| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Elementy wyposażenia - Silnik do Malucha od Patryka Mikiciuka
Knight_in_fire - 2023-05-14, 22:35 Temat postu: Silnik do Malucha od Patryka Mikiciuka https://www.youtube.com/watch?v=uFR6VBKo3Hc
Ktoś wie, co to za silnik FSMu z wałkiem w głowicy? Nie jest to ten 812 ccm gdzieś spod Rzeszowa?
michals - 2023-05-15, 15:48 Temat postu: Re: Silnik do Malucha od Patryka Mikiciuka
| Knight_in_fire napisał/a: | https://www.youtube.com/watch?v=uFR6VBKo3Hc
Ktoś wie, co to za silnik FSMu z wałkiem w głowicy? Nie jest to ten 812 ccm gdzieś spod Rzeszowa? |
W relacji jest że silnik ma 600ccm. Twór OBR, było ich kila za PRL, BOSMAL działa do dzisiaj
Knight_in_fire - 2023-05-16, 20:14
Ciekawe by było, jakby ktoś zamówił u Dudy kopii tego prototypu więcej, bo widziałem, że też tacy byli.
buczek21 - 2023-05-17, 08:47
Knight_in_fire,
Zjedz na ziemie....Duda to robi kasę z pokazywania się w TV, reklamowania płukanek,czy innych produktów firm z którymi ma podpisane umowy..A nie z klepania manufaktury części do malucha,których przy okazji on sam by i tak nie wykonał samemu w swojej szopie,tylko zlecił komuś do wycięcia w CNC...
Odnośnie OBR.. jak Fiat przejął te wszystkie fabryki/fabryczki w Polsce w 1992 to sukcesywnie ciął wszystkie nierentowne projekty.
Jak zabrali się za ten OBR w Bielsku-Białej,który głownie zajmował się 126,to cześć tych wszystkich wynalazków została wyniesiona przez samych pracowników,cześć sprzedana pod stołem,a część której nie dało się wynieść przez bramę trafiła poprostu na hutę..
Kto się bawił w rozwój 126...jak każdy marzył wtedy o Golfie 2 z giełdy
Lwia część tych częsci trafiła to Belgii.. do tego Pana Guy Moerenhout Racing.
A część wypływała z czasem w Polsce, jak to co Duda pokazał, były jeszcze jakieś 800cm gdzie cylindry i głowica miały płaszcz wodny,i normalnie to było chłodzone wodą..
Masę fotek latało w 2000 latach na starym forum F&F,jak ktoś coś wyciągnął z pod koca...
Ocyzwiście wielkie plany,remonty...."Będę robił"..i zazwyczaj się na tym kończyło.
Co do samego OBR'u,to oni nie robili sami wszystkiego..Było niekiedy tak że zamawiano z Włoch na bezczelnego wałki,głowice ogólnie części u tunerów,i poprostu w polsce je kopiowano na żywca.
Z tą głowicą/wałkami z tego filmiku podejrzewam że tak było...Przyjechało z Włoch,a OBR porobił parę kopi tego..i badano
Hanss - 2023-05-17, 09:38
Teraz to dopiero będzie festiwal spierdolenia i głupoty wśród użytkowników 126p przez ten śmieszny program. Widać po nagłym wzroście zainteresowania faltdachami z Micry czy gwintem na przód bo w TVN turbo pokazywali i oni chcą jak Duda Wyemitują w niedzielę odcinek i na grupkach od razu wysyp głupich pytań
szaleniec1 - 2023-05-17, 10:02
a ja powiem tak ......telewizja kłamie, wszystko pięknie, grosze kosztuje szybko idzie, tu sie pospawa tam sie dorobi, my jako zjadacze chleba szarzy możemy se popaczać i co najwyżej sie poslinić bo nawet samo zrobienie takiej głowicy na dzien dzisiejszy to okolo 50 tys zł poprzedzone obliczeniami i całą resztą przy seryjnej produkcji można by było zejsc do okolo 5-8 tys i teraz trza by se zadac pytanie?po co dla 8-10 koni mechanicznych ,bo każdy kto dlubie w silnikach to wie jak tródny jest tuning wolnossącego silnika ,duży koszt a efekt niewielki
szaleniec1 - 2023-05-17, 10:02
a ja powiem tak ......telewizja kłamie, wszystko pięknie, grosze kosztuje szybko idzie, tu sie pospawa tam sie dorobi, my jako zjadacze chleba szarzy możemy se popaczać i co najwyżej sie poslinić bo nawet samo zrobienie takiej głowicy na dzien dzisiejszy to okolo 50 tys zł poprzedzone obliczeniami i całą resztą przy seryjnej produkcji można by było zejsc do okolo 5-8 tys i teraz trza by se zadac pytanie?po co dla 8-10 koni mechanicznych ,bo każdy kto dlubie w silnikach to wie jak tródny jest tuning wolnossącego silnika ,duży koszt a efekt niewielki
Kubica - 2023-05-18, 06:31
Magia telewizji Każdy się tak jara dopóki nie wdepnie w to dwucylindrowe gówno
Knight_in_fire - 2023-05-19, 02:16
A z ciekawości, podoba wam się ta konstrukcja, co do tej głowicy?
szaleniec1 - 2023-05-19, 09:30
cala konstrukcja jest ciekawa
michals - 2023-05-20, 10:17
Co jakiś czas jest "bum" na Malucha. Dla ludzi siedzących w temacie może być drażniące ale trzeba widzieć pozytywy - w robocie ktoś mnie pytał ostatnio czy faktycznie 126p ma tylko 2 cylindry?
Co do konstrukcji OBR było kilka wersji silnika: wspominany chłodzony wodą; różne inne pojemności poprzez zmianę średnicy tłoka lub wykorbienia, ale większość trapiły błędy wieku dziecięcego.
Przyjęły się jedynie dwie duże modyfikacje: 600 na 652ccm i poziomy chłodzony cieczą silnik 704ccm. Może ktoś wie ile w nich było "naszego" wkładu?
Knight_in_fire - 2023-06-05, 17:06
https://www.youtube.com/watch?v=4EgODr7H7w4
bsw - 2023-06-05, 19:12
Widziałem wczoraj tego cudaka na żywo:
Knight_in_fire - 2023-06-06, 02:05
Piękny jak projekt Pony'ego007 i Zolo. O, już w budzie. Teraz ma 610 ccm ponoć. Nagrałeś chociaż, jak chodzi?
Knight_in_fire - 2023-06-06, 02:16
| michals napisał/a: | Co jakiś czas jest "bum" na Malucha. Dla ludzi siedzących w temacie może być drażniące ale trzeba widzieć pozytywy - w robocie ktoś mnie pytał ostatnio czy faktycznie 126p ma tylko 2 cylindry?
Co do konstrukcji OBR było kilka wersji silnika: wspominany chłodzony wodą; różne inne pojemności poprzez zmianę średnicy tłoka lub wykorbienia, ale większość trapiły błędy wieku dziecięcego.
Przyjęły się jedynie dwie duże modyfikacje: 600 na 652ccm i poziomy chłodzony cieczą silnik 704ccm. Może ktoś wie ile w nich było "naszego" wkładu? |
Najpierw gaźnik z Jikova, potem Asian i Weber, na pewno miska z Lancii, co do 704...
no i oczywiście, chłodnica z boku...
bsw - 2023-06-06, 10:37
| Knight_in_fire napisał/a: | | Nagrałeś chociaż, jak chodzi? |
Nie nagrałem bo w trakcie zlotu nie był odpalany, przynajmniej kiedy byłem w pobliżu. Słyszałem go na odjezdnym - brzmiał normalnie. Są dwa filmy na YT na których go nieco słychać:
https://www.youtube.com/w...da%7CDudaGarage
https://www.youtube.com/w...nel=DamianKurcz
| Knight_in_fire napisał/a: | | michals napisał/a: | | poziomy chłodzony cieczą silnik 704ccm. Może ktoś wie ile w nich było "naszego" wkładu? |
Najpierw gaźnik z Jikova, potem Asian i Weber, na pewno miska z Lancii, co do 704...
no i oczywiście, chłodnica z boku... |
Ten poziomy 704, chłodzony cieczą był opracowaniem polskim. Seryjnie montowany był w BISach, ale rozrząd miał nadal OHV i mocy mu specjalnie nie przybyło. Później przekonstruowano go na potrzeby Cinquecento (m.in. obracał się w drugą stronę) i był montowany w wersjach ED...
bsw - 2023-06-07, 10:53
To jeszcze o konstrukcji konkurencji:
https://www.youtube.com/w...fra%C5%84skiego
O silniku w 14 minucie filmu...
Hanss - 2023-06-07, 17:28
Ciekawe jak długo to pojeździ na tych gratach Marka z Bystrej
michals - 2023-06-08, 18:42
Jestem pod wrażeniem
Po pierwsze że powstała działająca kopia silnika OHVC
po drugie jak szybko.
Obserwując projekty i projekciki (chociażby na tym forum) większość z kończy zanim zacznie na dobre.
zolo - 2023-06-08, 19:08
Kwestia pieniędzy i zaangażowania się w dany projekt. Mnie jakby budżet nie ograniczał mógłbym budować kilka takich silników miesięcznie W obu silnikach na pierwszy rzut widać pare niedoróbek żeby w ograniczony czasie się zmieścić.
Knight_in_fire - 2023-06-09, 00:28
| zolo napisał/a: | Kwestia pieniędzy i zaangażowania się w dany projekt. Mnie jakby budżet nie ograniczał mógłbym budować kilka takich silników miesięcznie W obu silnikach na pierwszy rzut widać pare niedoróbek żeby w ograniczony czasie się zmieścić. |
Tylko trzeba by wydobyć (i wyrobić) kopię tej głowicy od Dudy, a ten Szafrańskiego to ma wielu, ale niekoniecznie na takim rozwiercie - z tego, co widzę, ma motocyklowy na 800 ccm. Nie wiem, czy Tadla na takim nie jeździł w GSMP.
Szafrański ma 5 biegów, Duda też, więc prawdopodobnie ten OHC ma więcej niż 40 KM. No i Duda twierdzi, że go ma jeszcze ulepszać.
| michals napisał/a: | Jestem pod wrażeniem
Po pierwsze że powstała działająca kopia silnika OHVC
po drugie jak szybko.
Obserwując projekty i projekciki (chociażby na tym forum) większość z kończy zanim zacznie na dobre. |
I co ważniejsze - jeżdżąca, bo tamten oryginalny silnik z tą rozwaloną miską olejową (od Mikiciuka) nie był w żadnym maluchu.
michals - 2023-06-09, 10:04
| zolo napisał/a: | Kwestia pieniędzy i zaangażowania się w dany projekt. Mnie jakby budżet nie ograniczał mógłbym budować kilka takich silników miesięcznie W obu silnikach na pierwszy rzut widać pare niedoróbek żeby w ograniczony czasie się zmieścić. | Znaczy to że nie ma kooperantów którzy pomogli by w rozsądnej cenie, czy też nie ma chętnych na takie silniki?
Bo jeśli ten drugi aspekt to TVN na dobre rozbudził zamiłowanie do 126p i miałem już kilku chętnych na Malucha ew. na silnik. Daj znać jeśli dałbyś radę poskładać taki silnik.
Hanss - 2023-06-09, 16:04
Tak na logikę taniej i ciekawiej by wyszło wziąć pasująca rozstawem tłoków głowice 16v i przeciąć ją na pół, bodajże Chojnacki albo Świątek zrobił kiedyś taki myk na głowicy opla 1.6 albo forda i wtedy by już była faktycznie zabawa bo tak to zostało nadal na etapie praktycznie zupełnie nieosiągalnym dla zwykłego śmiertelnika
Knight_in_fire - 2023-06-11, 16:40
| Hanss napisał/a: | | Tak na logikę taniej i ciekawiej by wyszło wziąć pasująca rozstawem tłoków głowice 16v i przeciąć ją na pół, bodajże Chojnacki albo Świątek zrobił kiedyś taki myk na głowicy opla 1.6 albo forda i wtedy by już była faktycznie zabawa bo tak to zostało nadal na etapie praktycznie zupełnie nieosiągalnym dla zwykłego śmiertelnika |
Albo na głowicy tego R2 z Pandy III.
Hanss - 2023-06-11, 21:51
Miałem głowice z pandy kilka razy w rękach i jak dla mnie stosunek ceny do tego co sobą oferuje jest nieproporcjonalny. Za 2 tyś można dużo więcej mocy w inny sposób z tej motopompy wykrzesać
|
|