.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Warsztat - Nierówna praca silnika na wysokich obrotach

Bogdan Hirsz - 2024-06-24, 23:31
Temat postu: Nierówna praca silnika na wysokich obrotach
Witam serdecznie,
Silnik na wolnych obrotach pracuje jak zegareczek , natomiast na wysokich obrotach zaczyna nierówno pracować. Zmieniłem gaźnik i to samo , pompa działa , sprężanie oba cylindry po 12
Świece nowe , odpala bez problemu . POMOCY

romek - 2024-06-25, 19:51

Sprawdz dla pewności zawory (luz zaworowy), luz łańcuszka rozrządu (można wyczuć kręcąc ręką lewo prawo za koło pasowe) ale wg mnie usterka jest w układzie zapłonowym, świece nowe (ale czy przerwa też dobra na nich?) ale masz jeszcze kable, cewkę, i jeśli to starszy egzemplarz toprzerywacz i KONDENSATOR który właśnie obstawiam :)
Bogdan Hirsz - 2024-06-26, 09:22

Łańcuszek mam nowy , zawory ustawione , wymienię kondensator zapłonu jak radzisz.
Jeszcze jedno czy podwójna cewka powinna mieć kondensator ?
U niektórych widziałem u mnie niema :(
Dzięki za odpowiedź

Bogdan Hirsz - 2024-06-26, 13:22

Zmieniłem kondensator działa hurrrrrrrrrrrra dzięki wielkie za podpowiedź
Jeszcze jedno III i VI bieg trochę wyje można wyregulować z zewnątrz czy skrzynia
do rozebrania ?
Pozdrawiam Bogdan

wojt - 2024-06-27, 10:55

No to super.
Kondensator przy cewce służy jedynie eliminacji zakłóceń radiowych od układu zapłonowego. Nie ma wpływu na działanie silnika. Nie da się regulować skrzyni z zewnątrz, jak wyje na 3 i 4 to może być problem z dyfrem, a wtedy remont skrzyni. Ale najpierw radzę sprawdzić poziom oleju...

Bogdan Hirsz - 2024-06-27, 13:18

Dzięki za info , bardzo mi pomogłeś do następnego razu
Pozdrowionka

michals - 2024-06-30, 12:53

Bogdan Hirsz napisał/a:
Jeszcze jedno III i VI bieg trochę wyje można wyregulować z zewnątrz czy skrzynia
do rozebrania ?
Można zmienić olej na 75W90. Wycie skrzyni powodują czasem tak nieoczywiste detale jak brak jednej sprężynki w półosi od strony zabieraka.
Daniel22 - 2024-07-10, 01:07

Pytanie, czy jemu to wyje, czy tylko "miałczy" jak w większości maluchów. Ale od oleju bym zaczął, wymiana tak jak napisałeś na 75W90, a czasem trzeba przełukać, bo ludzie czasem jeżdżą na takim mazucie, że dawno zaczął przypominać ciasto-murzynka :E