| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Nasze żelaza - 126p ELX 97r. "SZPORTING"
mariusz_k90 - 2014-03-08, 09:00 Temat postu: 126p ELX 97r. "SZPORTING" Witam!
Dziś przedstawiam mój najświeższy nabytek. Jest nim 126 elx z 1997r, określany przeze mnie jako "szporting"
Dla czego szporting? Wściekły wygląd mówi sam za siebie. Na widok spoilera od razu wiadomo, że mamy do czynienia z szybkim autem ...
Autko wrastało się u mnie na osiedlu, było oczkiem w głowie starszego Pana (choć mogłoby się zdawać że młodego i gniewnego) który zmarł.
Gdy auto trafiło w moje ręce nie odpalało, nawet nie zaglądałem specjalnie pod maskę. Zrobiłem to u siebie na podwórku. Miłe zaskoczenie:
Po uruchomieniu silnika dałem mu popracować na wolnych obrotach żeby powoli przepalił pajęczyny. Jazda próbna wywołała u mnie pozytywne emocje... Jednym słowem zapitala.
Niestety nie wiem co jest modzone przy silniku i nie mam od kogo uzyskać takich informacji.
Co zrobione:
Planowana dość mocno głowica (widać po wydechu)
Wałek rozrządu prawdopodobnie jakiś sportowy (dostałem do niego oryginalny)
Wał wydaje się bisowski, silnik jest dobrze wyważony i nie telepie. Poza tym dostałem do malucha oryginalny wał w bdb stanie, więc coś jest na rzeczy.
Zrobiony dodmuch dolotu, filtr powietrza sportowy i strumienica speedera.
Alu miska olejowa
Alu pokrywa zaworów.
Wydech nie wiem czy to speeder czy przeróbka oryginalnego.
Dodatkowe wskaźniki - Obrotomierz, temperatura, ładowanie, podciśnienie.
Twardy resor. Nie ma gleby ale jest dodatkowa laga.
Mała, sportowa kierownica.
Z zewnątrz jak widać na zdjęciach..
Spoiler przeszkadzał mi najbardziej, jednak po jego zdjęciu zostaną 4 dziury na przelot do kabiny. Więc go nie ściągałem na razie i zdążyłem się przyzwyczaić.
Blacharka nie jest najgorsza jak na eleganta. Są wypryski na progach i nadkolach.
Podłoga była robiona, buda od spodu dodatkowo wzmocniona profilem przez szerokość. Pas przedni trochę skorodowany na dole. Oprócz tego widać miejscami zaprawki. Na zdjęciach już po przejechaniu pastą tempo wygląda lepiej.
Plany:
Pojeździć i nie zakatować (choć czasem kusi żeby przycisnąć, jest czym)
Jak budrzet pozwoli to obrobić z zewnątrz blacharkę (nie ma dużo roboty)
Wypierniczyć tylny spoiler (chociaż ludziom się podoba a ja wstydzę się z tym jeździć)
Przedni zderzak przełożę na elegantowski (mam malowany pod kolor nadwozia)
Montaż zegarów od CC sportinga (dostałem je w komplecie)
Trzeba ogarnąć elektrykę w środku (straszny bajzel)
Elegant ma na wypasie:
Grzaną tylną szybę
Boczne uchylane
Dmuchawę
A więc taka sytuacja. Jak zamontuję przedni zderzak to dokładka do P4 będzie na sprzedanie (jeśli komuś się podoba). Jest lekka i nie wymaga klejenia. Wystarczy przykręcić pod mocowania zderzaka.
Więc na razie to tyle. Zdjęcia wnętrza wstawię jak zrobię tam porządek ze wskaźnikami i zegarami.
tobes - 2014-03-08, 09:10
ostro dziadek latał w KJS ? ciężko mi sobie wyobrazić dziadka poruszającego się takim malcem no ale nic działaj działaj
mariusz_k90 - 2014-03-08, 09:13
z tego co wiem to nie latał w KJS, był schorowany i jeździł na wózku.
poza tym wnętrze nie jest odchudzone, a dociążone, wszędzie pełno mat wygłuszających, nawet na grodzi.
McQueen16 - 2014-03-08, 09:43
mariusz_k90, Fajny Maluch mógłbyś pokazać zdjęcia z środka ??
Franku - 2014-03-08, 09:51
Nie lubię 97 z jednego powodu . Odpadała w nich podłoga
ATi - 2014-03-08, 09:52
Dobry jest, nawet ta dokładka gdyby była czarna to mogłaby jakoś wyglądać. No i ważne, że się odpycha.
Michu - 2014-03-08, 09:55
W takim tajuninku taki motor - ładny zonk
tobes - 2014-03-08, 09:56
| Michu napisał/a: | W takim tajuninku taki motor - ładny zonk |
ja to czekam na temat 23kk
mariusz_k90 - 2014-03-08, 09:59
zobaczę jak pasuje ona do elegantowskiego zderzaka, ogółem chciałbym czarne zderzaki z dokładką od mk3 z przodu, zobaczymy na ile budżet pozwoli.
1997r miały jakąś dolegliwość odnośnie podłogi?
na razie się nie martwię bo była robiona.
dzwonią mi zawory, wyregulowałem je więc powinno być ok ale jednak lekko je słychać, nie wiem co może być powodem.
nie ma odmy i dmucha z pokrywy na zewnątrz, ale chyba ogółem i tak nie powinno być ich słychać, w necie piszą że niektóre wałki rozrządu tak już mają że zawory klepią.
silnik zalany jest 10W60 vavoline
spróbuję podmienić pokrywę zaworów, może z tą jest coś nie tak.
Mateusz23maw - 2014-03-08, 10:19
Może masz walek 290, na nim słychac takie jakby klepanie zaworów.
barol91 - 2014-03-08, 10:34
Podłoga odpadywała w 95.
mariusz_k90 - 2014-03-08, 10:43
| Mateusz23maw napisał/a: | | Może masz walek 290, na nim słychac takie jakby klepanie zaworów. |
w przypadku takiego wałka ustawia się inne luzy na zaworach?
ja wyregulowałem na standard 0,2 i 0,25.
Alex - 2014-03-08, 10:50
Znam to auto i mogę dowiedzieć się co jest w nim robione. Jakim cudem je odkupiłeś? Jeździł nim niepełnosprawny starszy pan.
EDIT: aa przeczytałem teraz że starszy pan zmarł niestety. Wiem, że oddawał silnik gdzieś do zrobienia ale spierdzielili sprawę, poprawiał to potem taki magik z wiczlina, zakładał chłodnicę oleju itp. Głowica jest raczej splanowana i wałek jest inny ale reszta chyba oryginalna. Pamiętam, że był w miarę szybki
mariusz_k90 - 2014-03-08, 10:54
| Alex napisał/a: | | Znam to auto i mogę dowiedzieć się co jest w nim robione. Jakim cudem je odkupiłeś? Jeździł nim niepełnosprawny starszy pan. |
mieszkam na tej samej ulicy, tylko po drugiej stronie, za kościołem.
partnerka tego Pana (z tego co wiem to nie żona) to znajoma mojego ojca. Ojciec prowadził kiedyś sklep na osiedlu to zna prawie wszystkich.
Byłbym wdzięczny za pomoc w ustaleniu tego co zostało zrobione przy silniku, ładnie cyka. Na moje oko na około 28-30km.
Franku - 2014-03-08, 11:12
W przypadku sportowego wałka możesz zmniejszyć luz zaworowy do 0,15 oraz 0,20.
Budzik - 2014-03-08, 14:05
O zesz ty, zawsze go chcialem kupic ze wzgledu na miske . Duzo kosztowal?
Nie chcesz sprzedac pokrywy zaworow?
grzesiol - 2014-03-08, 14:18
W sumie to mi się podoba, nawet te zderzaki malowanie po kolor budy mu pasują. Zmieniłbym jedynie ten przedni zderzak i wywalił ten spojler. Ogólnie to chyba spoko dziadek musiał być, że robił takie tjuny.
mariusz_k90 - 2014-03-08, 15:08
| Budzik napisał/a: | O zesz ty, zawsze go chcialem kupic ze wzgledu na miske . Duzo kosztowal?
Nie chcesz sprzedac pokrywy zaworow? |
czy dużo kosztował... to najdroższy maluch jakiego miałem, troszkę przepłaciłem ale dostałem dużo części, niepotrzebne sprzedaję w dziale "sprzedam"
co do pokrywy zaworów to nie wiem. dzwonią mi zawory nawet po regulacji, jak zamontuję oryginał i będzie cisza to chętnie odsprzedam. Wydaje mi się że to jakieś rzemiosło, ale z zewnątrz wygląda zajebiście.
Budzik - 2014-03-08, 17:41
Jak coś to się odezwij bo bym wziął
tomek3815 - 2014-03-08, 18:46
Zderzaki czarne szerokie założyć, wywalić spojler z tyłu i będzie miodzio popierdzidło. Mam tylko jedno pytanie. Czemu ma tylne błotniki od st?
Rocky - 2014-03-08, 18:51
Dla mnie zostawić tak jak jest! Lata 90'te pełną gębą,i to jest w nim fajne
mariusz_k90 - 2014-03-08, 19:42
| tomek3815 napisał/a: | | Zderzaki czarne szerokie założyć, wywalić spojler z tyłu i będzie miodzio popierdzidło. Mam tylko jedno pytanie. Czemu ma tylne błotniki od st? |
cholera wie, i to połowa tylnych błotników. nie wiem czy od ST, raczej od FL.
myślałem, że nikt nie zauważy. ja zauważyłem po dwóch dniach.
Baki94 - 2014-03-08, 19:46
Ależ, kiedyś połowa Maluchów miała tyle spojlerów, modyfikacje silnika już niekoniecznie
Jareg - 2014-03-08, 20:50
Po zdjęciach byłem pewien że to tjuning z epoki i zero zmian w silniku a tu niespodzianka
Kozak jest
Delmut - 2014-03-08, 21:17 Temat postu: Re: 126p ELX 97r. "SZPORTING" Jest świetny...
Auto utrzymane w stylu lat 90tych. Zderzaki bym zmienił na jakieś tuningowe w kolor nadwozia, założyłbym jakieś obrzydliwe, niepasujące felgi - np. SC Sporting, tylne szyby zalałbym smołą, i koniecznie jakieś neony pod autem dla spotęgowania i podkreślenia z jakich lat auto pochodzi.
Auto byłoby genialne!!
Edit: I koniecznie Pionner z delfinkami
KamaN - 2014-03-08, 21:39 Temat postu: Re: 126p ELX 97r. "SZPORTING"
| Delmut napisał/a: | Jest świetny...
Auto utrzymane w stylu lat 90tych. Zderzaki bym zmienił na jakieś tuningowe w kolor nadwozia, założyłbym jakieś obrzydliwe, niepasujące felgi - np. SC Sporting, tylne szyby zalałbym smołą, i koniecznie jakieś neony pod autem dla spotęgowania i podkreślenia z jakich lat auto pochodzi.
Auto byłoby genialne!!
Edit: I koniecznie Pionner z delfinkami |
Nie zapominajmy o tylnej tablicy na zderzaku
Maksior - 2014-03-08, 22:10
Jak mi się taka dyskoteka nie podoba tak tego malucha zostawiłbym jak jest Nie obniżałbym nawet Ew. dodał coś jak Delmut z tym, że zamiast alufelg to zwykłe maluchowskie 12" tylko białe Nie jeden mógłby się zdziwić jakby go taka orkiestra objechała
Budzik - 2014-03-08, 22:18
Ten malar jeździł na 12 maluchowskich
Alex - 2014-03-08, 22:18
I to alu
Budzik - 2014-03-08, 22:25
O to mi chodziło
mariusz_k90 - 2014-03-09, 19:48
ciekaw jestem ilu z was odważyło by się latać takim małerem z pajonierem na szybie, neonami i szpojlerami
zostanie ogołocony ale w niewielkim stopniu.
aha i proszę nie pisać w sprawie obrotomierzy i wskaźników. nie są na sprzedaż
Mały DomaRZ - 2014-03-10, 23:07
| mariusz_k90 napisał/a: | | ciekaw jestem ilu z was odważyło by się latać takim małerem z pajonierem na szybie, neonami i szpojlerami | Ja nie widzę w tym problemu! Fajnie to wygląda, szkoda że już wszyscy idą w serie i chromy...
tuner564 - 2014-03-10, 23:14
Ciekawe... miałem tablice w zderzaku całkiem spoko to się komponowało, a u Was było bleee Zakup dobry ale te błotniki rażą. Kolor chyba też ma różne odcienie, ale to nie problem.
Krzysztof0430 - 2014-03-10, 23:14
Fajnie jest od czasu do czasu spotkać na forum malucha które nie jest robione pod publikę (nie dotyczy rosta) i zrobione wbrew ogólnie panującej modzie tuningowej.
mariusz_k90 - 2014-03-11, 06:17
nie będzie to cultstyle ani seria.
jak jest nie ma tragedii, jedynie spoiler mnie razi ale zapewne on jako pierwszy zniknie.
chodzi o to że nie będzie dołożone żadnych tuningów.
myślałem już nawet nad zrobieniem z niego rajdówki do miejskiej jazdy, klatka, kubły i kilka szczegółów
co do błotników to są kolorowe jak widać na zdjęciach, w realu jeszcze bardziej to widać, najgorsza jest maska. progi troche też zaczyna wpier...
zobaczymy czy uda się go dać do blacharza, nie mam szczęścia w tym temacie bo żadne moje auto nigdy tam nie trafiło, albo 3 tysie za samo malowanie, a jak taniej to zawsze coś innego stanie na przeszkodzie.
z zewnątrz to najlepiej całego pomalować, wspawać nowe progi i pas. to wszystko czego on wymaga od blacharza.
mariusz_k90 - 2014-03-31, 20:45
po urwanym mocowaniu przedniego wahacza, spieprzeniu roboty przez blacharza zabrałem się za glebę.
przód resor 5,5cm bez dodatkowej lagi
tył sprężyny cięte 1 i 1/3 zwoja
siadło jak widać na zdjęciu, resor nie ułożony, zrobione jakieś 4 kilometry.
jak ustawia się zbieżność bez odkręcania końcówek drążków?
dziś załatwiłem dwie. jedną nową i jedną starą.
nowa delphi nadaje się na jedno przykręcenie, przy próbie ponownego odkręcenia zaczyna obracać się sworzeń.
Adi. - 2014-03-31, 20:54
Tył siadł bardziej niż u mnie, a mam 1,5 zwoja. Masz gumy na sprężynach?
Glok - 2014-03-31, 21:38
Tył za nisko siedzi
ATi - 2014-03-31, 21:40
| Glok napisał/a: | Tył za nisko siedzi |
Przód za wysoko.
Adaśko - 2014-03-31, 22:11
| mariusz_k90 napisał/a: | jak ustawia się zbieżność bez odkręcania końcówek drążków?
dziś załatwiłem dwie. jedną nową i jedną starą.
nowa delphi nadaje się na jedno przykręcenie, przy próbie ponownego odkręcenia zaczyna obracać się sworzeń. |
Mam nadzieję że nie odkręcasz końcówki od zwrotnicy i nie kręcisz końcówką...
kaszel666 - 2014-03-31, 22:17
Strasznie mi przypomina malucha z tego zdjęcia.
https://plus.google.com/photos/116402873051842565709/albums/5738042519206193233/5738046471965887698?banner=pwa&pid=5738046471965887698&oid=116402873051842565709
mariusz_k90 - 2014-03-31, 22:42
| adi_98 napisał/a: | | Tył siadł bardziej niż u mnie, a mam 1,5 zwoja. Masz gumy na sprężynach? |
nie mam gum | ATi napisał/a: | | Przód za wysoko. |
| Adaśko napisał/a: | | Mam nadzieję że nie odkręcasz końcówki od zwrotnicy i nie kręcisz końcówką... |
tak zrobiłem na początku. nie mam kanału, jedynie lewarek. można było 2cm skręcić więc postanowiłem to zrobić.
ogółem to jak to ustawiać? szukałem w necie to tam pisze jedynie "kręcić"
drążkiem jak kręcę to z jednej strony się odkręca a z drugiej zakręca.
wybaczcie ale nie wiem jak to się reguluje ;/
Adaśko - 2014-03-31, 23:09
Odkręcasz obejmy na tej przeciętej rurce łączącej 2 końcówki drążków i kręcisz tą rurką Bez żadnego wyciągania końcówek ze zwrotnicy czy innych udziwnień. Z jednej strony, chyba od przekładni końcówka powinna mieć lewy gwint i działać na zasadzie rzymskiej śruby czy czegoś takiego. Jeżeli mówię źle to niech mnie ktoś poprawi - mam magiel i się nie znam
kaszel666 - 2014-03-31, 23:22
Luzujesz dwie obejmy na tej rurce i nią kręcisz, jak ktoś wyżej powiedział działa to na zasadzie śruby rzymskiej. Mozę być tak, że ręką nie pójdzie, to musisz sobie pomóc francuzem czy żabką, w ostateczności wyjąć całe, zdemontować na imadle wyczyścić i końcówki na smarze powkręcać by na przyszłość ich nie pozapiekało.
mariusz_k90 - 2014-03-31, 23:54
| kaszel666 napisał/a: | | Luzujesz dwie obejmy na tej rurce i nią kręcisz, jak ktoś wyżej powiedział działa to na zasadzie śruby rzymskiej. Mozę być tak, że ręką nie pójdzie, to musisz sobie pomóc francuzem czy żabką, w ostateczności wyjąć całe, zdemontować na imadle wyczyścić i końcówki na smarze powkręcać by na przyszłość ich nie pozapiekało. |
No własnie żabą nawet nie idzie. jak wsadzę śrubokręt w szczelinę obok opaski to się wyginana tylko.
czyli końcówki nie wkręcać na maksa w drążek bo potem uniemożliwi to regulację zbierzności.
problemem jest to, że drążki są zapaćkane biteksem.
teraz zastanawiam się na jaki kolor malować felgi.. na szeroką stal ani alu nie ma na razie kasy więc trzeba zrobić tanio, ale z w miarę dobrym efektem.
Adaśko - 2014-04-01, 16:11
Wyciągnij całość, wsadź w imadło, podgrzej palnikiem, opukaj młotkiem, ew. jakaś ropa lub wd40 i nie ma prawa nie puścić
mariusz_k90 - 2014-04-19, 17:53
Żeby nie było o tym, że nic nie robię:
Polerka lakieru, nawet na felgach! Chodziło o pozbycie się rudego nalotu z felg i dało to jakiś efekt, doszły też kołpaczki. Jak się nie ma na alusy to się lubi co się ma .
Gaźnik w miarę ogarnięty, może nie na cacy ale wolne obroty trzyma.
Od zakupu wskoczyły zegary ze sportinga (kierownica już tam była) i radio. Nie mam jeszcze obmyślanego miejsca na dodatkowe wskaźniki (ładowanie, ciśnienie oleju i ekonomizer - wszystkie VDO).
Ogółem fotele jakie były takie są, ale załączam foto.
W środku trzeba zrobić porządek z kablami, ale to dopiero jak znajdę miejsce na wskaźniki.
Kilka fotek:
Aha i nie wiem czy wspominałem już o tym. Z tyłu dystanse po 15mm a z przodu po 5mm.
Redragoon - 2014-05-29, 22:44
Dzieje się coś z maluszkiem ??
|
|