| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Prawo drogowe i inne przepisy - Gdzie najtaniej ubezpieczyć Eleganta, przepisanie OC?
Bonifacy - 2016-02-01, 13:05 Temat postu: Gdzie najtaniej ubezpieczyć Eleganta, przepisanie OC? Gdzie najtaniej ubezpieczyć Eleganta? Kupiłem go w sobotę, OC jest do połowy kwietnia, i tu mam pierwsze pytanie - co teraz z tym OC? Może tak być, czy mam pójść do ubezpieczyciela, żeby przepisał na mnie? I druga sprawa, jestem rocznik '96, prawo jazdy mam od września 2015, gdzie najtaniej wyjdzie mi OC na Malucha? Do tej pory był ubezpieczony w firmie HDI Asekuracja. Dzięki za odpowiedzi.
Zgodnie z tym,
http://www.motofakty.pl/a...assistance.html
to póki co nic nie muszę robić, ale też słyszałem o 30 dniach na przepisanie na mnie OC. A jak to jest na prawdę?
zolwik - 2016-02-01, 13:23
Przepisy zmieniaja sie co chwile.
Aktualnie jest tak ze nie masz obowiązku przepisywania polisy ale sprzedajacy ma obowiązek zgloszenia sprzedaż, i sami do ciebie napiszą.
Jezeli nie masz zniżek to ci zrobią rekalulacje i ew doplacisz roznice.
Najtaniej to idź do cuk, (pierwsze pojazd/brak znizek, świeże prawko, mlody wiek... oj bez współwłaściciela będzie boleć)
Bonifacy - 2016-02-01, 14:08
| zolwik napisał/a: | | Najtaniej to idź do cuk, (pierwsze pojazd/brak znizek, świeże prawko, mlody wiek... oj bez współwłaściciela będzie boleć) |
"Chciałeś Malucha to masz" Z 7 stów muszę szykować?
PS Kurde jakiś absurd. Za połowę ceny samochodu będę musiał kupić OC
interflug - 2016-02-01, 14:45
Tak to w życiu bywa, aby mieć zniżki trzeba wpierw swoje do puli włożyć. Najrozsądniej będzie dogadać się z rodzicami czy dziadkami i zrobić kogoś współwłaścicielem, masz dwa miesiące czasu to może ktoś da się namówić. Zmniejszy to ból o kilka stów, a tobie zacznie powoli nabijać zniżki.
Jareg - 2016-02-01, 14:51
Bez współwłaściciela rocznik 97, prawko od stycznia 2016 - maluch rocznik 94 - > w różnych firmach wyliczyli mi od 1200 do 2900 zł
A z współwłaścicielem w PZU, OC+NNW 484 zł a stawka za samo OC 391 zł, właśnie wróciłem z oddziału
zolwik - 2016-02-01, 15:44
| Jareg napisał/a: | Bez współwłaściciela rocznik 97, prawko od stycznia 2016 - maluch rocznik 94 - > w różnych firmach wyliczyli mi od 1200 do 2900 zł
|
To miniumu to doprowadza do zawału za taka poj.
Piter7391 - 2016-02-01, 16:21
Na razie OC nie musisz przepisywać i nie ma re kalkulacji żadnych, musisz jechać do firmy która wyliczy Ci gdzie będzie najtaniej, ale najlepiej by były zrobić przynajmniej współwłaściciela, bo i tak ceny będą wysokie.
zolwik - 2016-02-01, 17:23
| Piter7391 napisał/a: | | Na razie OC nie musisz przepisywać i nie ma re kalkulacji żadnych, . |
Przepisujesz dla świętego spokoju, a przy rejestracji musisz miec na siebie.
Rekalulacja jest teoretycznie (nigdy nie miałem) zwlaszcza jak kupujesz z małej miejscowości /wsi a mieszkasz w dużym mieście, widziałem u znajomych takie przypadki.
norek - 2016-02-01, 18:33
W wydziale komunikacji przy rejestracji mojego maluszka pani przy okienku kazała przepisać ubezpieczenie .Fiacika kupiłem jakoś koniec listopada ,OC ważne do połowy maja od poprzedniego właściciela.Poprzedni właściciel płacił 210zł za rok ,nowy właściciel może nie mieć takiej zniżki i trzeba będzie dopłacić do ubezpieczenia ,Ja nie musiałem niczego dopłacać
Bonifacy - 2016-02-01, 18:41
Czyli póki co (do końca OC - połowa kwietnia) lepiej nie przerejestrowywać, bo mi przepadnie to OC? Przerejestrowanie byłoby z małej miejscowości (Handzlówka) do dużego miasta (Lublin).
Co do współwłasności - brak chętnych niestety na mój okaz. A taki piękny, nie wiedzą co tracą Chyba, że bym dopisał Dziadka, tylko od jakichś 8 lat nie ma samochodu? To by coś dało?
Grzes - 2016-02-01, 18:47
Jak ma zniżki to tak.
xemup - 2016-02-01, 19:19
Jak nie ma od 8 lat samochodu, to nie ma zniżek, jedyne co by Ci pomogło to jakbyś zarejestrował auto na dziadka zamiast na siebie, miałbyś wtedy podstawową składkę na ubezpieczenie, a nie podniesioną przez Twój wiek.
zolwik - 2016-02-01, 19:42
Dla nowych kierowcow do2lat od otrzymania uprawnienia terz jest zwyżka
Piter7391 - 2016-02-01, 21:00
W PZU to do 5 lat i jeszcze jak nie masz 25 skończone to też podnoszą ileś tam procent, co jest debilizmem.
synchro - 2016-02-01, 22:01
OC jest do połowy kwietnia z polisą na sprzedającego. To krótki termin, więc rekalkulacji nie będzie. Polisę możesz przepisać ma siebie. Dostaniesz po prostu aneks do tej, co masz. Pomocne w razie np. jakiejś kolizji i przy przerejestrowaniu samochodu na siebie.
Co do nowego OC, to sprawdź sobie wysokość składki w Egro Hestii YOU CAN DRIVE . Była tam oferta dla kierowców w wieku do 25 lat http://www.googleadservic...idevicemodel%3D
Poza tym, na początku, najlepiej jakbyś przeszedł się do jakiejś agencji ubezpieczeniowej i zapytał o wszystko - chcesz kupić auto na siebie i ile wyniesie oc, albo dziadek chce kupić, ale od 8 lat nie ma auta. Ile wyniesie oc na niego /będzie niższe, niż na Ciebie/, itp.
Nie pokazuj na początku umowy k-s, żeby nie namawiali Cię na nową polisę,itd.
W różnych częściach kraju, w zależności od natężenia ruchu drogowego, składka oc może się trochę różnić.
Tymek94 - 2016-02-14, 11:03
Ja jak parę lat temu szukałem ubezpieczyciela od zera ze zniżkami + zwyżka za mniej niż 25 lat to najtaniej mi wyszło w PZU. Te wszystkie Ergo Hestie, Liberty i inne uje muje są dobre ale tylko gdy chcemy wykupić polisę na pierwszy raz na rok, bo potem stawka rośnie.
zolwik - 2016-02-14, 11:10
Ja co roku ma u innego więc nie interesuje mnie ze za rok będzie drozej,(zmieniam bo mam takie prawo) Teraz jest najtaniej wiec biore czy to bedzie uje muje.
Piotrek Oława - 2016-02-27, 08:23
Z tylu firm na rynku tylko jedna okazała się tańsza od Pzu. Ale że zniżką AŚ nikt Pzu jeszcze nie przebił.
Malina - 2016-02-27, 13:40
| Jareg napisał/a: | Bez współwłaściciela rocznik 97, prawko od stycznia 2016 - maluch rocznik 94 - > w różnych firmach wyliczyli mi od 1200 do 2900 zł
A z współwłaścicielem w PZU, OC+NNW 484 zł a stawka za samo OC 391 zł, właśnie wróciłem z oddziału |
No nieźle. Ja za poldka mam 519zł tyle że ja prawko mam prawie 2 lata i z wszystkich pojazdów które miałem naliczyli mi już 60% zniżek.
Od siebie polecam PZU, na start bez prawka wyliczyli całkiem sensowną stawke bo za poj 1.1 600zł, HDI i AXA.
Od siebie dodam że jeżeli nie miałeś nigdy motoroweru, motocykla czy jakiegokolwiek pojazdu z którego mogli by naliczyć chociaż 20% zniżki to na rok-dwa weź sobie kogoś na współwłasciciela. Będzie lżej.
Bonifacy - 2016-04-14, 17:40
No to sprawa ma już prawie (w poniedziałek) swój finał, byłem w CUKu i najtaniej wyszło w AXA, 923zł. Zniżek nie mam, i ja i samochód rocznik 1996, prawo jazdy mam od 2015 roku.
zolwik - 2016-04-14, 17:59
O ja pier....e to wartosc malucha
dizzyx - 2016-04-14, 18:31
| Bonifacy napisał/a: | | No to sprawa ma już prawie (w poniedziałek) swój finał, byłem w CUKu i najtaniej wyszło w AXA, 923zł. Zniżek nie mam, i ja i samochód rocznik 1996, prawo jazdy mam od 2015 roku. |
Podpytaj jeszcze w Link4, ale nie dzwoń tam tylko idź do jakiegoś kumatego agenta - mnie najlepiej wyliczyli w małej multiagencji
Wyszło mnie 415 zł / rok (OC + NNW), to jest moje pierwsze auto więc nie mam żadnych zniżek, jedyne co to nie mam już zwyżki za wiek.
A wcześniejsze wyliczenia różnych agentów oscylowały gdzieś w okolicach 650 zł.
lubelak.nl - 2016-04-14, 20:25
Bonifacy, w MTU mama nie ma prawka płaci za maluszka (jest właścicielem) ok, 300zł rocznie a chyba 160zł na dwie raty. zobacz na http://rankomat.pl, tam powinni mieć najlepsze oferty.
r3mix - 2016-04-14, 20:33
Jestem współwłaścicielem Malucha z moim Tatą. Tata ma duże zniżki, ja jestem młodym kierowcą bez zniżek. Tydzień temu zapłaciłem za ubezpieczenie 343 złote.
MajkelMoto - 2016-04-15, 15:38
Ja mam ubezpieczonego w HDI z dziadkiem który ma również dużo zniżek i płacę 334zł
MarcinM - 2016-04-15, 16:14
PZU 269zł 60% zniżek, kupione miesiac temu..
norek - 2016-04-15, 18:37
Dzisiaj przyszło pocztą , w MTU 280 zł przy 60% zniżce ..
zolwik - 2016-08-30, 10:33
Proama zaszalala
Rafi fsm - 2016-10-31, 19:24
Czy może mi ktoś wyjaśnić, jak to jest z tymi ubezpieczeniami pojazdów???
Kupiłem malca z ubezpieczeniem do maja 2017r. Przerejestrowałem na siebie, dostałem nowe blachy, ale w ubezpieczeniu widnieją stare. A zgodnie z przepisami ubezpieczenie przechodzi z pojazdem. Czy mam rozumieć, że moje ubezpieczenie jest nieważne???
Malcem i tak nie jeżdżę, bo mam zamiar go odrestaurować.
zolwik - 2016-10-31, 19:30
Przy odbiorze twardego DR sie dowiesz ze musisz je przepisac na siebie inaczej pani ci nie wyda DR.
Przy okazji moze ale nie musi byc rekalkulacja skladki.
Rafi fsm - 2016-10-31, 19:42
Ale właśnie jakieś dwa tygodnie temu odebrałem twardy dowód i nikt nawet nie wspomniał słowem, że polisa jest na inną osobę i inne blachy . Na polisie zgadza się tylko marka pojazdu i VIN.
Myślę, że po prostu polisy przechodzą z pojazdem i tyle. Ważny jest tylko VIN i umowa sprzedaży.
zolwik - 2016-10-31, 19:45
Cos musialo sie zmienic lub za okienkiem byla pani zakrecona.
Przy kontroli drogowej tez moze byc nie miło (jest na to paragraf)
tomekcvc - 2016-10-31, 19:50
Jesteś pewny?
Rafi fsm - 2016-10-31, 19:52
W necie znalazłem coś takiego:
Auto kupuje się z polisą a to oznacza, że przejmuje się w związku z tym wszystkie prawa i obowiązki dotyczące tej polisy (mówimy cały czas o OC). To oznacza że możemy na tej polisie jeździć do końca gdy ona trwa.
I nie ważne czy jest ona miesięczna, komisowa, roczna, czy półroczna. Możemy na niej jeździć.
Chcę zweryfikować. Zgodnie z przepisami prawa wypowiedzieć polisę może tylko właściciel pojazdu, więc osoba która sprzedała nam samochód nie może tego zrobić bo przecież nie jest już właścicielem,tylko jesteśmy my.
Trzeba pamiętać,(bo nie wynika to z małego potwierdzenia OC) że osoba która sprzedała nam samochód mogła opłacić składkę w ratach i jeżeli kolejna rata przypada gdy my już jesteśmy właścicielami to TU będzie od nas dochodzić tej zapłaty.
Taka polisa którą przejęliśmy od zbywcy skończy z dniem odpowiedzialności i nie przedłuża się automatycznie (tu jest ryzyko że będziesz jeździł bez oc)
Jeżeli nie zmienimy danych na polisie nie zrobimy aneksu to nie podlegamy żadnej każe grzywny ani mandat nie grozi (można jeździć z umową, celem potwierdzenia że auto i polisa są Twoją własnością). Ale prawo mówi że wszystkie dane w dokumentach muszą być zmienione w 30 dni po dokonaniu zmian, czyli policjant ma prawo być upierdliwy a nawet odholować samochód za niezgodność danych w dokumentach. Dlatego mocno polecam dokonać zmian na polisie.
Przy okazji dowiecie się czy polisa jest opłacona w całości, bo może się okazać że dopłata za przejęcie polisy i rekalkulację (która i tak was czeka) jest mniej opłacalna niż zawarcie nowej polisy na was na cały rok.
Jeżeli chodzi o pierwszą rejestrację w kraju auta sprowadzonego, to w dniu otrzymaniu dowodu rej nawet miękkiego jest obowiązek zawarcia obowiązkowego OC, robimy to po wyjściu z wydziału komunikacji nie wcześniej i nie na drugi dzień, To będzie polisa działająca od dnia w którym została zawarta.
Nowe przepisy mówią, że nowo nabywca może również wypowiedzieć OC w dowolnym dniu trwania polisy którą otrzymał, taka polisa zostanie rozwiązana w dniu złożenia wypowiedzenia,(nie ma już warunku że do 30 dni od daty zakupu)
Co Wy na to ???
dizzyx - 2016-10-31, 20:30
Rafi fsm, w ciągu 30 dni od zakupu pojazdu masz dwie opcje:
1. Wypowiedzenie ubezpieczenia OC i zawarcie umowy w innym TU;
2. Jazda na aktualnym OC - tutaj w ciągu 30 dni masz obowiązek poinformowania TU o zakupie pojazdu.
Najczęściej TU nie dokonują żadnej rekalkulacji, chyba że miałaby być z korzyścią dla nowego właściciela. Bardzo często w wielu TU można załatwić to drogą elektroniczną, wypełniając odpowiednie formularze na stronach www. Z takim czymś spotkałem się np. w Gothaer czy Link 4 - nie nastąpiła żadna rekalkulacja. Takie ponowne przeliczanie składki wychodzi najczęściej chyba w takich TU jak PZU czy Warta.
I teraz uwaga - pamiętaj, że sprzedający też musi zgłosić sprzedaż pojazdu do TU, które dzięki temu ma Twoje dane jako nowego właściciela - i może Ci przesłać listownie przeliczoną polisę nie uwzględniając np. Twoich zniżek.
Samo nie-zgłoszenie do TU faktu nabycia pojazdu może mieć też dalsze konsekwencje - chociażby może nagle okazać się, że za OC było 2 raty (albo więcej - np mój tata płaci miesięcznie!) i są nieopłacone składki.
Rafi fsm - 2016-10-31, 20:41
Polisę sprawdziłem w UFG. Wszystko jest w porządku. Polisa jest ważna do końca kwietnia przyszłego roku. Jako że prawko mam od 96' roku i pełne zniżki, to raczej rekalkulacja nic mi nie zmieni. Jako że fiacik i tak będzie robiony od podstaw, to pewnie nie wyjadę nim do kwietnia, a nawet jeśli, to chyba nie popełnię przestępstwa jeżdżąc na starej, ale jednak ważnej polisie OC.
dizzyx - 2016-10-31, 20:46
Rafi fsm, w UFG jest napisana informacja na temat terminu ważności polisy, ale nie ma nic na temat rat! A sama polisa może być rozbita nawet na 12 miesięcznych rat. Warto się dowiedzieć, bo później można mieć nieprzyjemności
Jak masz pełne zniżki, a poprzedni właściciel nie miał, to rekalkulacja może być z korzyścią dla Ciebie (zwrot nadpłaty).
Rafi fsm - 2016-10-31, 20:56
A czy zwrot polisy nie powinien być przekazany temu, co opłacił polisę??
Mnie to mogą co najwyżej doliczyć do zapłaty,
Zgodnie z danymi na polisie, oraz kwotą i okresem ważności, jest opłacona w jednej racie na cały rok. Umiem czytać
Ubezpieczenie jest zawarte w Gothaer.
Malca kupiłem w Końskich, czyli blisko Ciebie
dizzyx - 2016-10-31, 23:30
| Rafi fsm napisał/a: | A czy zwrot polisy nie powinien być przekazany temu, co opłacił polisę??
|
Jeśli zrezygnowałbyś z aktualnego OC i zawarł swoją polisę, to poprzedni właściciel mógłby ubiegać się o zwrot nadpłaconego OC.
W przypadku rekalkulacji jeśli okazałoby się, że masz większe zniżki i wychodzi tańsze OC, no to dostajesz zwrot (jesteś mniejszym ryzykiem dla TU). Zdarza się ale bardzo rzadko
Którego/jakiego malca kupiłeś? Któryś z ogłoszeń?
Rafi fsm - 2016-11-01, 19:30
Kupiłem z ogłoszenia. Był na olx kiedyś z rozebranym wnętrzem w celu pokazania podłogi
Malec jest na starej desce, kapliczka, wąskie włączniki kierunków i wąska kiera.
Chyba nie brał bym go z ogłoszenia, ale byłem przejazdem przez Końskie i jak go zobaczyłem, tak jakoś, jakby z kobietą - od pierwszego wejrzenia, pomyślałem że muszę go mieć. no i mam!!
A że ktoś powie, że baran jestem, bo go kupiłem - jego sprawa.
Ps. mam też Warszawę 223. Ale to jest moja perełka, którą robię sam i nikomu nie dam do grzebania (już 8 lat!! ).
|
|