.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Swap - Maluch second life

Lazer - 2011-04-02, 21:57
Temat postu: Maluch second life
Witam, potrzebuję waszej pomocy w nadaniu nowego - lepszego życia mojemu maluszkowi. Chcę wsadzić do niego silnik od Uno 1.1 fire i planuje po kolei:
1. Zawiecha i hamulce (tu potrzebna wasza pomoc)
2. Kółeczka
3.Swap (tutaj też przydało by się abyście trochę podpowiedzieli co i jak )
4.Blacharka i ogólny wygląd (mam eleganta, ale planuję dać mu chromy i ogólnie wystylizować na włoską rakietę )
Zero wiochy i tandetnych spojlerów - czysta klasa na jaką myśl Polskiej motoryzacji zasługuje.
Miesięcznie planuje wkładać w niego 600-700 PLN i chcę zainwestować je jak najlepiej, dlatego potrzebuje Was :)Oczywiście jeżeli projekt zakończy się sukcesem, po zakończeniu naskrobie tutaj jakiś tutorial wraz ze zdjęciami co i jak było robione. Prosiłbym o podawanie dokładnie co według was mam zakupić i najlepiej z cenami lub linkami do owych produktów. Pozdrawiam i czekam na waszą pomoc! :luj:

kaszlak_maniak - 2011-04-03, 02:43

Zdajesz sobie sprawę na co się porywasz? :E

Zawias obniżyć i utwardzić. Tu na forum tyle było o tym gadane, że nie potrzebne do tego kolejne tłumaczenie. Sprężyny możesz sobie zrobić sam. Resor też możesz klepać sam, ale klepanie resoru kosztuje takie psie pieniądze (choć to też zależy gdzie), że mnie by się nie chciało tego robić. Do niedawna w takim jednym warsztacie w Gdańsku za sklepanie resora razem z wyciągnięciem, wsadzeniem i ustawieniem geometrii życzyli sobie 70zł więc...
Blacharka - przede wszystkim mocowania wahaczy i amortyzatorów, progi, podłużnice, podłoga - to musi być dobre. Nadwozie to pół biedy, nawet jak trzeba wymieniać elementy, ale spawanie podwozia to gówniana sprawa. Często się okazuje że nie ma do czego spawać.
Co do samego swapa to za dużo się nie wypowiem, bo sam nigdy nie robiłem, ale takie rzeczy jak flansze czy łapa silnika, to se kup u sebcyca. Po co się babrać w gównie jak za jakieś niewygórowane pieniądze można mieć gotowe części. Tym bardziej że jak piszesz, fundusze masz.

Lazer - 2011-04-03, 10:44

Co do zawiasu to miałem zamiar zrobić coś grubszego np. wrzucić amory na przod i tył KYB:
-przód http://allegro.pl/amortyz...1522517688.html
-tył http://allegro.pl/amortyz...1516069434.html
, no chyba że na 100% sklepanie resora i nowe sprężyny załatwią sprawę :?:
Co do lakieru itd. to dam sobie radę bo tutaj akurat nie widzę problemu.
Wiem, że trzeba obspawać kielichy, progi, wzmocnić podłużnice i takie tam, maluch dostanie nową podłogę i to wszystko nie będzie prowizorką, bo chce jeszcze trochę pożyć :E
Odnośnie swapa to na razie planuje silnik uno 1.1 fire, ale może polecicie coś lepszego?
O flansze i łapy będę uderzał do sebcyca ;)
Czekam na dalsze istotne informacje.
Pozdro

Domage - 2011-04-03, 11:40

1.2 16V jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.
Hamulce to wiadomo tarcze z CC (też flansze od sebcyca możesz brać)
a na tył przednie tłoczki możesz wsadzić
Na tyle, raczej bym widział ścięte sprężyny z trucka, a na przodzie klepany resor, i amortyzatory nowe. Tych które wkleijłeś nie znam, więc się nie wypowiadam.

Problemem, napewno będzie komputer, który trzeba będzie odblokować immobilajzer.
Poza tym, chłodzenie silnika, tutaj przewody puścił bym środkiem.
Skrzynia 5 biegowa by się też przydała,albo tripody do skrzyni maluchowskiej. (tutaj może być cieńko z jej żywotnością)

Lazer - 2011-04-03, 14:00

1.2 16v od czego? stilo, punto? bo się nie orientuje :oops:
Co do tych amorów KYB to odnośnie malucha też nie wiem jak tam z nimi, ale mam takie 4 w e34 i absolutnie nie mam zastrzeżeń, a firma raczej jedna z lepszych (oczywiście patrząc na amortyzatory do cywilizowanej jazdy na co dzień)
Co do immo to zaprowadzę auto do elektryka. A skrzynię 5 wsadzić od czego?

Quick07 - 2011-04-03, 15:33

skrzynia 5b skoda rapid
silnik 1.2 16v punto/stilo
Nawet 1.2 8v będzie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż 1.1 fire.
Co do amorów to najlepszym rozwiązaniem oczywiście będą bile.
Z tańszych opcji bardzo dobre są KROSNO.
Sprężyny tak jak pisał Domage lub seryjne żółte maluchowskie nie wytłuczone cięto o zwój i dogięte + gumy usztywniające.
Przód klepany resor z dodatkową lagą i tylne amorki KROSNO np.

Lazer - 2011-04-04, 11:57

Ok, coraz więcej istotnych informacji, dzięki :D
Czyli na razie tak:
**Zawiecha: bile, tarcze od CC, klepany resor z dodatkową lagą, przednie tłoczki na tył, ścięte sprężyny od trucka
**Kółka i oponki dobiorę sam
**Swap: silnik 1.2 16v Punto/Stilo, skrzynia 5b Skoda Rapid
**Blacharka: wzmocnić mocowania wahaczy i amortyzatorów, progi, podłużnice, nowa podłoga

O flansze i łapy uderzę do Sebcyca

A czy ktoś mi powie czy da się rozwiązać problem z padaniem przegubów w maluchu podczas ruszania z piskiem opon?

Pozdro :luj:

Quick07 - 2011-04-04, 13:54

Jak chcesz budować SWAPa po to żeby ruszać z piskiem opon to odpuść sobie.

Ale sposób na to nazywa się tripody
Komplet (2 sztuki) 364,00 PLN

Lazer - 2011-04-04, 14:51

Nie jestem rajdowcem żeby za każdym razem startować z piskiem, ale wolał bym to zrobić bo raz na jakiś czas sobie pofolgować to nie grzech i uwierz mi że wiem dobrze poco ten samochód będę robił i nie musisz mi nic uświadamiać, z pierwszego postu tego tematu powinieneś znać moje podejście to tego samochodu. Dzięki za info odnośnie tripod.

A teraz taki offtop. Zrobiłem turbinkę Kowalskiego (tzn wybebeszyłem i zamontowałem) ale żeby zmieścić dolot w komorze po zamontowaniu tego ustrojstwa musiałem wywalić tą podstawkę pod gaźnik z jedną dyszą do której podłączony był chyba jakiś elektrozawór. W takiej konfiguracji zawór jest odłączony i jak na razie w niczym to nie przeszkadza, w ręcz przeciwnie widzę poprawę w pracy silnika, ale pozostaje ciekawość od czego jest to ustrojstwo. Niżej zdjęcie z zaznaczonym obiektem zainteresowania :E (kliknijcie w zdjęcie to będzie normalnie widać)

Quick07 - 2011-04-04, 15:25

Raczej bardziej chodzi o to czarne bardziej na lewo.
Czujnik podciśnienia w układzie dolotowym bodajże.
Jest odpowiedzialny za zmianę map zapłonu w elegancie się mnie wydaje.
Jak bzdury napisałem to możecie mnie zjebać :E

xemup - 2011-04-04, 15:36

Podciśnieniowy przełącznik map zapłonu. Bez niego silnik będzie działał cały czas na takim samym wyprzedzeniu zapłonu i będzie gorzej.

Na przyszłość zakładaj nowy temat jak pytasz o coś nowego ;)