej niż było ;)

no, może jeszcze to 'E' jest do poprawki...

Pan_Waclaw - 2016-02-26, 18:31

Wiesz z bliska to jakoś mega super nie wygląda, ale jak jeszcze trochę nad tymi zaciekami posiedzisz to na aucie będzie wyglądać ok :)
BHBASS - 2016-02-26, 18:46

Też tak myślę, strzelać z tego nikt nie będzie, chociaż na te parę godzin roboty jest i tak rewelka, chciałem odświeżyć je nieco, bo były odrapane, a 'E' w ogóle nie było widać ;) Myślę że nieźle udało mi się dobrać farbę.

Byłem dzisiaj u blacharza, kazał przyjść po świętach, no to mam już drugi powód żeby jednak znowu przylecieć na parę dni.

Pawello652 - 2016-02-26, 19:22

BHBASS, Można powiedzieć, że dokonałeś niemożliwego :D
Mi się praca podoba :D trochę dopieścisz i będzie lux :D

BHBASS - 2016-02-27, 14:56

Zawsze to mniej zachodu niż szukanie znaczków w idealnym stanie na Allegro. Kupiłem jakiś 650E chwilę temu, raz że jest jakiś mniejszy, to jeszcze to malowanie nie jest najwyższych lotów. Muszę powiedzieć że mnie to poszło sprawniej 8)

Doczyściłem zacieki i założyłem na auto, znaczki na tylnej klapie wyglądają teraz tak:

Myślę że nie ma krzywdy.

lukio - 2016-02-27, 15:35

Efekt zarąbisty, napewno lepiej niż rzemiosło.
BHBASS - 2016-02-28, 12:41

Dzisiaj lecę z powrotem do UK z planem minimum (rejestracja + znaczki) wykonanym, wracam za miesiąc na kilka dni, będę go rozbierał dla blacharza tempem pitstopowym :lol2: po czym projekt nabierze nieco tempa, mając wszystko wyciągnięte.

Zamówiłem podnośnik i kobyłki na tę okazję wczoraj 8)

Pawello652 - 2016-02-28, 14:28

Wracaj Wracaj :D do ogólniaka coraz bliżej :D
BHBASS - 2016-02-29, 10:32

Nie no, do sierpnia to na pewno bedzie zrobione ;) Z tego co widze, tylko blacha jest jakims wyzwaniem ode mnie czasowo niezaleznym, potem to juz przyjemna robota. Mozna tez wykonac ja tempem pitstopowym jakby co :E

Musze tylko jeszcze dwie kobylki dokupic (edit: dokupione), zeby moc go podniesc w calosci na skladanie zawiechy. No i cala kupe czesci do tej roboty. Jak wroci od blacharza, pojdzie do gory i bedzie sie oceniac co da sie wykorzystac, sporo fantow mysle trzeba bedzie wypiaskowac i zaniesc do malowania proszkowego. Przejrze jeszcze silnik i skrzynie, wyczyszcze, pomaluje blachy, bedzie jak z fabryki 8) W sam raz na rajze do Wawy.

Pawello652 - 2016-02-29, 18:59

BHBASS, Czyli Plan już jest :D tylko wolny czas i robota przy maluszku :D
Ja prawie wszystkie części znalazłem na allegro, niby do malucha są tanie części ale jak się wszystko zebrało do kupy to cuma całkiem ładna wyszła :E

Serec - 2016-02-29, 19:27

Pawello652 napisał/a:
to cuma całkiem ładna wyszła

mozna wiedziec ile tak mniej wiecej cenowo to wyszlo ??
BHBASS, z czesciami, blacharzami, srodkami do konserwacji i lakierem nie ma problemow. Najwiekszy problem to zawsze niedobor czasu :P

BHBASS - 2016-02-29, 19:43

No, ostroznie kalkulujac, to na czesci bede jeszcze musial wydac tak z dwojke :roll:

Tutaj nie licze tego co zostawie u blacharza, a mysle ze drugie tyle. Ale co tam, bedzie igielka jezdzic po bulki zeby sie lozyska nie zastaly i drozec.

Potem odetchne i zajme sie drugim. Na brak czasu wolnego na szczescie poki co nie narzekam ;)

Serec - 2016-02-29, 19:51

Nie ma co narzekac :mrgreen:
Ty wydasz 4 k i masz igle :D
Ja wydalem juz okolo 5 i sam ocen czy to widac :P

BHBASS - 2016-02-29, 19:55

No tak, ale Ty robisz rakiete 8) Jak juz napisalem w drugim watku, tez mamy rozkmine na cos takiego w przyszlosci. Ale najpierw skoncze tego, a potem zrobie jakas pierwsza serie moze. A moze druga, bo decha funkcjonalniejsza nieco. W kazdym razie powazny blysk chromu.

Nie narzekam, rzecz jasna, ceny i tak sa smieszne. To znaczy rozne tzw. performance parts juz sa w jakiejs tam wyzszej cenie ;) Na szczescie ten jest skazany na serie :lol2:

Pawello652 - 2016-02-29, 20:17

Serec, specjalnie motor sprzedałem, żeby mieć kasę na remont ale już przekroczyłem wartość motoru a na dzień dzisiejszy na Maluszka wydałem 7, 5 tys zł :| , Malowanie blacharka i części :)
Patrząc na to co wymieniłem i porównać do jakiegoś innego klasyka którego musiałbym robić wydałbym 3 razy tyle :) na szczęście części są w przyzwoitych cenach :D

BHBASS - 2016-02-29, 20:22

Jak sie tak zastanowic, to liczac sprzet audio, cene zakupu i rejestracje wyniesie mnie to razem mniej wiecej tyle samo. No chyba ze przytne nieco na tym pierwszym i zostawie czesc sprzetu (tj. samego suba za prawie pincet) do rakiety ST :E

Tutaj zdjecie kanapy tylnej IG, co mi dzisiaj wpadla po taniosci:

Smialem sie dzisiaj ze w najgorszym wypadku zrobie sobie z jednego kompletu foteli z kanapa meble do salonu jak Clarkson :lol2:

Z rozpedu dokupilem nowe przewody WN i podsufitke... trzeba chyba isc juz spac 8)

BHBASS - 2016-03-08, 16:37

Zabukowalem urlop na sierpien obejmujacy termin zjazdu ogolnopolskiego ;)

Prawdopodobnie bede skladal malca w tygodniu poprzedzajacym wyjazd, no pressure :lol2:

Pawello652 - 2016-03-08, 19:16

:D czyli testowanie maszyny będzie w drodze do Wawy tak :D ?
Styl Clarkson + silnik maluchowski jako stolik :D Jestem zzza :D

BHBASS - 2016-03-09, 08:04

Moze sie jeszcze zdarzyc ze blacharz sie szybciej uwinie i wpadne jeszcze na kilka dni go poskladac gdzies pod koniec maja albo cos. Ale moze byc z tym roznie, chyba ze od razu posciagam wszystkie inne fanty do odnawiania, wypiaskuje je na szybko i zaniose do malowania.

Ale faktycznie, moze byc tak ze go zloze i polece w trase 300 km nim od razu. To sie nazywa wiara we wlasne umiejetnosci :lol2: O ile ten caly zjazd sie odbedzie, bo w temacie widze ze jest tak sobie. No coz, w najgorszym wypadku bede sie wylegiwal na tarasie w dzien i dlubal w malcu wieczorami na relaksie.

Te meble sa calkiem realnym pomyslem, mam juz w glowie nawet rame do kanapy z regulowanym oparciem ;)

Przyszedl dzisiaj obrotomierz i niepozdzierana galka zmiany biegow. Cyferki na gorze sa nieco do poprawki, ale mysle ze cos wymysle na to z pomoca ojca kumpla, ktory robi gadgety reklamowe i poligrafie.

BHBASS - 2016-03-31, 17:38

No i przyjechałem do Polski na kilkudniową sesję pitstopową ;)

Dzisiaj byłem u blacharza żeby się umówić na wizję lokalną w moim garażu i dogadanie się z nim na robotę, jutro zapewne zacznę rozbiórkę. Jeszcze muszę pojechać po trochę części jednego dnia, więc harmonogram napięty.

Miłą niespodzianką jest kolor zakupionej miesiąc temu podsufitki:

Słomka mi pasowała w tym aucie do reszty jak pięść do nosa :E

BHBASS - 2016-04-05, 19:32

No i pitstopowy urlop zakonczony. Usunalem wnetrze, pokazalo sie kilka dziur, a jakze ;)

Potem wzialem sie za wyjecie silnika i skrzyni. W kilku miejscach natknalem sie na niezle popisy druciarstwa, co skutkowalo wydluzeniem czasu operacyjnego przy demontazu.

kanal super rzecz ;)

...i rzutem na tasme w ostatni dzien wywiozlem go do warsztatu na wymiane zdaje sie nadkoli i przednich blotnikow, pasa przedniego, calej podlogi, i pewnie jeszcze paru fantow. Posmotrim, uwidim.

wstepnie umowilem sie na koniec maja, ciekawe jak mu pojdzie...

lukio - 2016-04-05, 20:06

widzę że maluszki przewozi się małymi lawetami :mrgreen:
Pawello652 - 2016-04-05, 21:59

No to ruszyłeś z kopyta !! :D
tak trzymać :D
silniczek remontujesz ?

BHBASS - 2016-04-06, 01:41

lukio, mialem to zrobic w sobote, ale w piatkowa noc troche zaszalalem :lol2: totez bylem w sobote caly dzien niepelnosprytny i musialem to wykonac na leb na szyje w poniedzialek. Laweta taka przyjechala zamawiana na ostatnia chwile.

Pawello652, jak juz wyjalem to raczej to przejrze. Moze nawet cos podkrece zeby byl nieco zwawszy. Na pewno wyczyszcze na dzien dobry, bo taka skrzynia jest pokryta starozytnym zurem :E Naped jest najlepszym elementem tego auta w sumie. Ale mysle ze rozebrac i przejrzec nie zawadzi, tak zeby potem nie wyciagac. Do tego standardowa kosmetyka, czyli malowanie blach, itp.

BHBASS - 2016-06-19, 10:52

Chwile mnie tu nie bylo ;)

Wiadomosci sa dobre i zle.

Po kilku probach dodzwonienia sie do pana blacharza z UK, zadzwonilem w koncu do ziomeczka zeby zobaczyl czy cos sie ruszylo. No wiec jakis tam postep jest, poki co malcowi ubylo to i owo:

Przynajmniej byl w warsztacie, nie pod wiata czekajac na swoja kolej :lol2: Czesci tez stoja i czekaja, wiec dobra nasza chyba.

Z tym, ze w tym tempie to udzial w ogolniaku nie wyglada juz tak realnie, a juz na pewno nie na wlasnych malych kolach :/ Do sierpnia bede tylko pare razy na pare dni, a nie mam czasu caly czas pod nim lezec. Jak dobrze pojdzie to w sierpniu go dopiero zloze i wybiore sie na jakas przejazdzke nad jezioro. No coz, zawsze jest nastepny rok ;)

Serec - 2016-06-19, 11:14

Ja swoim tez chcialem na ogolniaka pocisnac w tym roku. Ale to bylo jak zaczynalem. Teraz wiem ze nie da rady. Najpierw wypadek w pracy i zastoj, pozniej brak czasu do modzenia ale teraz juz powoli ruszam coraz bardziej z robota. Ogrom pracy i modyfikacji jest taki ze ciezko to ogarnac. Tak samo jest przy konkretnej blacharce. Wszystko trzeba spasowac i zakonserwowac. Lepiej zrobic to pozadnie i wiecej czasu przy tym spedzic niz zrobic na sztuke byle na zlot jechac i za rok poprawiac
BHBASS - 2016-06-19, 11:33

Tez mi sie tak wydaje. Kumpla poprosilem zeby na zwiad pojechal, nie zeby popedzac ;) Tyle ze nie mogac sie dodzwonic do blacharza mialem lekko czarna wizje, ze stoi malec pod chmurka i ze nic sie nie dzieje, podczas gdy w domu moglby siedziec w garazu. Ale chyba teraz to juz pojdzie naprzod.

Jak bede mogl sie nim w lecie przejechac, bede sie cieszyl...

Pan blacharz podobno przezyl moment lekkiego zalamania, bo rzeszoto okrutne :roll: Ale juz znowu niby mu sie chce.

BHBASS - 2016-09-25, 12:42

3 miesiace pozniej, po tym jak pan blacharz sie zalamal i oddal bratu robote, wreszcie ukonczona zostala blacha, teraz jedzie do lakiernika po tych wszystkich zabiegach. Budzet zostanie dosc powaznie przekroczony, ale coz, mam nauczke zeby kupowac auta samemu albo chociaz wyslac rownie kompetentnego agenta ;)

W kazdym razie jak wroci do mnie do garazu to bedzie juz z gorki, tak w sensie roboty jak i kosztow, bo cala reszte co jest do zrobienia moge zrobic juz sam lub z niewielka pomoca na miejscu.

BHBASS - 2016-10-30, 15:20

autko zostalo w koncu polakierowane, przyszlo jak zwykle tylko kilka fotek:

lewe drzwi poszly do wymiany, bo byly krzywe razem ze slupkiem, wiec stwierdzilem ze lepiej bedzie jak bedzie pasowal slupek do prostych ;)

Minimalna roznica koloru, ale lakiernik twierdzi ze podal FSM 360 na mieszalni...

Czyli na wiosne przyjdzie pora na skladanie. Blacha okazala sie sitem, wiec budzet przekroczony jest i tak dosc powaznie, zatem wpadna chyba tez w koncu jakies kola 8)

Sprawdzilem date kiedy go wywiozlem, zajelo to ponad pol roku. Masakra :E

lukio - 2016-10-30, 21:33

myślałem że temat umarł :D co do koloru taki zapewne był fabrycznie
BHBASS - 2016-10-31, 00:22

Temat sie jedynie przeciagnal, bo sprawdza sie przyslowie ze panskie oko konia tuczy :lol2:

Jako ze nie moglem przyjechac do warsztatu w pol godziny to w zasadzie to z miesiecznego joba zrobilo sie pol roku. No coz, pierwsze koty za ploty. Teraz zaczyna sie w sumie sama dobra zabawa. Sam zajme sie zawiecha, naglosnieniem i tapicerka, moze jeszcze sam wypiaskuje blachy silnika i felgi.

Silnik chyba pojdzie do podkrecenia tez. Zalezy jak bedzie wygladal postep prac i budzet w danym momencie.

Pawello652 - 2016-11-03, 20:19

Ładny ten kolor :) teraz to poleci z górki, co do silnika to jakie modyfikacje przewidujesz ?
BHBASS - 2016-11-03, 21:48

Bez jakiegos tam strasznego szalenstwa, po prostu chce zeby byl nieco zwawszy ;)

Splanowanie glowicy, odchudzenie kola zamachowego, dolot, porting kanalow. Wystarczy.

Dzisiaj autko wrocilo do domu i stoi. Poskladalbym cos teraz na swieta, ale w garazu chwilowo jest malo miejsca, wiec poczekam chyba juz z tym do Wielkanocy, wtedy bede mogl sobie spokojnie go dlubac pod tarasem na kobylkach. Na poczatek pojdzie zawiecha, bo teraz po blacharzu jest tak tam sobie skrecona aby sie tylko turlal. Zaloze w koncu ten wloski resor i sprezyny Logotecha z tylu, potem wezme sie za polozenie instalacji i tapicerke.

BHBASS - 2017-01-22, 12:43

Zamowilem i przyszly mi sprezyny Logotecha do tylu, wiec teraz bedzie obnizony o 30 mm bez jakichs tam fikolkow z cieciem zwyklych sprezyn. Jak pogoda pozwoli, postawie go na pewno na kola jak nalezy w czasie swiat Wielkanocnych. Pewnie go nie skoncze do lata, ale zrobie jakies postepy ;) Silnik tez moze tez oddam do przedlubania.

Mam tez na oku wlasnie cos co tez jest napedzane chlodzonym powietrzem silnikiem umieszczonym z tylu. Karmann Ghia kabrio 8) Ale to raczej biznes niz przyjemnosc, chociaz bede plakal przy sprzedazy, bo zawsze takiego chcialem :roll:

BHBASS - 2024-07-26, 13:08

Witam wszystkich po długiej przerwie :)

Sporo się wydarzyło, auto po pomalowaniu budy i postawieniu na koła wjechało do garażu i tak stało, w resztą dookoła na paletach.

Nadeiszla chwila, aby zrobić z tym porządek, jadę dzisiaj po maty wygłuszające, mam plan położenia wygłuszenia i okablowania z olinkowaniem w kilka dni.

Pytanko, macie jakieś zdjęcia położonego wygłuszenia?