.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Zawieszenie i układ kierowniczy - 126p tył jest krzywo, przechyla się na lewą stronę

Dejw_S51 - 2020-01-03, 21:19
Temat postu: 126p tył jest krzywo, przechyla się na lewą stronę
Witam
Mam taki nietypowy problem a mianowicie fiacik przechyla mi się na jedną stronę czyli lewą. Sprężyny wglądają tak samo. Czym to może być spowodowane? Amortyzatorami, gumami amortyzatorów czy sprężynami? Dodam że bardziej leci tył a przód to niewielka różnica. Nieraz po jeździe jest mniej a nieraz więcej różnicy z tyłu :/ Mocowania sprężyn i amortyzatorów są zdrowe po obu stronach. Czekam na pomoc :)
Pozdrawiam Rezerwe ;)

Grzes - 2020-01-03, 21:54

Spróbuj zamienić stronami sprężyny. Może jest bardziej zużyta, bo jednak po stronie kierowcy gdzie zawsze jest obciążenie. Sprawdź jeszcze czy z drugiej strony sprężyna siedzi dobrze w gnieździe. Robiłeś coś z nimi wcześniej? Zmieniane, obcinane?
Dejw_S51 - 2020-01-03, 21:58

Nic nie było robione. Fiat stał około 10-15 lat kupiony od pierwszego właściciela ze znikomym przebiegiem. Miałem zamiar wymieniać amorki przód tył na KYB oraz sprężyny ale narazie robię co innego.
norek - 2020-01-05, 23:05

Nic z tym nie zrobisz ,miałem takiego malucha ,i taki wyszedł z fabryki .Wymieniłem sprężyny i wahacz i dalej przechyla sie w lewo .
Dejw_S51 - 2020-01-05, 23:24

Może i nie ale warto spróbować. Gumy amortyzatorow są już słabe od starość noi amorki przez tyle lat pewnie tez już nie są idealne ale to się kiedyś może spróbuje ogarnąć.
azbest - 2020-01-06, 12:12

Ja bym z jednej strony założył po prostu większe koła, albo spuścił trochę powietrza z drugiej :luj: :luj: :luj:
Dejw_S51 - 2020-01-06, 14:32

azbest napisał/a:
Ja bym z jednej strony założył po prostu większe koła, albo spuścił trochę powietrza z drugiej :luj: :luj: :luj:

Bardzo pomogłeś.

michals - 2020-01-23, 20:35

Po prostu jeździł ktoś wagi ciężkiej. Absurdalne, ale może pomóc obrócenie resora z przodu.