| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Fiat 126 BIS - Uszczelka pod głowicę
ATi - 2013-03-16, 18:31 Temat postu: Uszczelka pod głowicę Chętny ktoś na taką uszczelkę:
Koszt to 16,90 € ≈ 70 zł. + koszty przesyłki.
Anzel - 2013-03-16, 18:39
Robisz zamówienie hurtowe? Ja pisałbym się w przyszłym miesiącu
ATi - 2013-03-16, 18:54
Anzel, tak hurtowe. Tylko cena 16,90 € jest do 21 marca, potem jest za 19,90 € (83 zł).
W zależności od chętnych to cena z wysyłką powinna zamknąć się w kwocie 100 zł.
Może ktoś ma znajomych w Niemczech, aby dogadać się z nimi co do dostawy, wyszło by taniej.
FreddieM - 2013-03-16, 18:55
To jest ta miedziana? Kurde może bym się skusił...
ATi - 2013-03-16, 19:07
FreddieM, tak jest to miedziana uszczelka z odpowiednimi "uszczelniaczami" na swojej powierzchni, tak jak jest to w oryginale. Jeśli nie będzie chętnych to zamówię zwykłą miedź i przetestuje.
Alex - 2013-03-16, 19:13
Ktoś mi mówił ostatnio, że miedz z woda i płynami chłodniczymi źle reaguje ale nie wiem czy dobrze pamiętam.
Anzel - 2013-03-16, 19:40
Dowiem się czy istnieje szansa dogrania jakiegoś odbioru osobistego przez moją rodzinę w Berlinie.ATi95,podrzucisz mi jakiś link do sklepu z tym asortymentem?
ATi - 2013-03-16, 19:47
Anzel, https://webshop.fiat500126.com/
| Alex napisał/a: | | Ktoś mi mówił ostatnio, że miedz z woda i płynami chłodniczymi źle reaguje ale nie wiem czy dobrze pamiętam. |
Jeździ wiele samochodów z uszczelkami wyciętymi ze zwykłej miedzi i nic się nie dzieje.
Oczywiście jak będziesz coś wiedział na ten temat to pisz.
Piotrek1990 - 2013-03-16, 20:33
miałem produkować takie miedziaki do bisa
Anzel - 2013-03-16, 20:37
| Piotrek1990 napisał/a: | miałem produkować takie miedziaki do bisa |
A przy tym miałbyś możliwość wykonania tych uszczelnień dla kanałów wodnych i olejowych jak na powyższej? Bez tego chyba nie byłoby szans na poprawne funkcjonowanie silnika.
Piotrek1990 - 2013-03-16, 20:56
te uszczelnienia dla kanałów wodnych i olejowych to tylko dodatkowy patent, który cholernie ciężko wyrzeźbić, uszczelka miałaby być płaska tak samo jak upg do 650
ATi - 2013-03-16, 22:41
Anzel, powinno działać i bez tego.
Znajomy ma czystą miedź w uturbionym civicu i nic się nie dzieje.
Piotrek1990, wykonałbyś zwykłą miedzianą? Mam nawet projekt wykonany w AutoCAD'zie.
Anzel - 2013-03-21, 17:34
Dopiszę w tym temacie: jestem na etapie wymiany UPG,stara była rozsypana ze starości i wygląda na orginalną.Brak śladów szczeliwa na gwintach sugeruje że nie było tam "naszych" Stąd kilka pytań:
-o ile mogę bezpiecznie obniżyć głowicę aby radykalnie nie zwiększyć sprężania?
-czy faktycznie warto zasmarować podkładki i nakrętki głowicy szczeliwem?
-ma ktoś doświadczenia z uszczelką Elring?
grzesiol - 2013-03-21, 18:45
Nie mam doświadczenia z planowaniem, ale mam sąsiada który latał pod koniec lat 90tych BISem w KJSach i mówił, że miał tylko głowice splanowaną o 2mm i BIS szedł 110km/h na 3cim biegu ale za to uszczelki pod głowicą padały jak muchy i dwa razy skrzywił głowicę. Mówił też, że zawieszenie silnika słabo znosiło agresywną jazdę i często zrywało gwint w bloku.
Warto posmarować nakrętki głowicy szczeliwem, ja zawszę smaruję. Polecam: Victor Reinz "REINZOSLI" niebieski. Bardo skuteczny i niewidoczny. 70ml kosztuje około 40zł, naprawdę dobry shit.
W poprzednim silniku miałem uszczelkę Elringa i zrobiłem na niej 8tys km i gdyby nie wyciek oleju jeździła by dalej. Raz nawet zagotowałem wodę jak mi się wirnik pompy odkręcił a uszczelka zniosła to dzielnie. Przed wczoraj zmieniłem w obecnym silniku uszczelkę z polskiego rzemiosła na Elringa i myślę, że wytrzyma dużo. Podstawa przy zmianie uszczelki to dokręcać głowicę wg algorytmu Fiata kluczem dynamometrycznym z odpowiednimi momentami.
Do tego daje REINZOSIL na blok i głowicę:
to są zdjęcia poprzedniego silnika w trakcie remontu...
Anzel - 2013-03-21, 19:48
Bardziej chodziło mi o wyrównanie głowicy niż obniżanie celem zyskania mocy Pewnie warsztat zbierze jakieś 0,10mm.Składasz głowice ponownie bez planowania?Głowica przy skręcaniu zawsze się odkształca
Też masz takie charakterystyczne wgniotki na przygni głowicy na zakończeniach odlewu między cylindrami?Ten specyfik Reiza wyglada troche jak peerelowski "hermetic" Myślałem bardziej o szczeliwie vel silikonie wysokotemperaturowym aby uniemożliwić wyciek chłodziwa do oleju wg. koncepcji ze strony Stachmaxa.
Klucz dynamometryczny mam więc tu nie ma kłopotu Mam nadzieję że po tej operacji znikną kłopoty z zapowietrzonym układem,jutro wrzucę fotki z rozbiórki
LOBUZ88 - 2013-03-21, 21:05
| Anzel napisał/a: | | Ten specyfik Reiza wyglada troche jak peerelowski "hermetic" |
byle by nie trzymał jak ten hermetic bo może być problem - znajomy opowiadał jak z kolega złożyli w Polonezie upg na hermeticu...nie żałowali go. Problem był przy kolejnym demontażu głowicy - nie zdjęli jej już nie puściła mimo rwania wyciągarką do silników i napierdalania po niej młotkami - popękała, pokruszyła się a nie puściła
grzesiol - 2013-03-21, 21:07
Tamtej głowicy nie planowałem i dała radę. Obecną dałem znajomemu, jak to powiedział do "zbielenia" i sprawdził czy jest prosta, wszystko ok. A jak się odkształca przy dokręcaniu to plan i tak nie pomoże bo ciężko planować dokręconą głowicę. Głowice w BISie ciężko odkształcić, sąsiadowi się krzywiła w sporcie dopiero przy bardzo hardcorowych i długich przegrzaniach.
REINZOSIL jest bardo dobrym i typowym specyfikiem do uszczelnień, chłopaki na F&F go polecają do Fiatów i nie tylko. Sylikonu nie lubię za bardzo, zawsze mi się kojarzył z zakatowanymi silnikami, ociekającymi czerwonym silikonem z każdej szczeliny gdzie się da. REINZOSIL, jest bardzo wytrzymały na temperatury, nakład się cieniutką warstewkę, a to co wypłynie przy skręcaniu ścierałem szmatką. Również, uszczelniałem nim podkładki w głowicy. Dobry shit, zawsze gwarantuje, czyściutkie i suche silniki, uszczelniłem również powierzchnię między blokiem a podkładką a pompą paliwa, oczywiście uszczelki też są. Zauważyłem, że w BISach zawsze silniki są uwalone w okolicach pompy paliwa, tamten po przebiegu 8 tys km był suchy.
Anzel - 2013-03-21, 21:13
| LOBUZ88 napisał/a: | | Anzel napisał/a: | | Ten specyfik Reiza wyglada troche jak peerelowski "hermetic" |
byle by nie trzymał jak ten hermetic bo może być problem - znajomy opowiadał jak z kolega złożyli w Polonezie upg na hermeticu...nie żałowali go. Problem był przy kolejnym demontażu głowicy - nie zdjęli jej już nie puściła mimo rwania wyciągarką do silników i napierdalania po niej młotkami - popękała, pokruszyła się a nie puściła |
Dziwne,bo prędzej powinna się rozwarstwić sama uszczelka Na hermeticu składałem wiele silników do wuesek czy eshaelek,i na równych przylgniach i porządnej uszczelce nie było mowy o żadnych wyciekach.
Grzesiol,dałeś mi do myślenia z tą głowicą,teraz nie wiem czy warto ją wogóle wyrównywać,czy to tylko kasa wyrzucona w błoto.W zasadzie auto paliło do końca więc nie mam podejrzeń co do skrzywnienia samej głowicy,ale z doświadczenia wiem,że zawsze przy wymianie uszczelki głowicę się conajmniej sprawdzało na szczelność.Jakby nie było tam wody,to składałbym ją jeszcze dziś,szkoda by było roboty,gdyby miał się pojawić jakiś wyciek.
LOBUZ88 - 2013-03-21, 21:18
a cholera ich wie co tam nakombinowali, może tylko urban legend, ale jak tak czasem koleś opowiadał co robili/robią to jestem w stanie uwierzyć
grzesiol - 2013-03-21, 21:42
Zapomniałem dodać, że jak ściągałem np. głowicę po jego zastosowaniu, to nie było żadnych problemów. Głowica schodziła w miarę lekko a resztki REINZOSILu schodziły przy użyciu szmatki i rozpuszczalnika.
Jak ściągnąłem parę dni temu głowice to w drugim cylindrze stała woda i przed demontażem chodził tylko na jeden cylinder.
Tak jak mówię, w poprzednim silniku głowicy nie planowałem i zrobiła 8tys km bez problemu. W tym silniku przy poprzedniej uszczelce nie planowałem głowicy i się uszczelka wysypała po 104km, ale podejrzewam, że to wszystko przez uszczelkę za 19zł. Teraz dałem dla świętego spokoju głowice znajomemu, żeby ją sprawdził i "zbielił" i wszystko było z nią ok, i poskładałem teraz na uszczelce Elringa.
Anzel - 2013-03-21, 21:49
Teoretycznie tak krótka głowica nie powinna mieć tendencji do odkształcania.Zobaczymy co jutro powie znajomy mechanik Jeśli trzeba,to na poczekaniu warsztat wykona delikatne planowanie i pewnie blizej wieczora auto zostanie poskładane
ATi - 2013-03-26, 15:37
W sprawie uszczelki to pytałem się w zakładzie wycinającym wodą, to przy zamówieniu 5 szt chcieli 370 zł
Więc cenowo wychodzi na to samo co ta uszczelka z Niemiec.
Może ktoś ma dostęp do wycinania laserem/wodą, za mniejszą kasę.
|
|